Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

Seminarium Nauczycielskie w Słupcy

04 lis 2014, 19:26

Bezskutecznie poszukuję wykazów absolwentów Państwowego Seminarium Nauczycielskiego w Słupcy. Kończyli je prawdopodobnie przed wojną dwaj moi przodkowie. A tak na marginesie - budynek owego seminarium, to moja szkoła średnia - ale tę wiedzę to ja mam dopiero teraz.

Re: Seminarium Nauczycielskie w Słupcy

04 lis 2014, 20:35

witam,
http://www.liskow.pl/asp/pliki/pobierz/ ... 1939_1.pdf
strona Nr.4 wskazuje literaturę i gdzie ją szukać
uzp: strona nr.17

oraz

http://www.lo.slupca.com.pl/?d=show&id=57

nie wiem czy to jest pomocne

henry

05 lis 2014, 11:55

Henry - dziękuję za linki.Raczej nie znajdę tego, czego szukam, ale mogę przy czasie dowiedzieć się innych rzeczy.

05 lis 2014, 13:08

witam ponownie,

http://liskow.ovh.org/sub/chmielinska.pdf
strona 103

oraz do czytania i nazwiska
http://rcin.org.pl/Content/29210/WA004_ ... kow_oh.pdf
henry
Ostatnio edytowano 05 lis 2014, 18:18 przez henry, łącznie edytowano 1 raz

05 lis 2014, 15:36

Henry, wspaniała rzecz - wyborna lektura i wiele faktów, fajnie się czyta. Szkoda, że tak niewiele jest takich opracowań i wspomnień. Dziękuję.

06 lis 2014, 14:07

Witaj Lilu, mój Ojciec ukończył Państwowe Seminarium Nauczycielskie w Słupcy w 1933 r. Mam kilka zdjęć szkolnych z lat 1930 - 1933, jeśli jesteś zainteresowana napisz na pw.
Z uwagi na to, ze w roku 1933 Słupca należała do woj. łódzkiego i do Warszawskiego Kuratorium Oświaty absolwenci tego seminarium składali podania o pracę przez dyrektora szkoły do tegoż kuratorium, Mój Ojciec po 3 latach otrzymał skierowanie do pracy w inspektoracie Piotrków Trybunalski w powiecie Radomsko.
Henry, dziękuję za linki dotyczące Słupcy i Liskowa. Mam kilka zdjęć z 1937r. z rowerowej wycieczki nauczycieli powiatu radomszczańskiego do Liskowa, z przyjemnością przeczytałam. Pozdrawiam Elżbieta

06 lis 2014, 16:40

Witam serdecznie
Mój stryj również uczęszczał do SN w Słupcy. Wg świadectw, które posiadam naukę rozpoczął w roku 1928 kursem I - miał wtedy 16 lat. Mam jego świadectwa ukończenia kursu I, II, III, IV i V - z tym że ten ostatni kurs kończy się w grudniu, na świadectwie widnieje data 22 grudnia 1932r. Wszystkie te świadectwa są podpisane przez dyrektora Andrzeja Szczepskiego. Brakuje mi 2-go semestru V kursu, oraz dyplomu nauczyciela szkół powszechnych.
Zmarł w 1938r. - wg opowiadań rodzinnych w tym samym roku miał ukończyć naukę. Ale czy tak było?
Nie wiem już gdzie można szukać tych dokumentów. Mam również trochę zdjęć szkolnych, ale nawet nie wiem, jak go rozpoznać na zdjęciu - nikogo już w rodzinie nie ma kto mógłby mi pomóc.
W Słupcy nie mają z tamtych lat żadnych dokumentów, Kuratorium w Koninie nic też na ten temat nie wie.
Wiele informacji wyszukałam poprzez google w Dzienniku Urzędowym Kuratorium Okręgu Szkolnego Poznańskiego ale jak nauka wyglądała od stycznia 1933r. nie wiem.
Pozdrawiam
Danuta

