Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

Mrowino - jaka parafia w XIX wieku?

19 paź 2014, 09:39

Witam wszystkich na forum,
mam problem z odnalezieniem właściwej parafii, w akcie małżeństwa mojego prapradziadka czytamy: "urodzonym we wsi Mrowin (lub Mrowino)
Parafii Baranów (lub Baranowo) księstwa poznańskiego". W chwili obecnej parafia Baranowo istnieje od lat 90-tych XX wieku a Mrowino podlega parafii Cerekwica - a jak było w 1819 - roku urodzenia mojego prapradziadka ? Dziękuję za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam, m5r

Re: Mrowino - jaka parafia w XIX wieku?

19 paź 2014, 17:48

Gdzie znalazłaś/znalazłeś ten zapis - może nawet mógłbyś/mogłabyś podać skan?

Mrowino rzeczywiście należało do par. Cerekwica, zaś w parafii Baranów k. Kępna była wieś Mroczeń - może to ją miano na myśli w akcie o którym piszesz?

19 paź 2014, 19:05

Akt zaślubin pochodzi z parafii Przespolew powiat kaliski.
Link do aktu:
http://pl.fotoalbum.eu/m5r/a828906/00000001

Marcin

19 paź 2014, 19:50

Ten akt jest na szukajwarchiwach.pl i ma o niebo lepszą jakość:
http://szukajwarchiwach.pl/11/740/0/-/77/str/1/6/15/w9BggRaZcHxu3EvfVkvpGw/#tabSkany

W akcie zapisano, że prapradziadek urodził się we wsi Mroczyn [Мрочинъ] parafii Baranów Księstwa Poznańskiego. Na twoim miejscu posłuchałabym więc Łukasza. :wink:

m5r napisał(a):a jak było w 1819 - roku urodzenia mojego prapradziadka ?
Pan młody miał 52 lata, zaś ślub miał miejsce w 1881 roku - zatem domniemany rok urodzenia twojego prapradziadka wychodzi o dziesięć lat późniejszy, niż podajesz.

W Poznan Project jest ślub Ignacego z poprzednią żoną, Józefą Kropidłowską - z niego wynikałoby, że urodził się około 1826 roku.

19 paź 2014, 21:06

Masz rację :-) - powinno być 1881 rok minus 52 lata, w 1819 urodził się mój inny prapra, którego nomen omen też poszukuję :-).
Dziękuję za trop na Mroczyn, będę musiał udać się do archiwum. Dam znać, pozdrawiam...
Odpowiedz