06 lis 2014, 18:07

witam...
seminarium nauczycielskie najpierw było w Liskowie a następnie postanowieniem Kuratorium Okręgu Szkolnego Łódzkiego przeniesiono do Słupcy.
W kuratorium albo archiwach powinny być zachowane listy absolwentów semianrium nauczycielskiego, tylko gdzie Łódź/Warszawa czy Kalisz?

sprawdziłem w wykazie zbiorów w Archiwum Kalisz – nie ma spisu absolwentów
http://www.archiwum.kalisz.pl/pliki/ksiegozbior.pdf

o Liskowie
poz.873
poz.1089
poz.1621

henry

06 lis 2014, 19:41

Jeśli w okresie międzywojennym Słupca podlegała pod kuratorium warszawskie to może dokumentów należy szukać w Archiwum Państwowym miasta stołecznego Warszawy przy ul. Krzywe Koło. Tam znalazłam Dyplom Na Nauczyciela Szkół Powszechnych mojej Mamy, która w 1939 r zdała egzamin na WKN w Warszawie, a wybuch II WŚ uniemożliwił rozpoczęcie nauki i w Warszawie zostało świadectwo. Na forum genealodzy.pl ktoś napisał, że widział tam świadectwa szkolne, napisałam e-mail i otrzymałam kopię. Może w tym AP będą również inne dokumenty z kuratorium. Pozdrawiam Elżbieta

06 lis 2014, 20:55

Dzięki za wskazówki, prawdopodobnie będzie to Warszawa.

Pozdrawiam
Danuta

07 lis 2014, 17:01

Witam,
w Łodzi nic nie znalazłem...
nie wiem co tu napisane jest?
http://www.szukajwarchiwach.pl/53/4046/ ... =15&page=2
Słupca - Państwowe Seminarium Nauczycielskie i Szkoła Powszechna rok 1930

...ale mam paru absolwentów

Józef Kaczmarek
ur.1915-03-01 – zm.1988-03-10
Absolwent słupeckiego seminarium nauczycielskiego.

Dobrecki Czeslaw
1911-1992
Ukończył Seminarium Nauczycielskie w Słupcy w 1932 roku.

Tadeusz Wiśniewski ukończył 101 lat. Zmarł 3 września 2006.
Urodził się w Chicago, jako syn Franciszka i Ludwiki – polskich emigrantów z 1905 roku. Gdy przychodził na świat, na mapach Europy nie było Polski. W wieku 8 lat z rodzicami wrócił do kraju. Chciał uczyć się w szkole wojskowej, ale go nie przyjęli. Jeszcze przed wojną ukończył Seminarium Nauczycielskie w Słupcy.

Maria LEOŃSKA (ur. 1913 r.)

Tadeusz WOLSKI (ur. 1907 r., zm. 1987 r.)

Franciszek Krawczykowski ,
Urodził się 29 września 1906 r. w Przystajni (pow. Kalisz), syn Franciszka i Leokadii z domu Dreszer. Ukończył szkołę w Liskowie i Seminarium Nauczycielskie w Słupcy.

Ignacy Żabierek 1912-2013
Nauczycielem został Ignacy Żabierek jeszcze przed wojną, a swoją pierwszą pracę podjął zaraz po ukończeniu w 1934 roku Seminarium Nauczycielskiego w Słupcy.

Antoni,GÓRECKI
Na świat przyszedł w rodzinie Mateusza i Marianny z Krzyżaniaków w dniu 1 maja 1909 roku tu w Ciążeniu. Po ukończeniu szkoły powszechnej rozpoczął naukę w Państwowym Seminarium Nauczycielskim im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Słupcy, którego absolwentem został w roku 1929. ,

Bolesław,KNASIAK
Urodził się 20 kwietnia 1913 roku tu w Ciążeniu, w rodzinie Wacława i Franciszki z Kluczewskich. Po ukończeniu szkoły powszechnej, podobnie jak starszy o 4 lata

Antoni Górecki,
kształcił się dalej w Państwowym Seminarium Nauczycielskim im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Słupcy.

Proszę o uzupełnianie...
A może tutaj szukać w dawnej gazecie lokalnej...
http://pldocs.org/docs/index-129389.html

henry
Ostatnio edytowano 08 lis 2014, 11:32 przez henry, łącznie edytowano 2 razy

07 lis 2014, 17:40

Antoni Kaczmarek –absolwent słupeckiego Seminarium Nauczycielskiego – rocznik 1932, nauczyciel, poległ w 1939
Marian Gołębiewski- ukończył Seminarium Nauczycielskie w 1931 roku. Polski patriota. Żołnierz września 1939 roku. Cichociemny. Działacz konspiracyjny w latach 1944-1956.
Zygmunt Kowalski
Stefan Bartnik -1905-1940 Absolwent seminarium nauczycielskiego w Słupcy (1928)

07 lis 2014, 17:53

[quote="henry"
Franciszek Krawczykowski ,
Urodził się 29 września 1906 r. w Przystajni (pow. Kalisz), syn Franciszka i Leokadii z domu Dreszer. Ukończył szkołę w Liskowie i Seminarium Nauczycielskie w Słupcy.
henry[/quote]

Ależ proszę:

Franciszek Krawczykowski przyszedł na świat 29 września 1906 r. w Przystajni, w pow. kaliskim. Po ukończeniu gimnazjum i seminarium nauczycielskiego w Słupcy przeniósł się do Łodzi, gdzie do wybuchu wojny pracował jako nauczyciel.

W latach 1934-1935 uczył się w Szkole Podchorążych Rezerwy Kawalerii w Grudziądzu. We wrześniu 1938 r. trafił na kurs dla oficerów żandarmerii w Centrum Wyszkolenia Żandarmerii, następnie odbył staż w 8 Dywizjonie Żandarmerii.

Podczas kampanii wrześniowej pełnił funkcję dowódcy pododdziału żandarmerii w stopniu podporucznika, następnie zaangażował się w działalność konspiracyjną. Do kwietnia 1940 r. działał na terenie Lwowa, następnie w Warszawie. Od marca 1941 r. pełnił funkcję zastępcy kierownika II Oddziału i pełniącego obowiązki kierownika II Oddziału Komendy ZWZ-AK w Obwodzie Opoczno. W międzyczasie ukończył prawo na tajnych kompletach.

W lipcu 1943 r. przeszedł do Komendy Głównej NSZ jako szef II Oddziału, w tym samym roku awansował do stopnia porucznika.
Od września 1944 r. do kwietnia 1945 r. był szefem II Oddziału Komendy Okręgu VIII Częstochowa NSZ.

Od kwietnia 1945 r. przebywał w Poznaniu, gdzie objął szefostwo II Oddziału II Okręgu NSZ prowadzącego akcje wywiadowcze.

W czerwcu 1945 r. został aresztowany przez funkcjonariuszy UB w Poznaniu. Wyrokiem Wojskowego Sądu Rejonowego został skazany na karę 10 lat więzienia, którą zmniejszono do 5 lat. Na mocy amnestii został zwolniony w 1947 r.

Po opuszczeniu murów więzienia we Wronkach udał się na Śląsk, by tam kontynuować działalność w podziemiu antykomunistycznym.

W lipcu 1949 r. w Chorzowie, por. Krawczykowski został ponownie aresztowany przez bezpiekę.
Skazany przez Sąd Wojewódzki w Warszawie na karę śmierci, 2 lipca 1952 r. został rozstrzelany w więzieniu mokotowskim.

Grób symboliczny znajduje się na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach w Warszawie w Kwaterze "Na Łączce".

(za http://www.prawy.pl/historia/37-rocznic ... -mokotowie)

07 lis 2014, 19:55

Witam,
proszę o wiadomość,gdyby wśród absolwentów znalazł się Aleksander Trafalski ur.1903 r.
Odpowiedz