Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
14 lis 2014, 20:42
Przeglądając stare akty chrztu na przełomie XVIII i XIX w. wielokrotnie natrafiłem na chrzest dziecka jako chrzest nieszlachecki pomimo, że wcześniejsze chrzty innych dzieci tych samych rodziców nobilitowanych były szlacheckie, również dotyczy to moich przodków. Czy chrzest szlachecki to tylko różnica w ceremonii ( dywan, kwiaty, organista i dostojni goście ... i wyższa opłata ) czy jest jakaś inna ważna różnica pomiędzy szlacheckim a nieszlacheckim chrztem. Liczę bardzo na pomoc w rozwiązaniu tej kwestii.
Marek
14 lis 2014, 20:46
Po czym poznajesz, że to chrzest nieszlachecki?
14 lis 2014, 20:53
Taki zapis również spotkałem w Tekach prof.Dworzaczka - matka nie miała pochodzenia szlacheckiego w odróżnieniu od ojca.
Pozdrawiam mierzeja.
14 lis 2014, 21:44
Bartek napisał(a):Po czym poznajesz, że to chrzest nieszlachecki?
Jest wyraźnie zaznaczone w Tekach Dworzaczka i tak na przykład :
21.03.1790 r. Kruczyńskie Olędry , Agnieszka , córka G. Antoniego Skalskiego i Elżbiety - chrzestni G. Jakub Malechowski i G. Teresa Sarbska
9.03. 1797 r. Kruczyńskie Olędry Józefa , córka G. Antoniego Skalskiego i Elżbiety - chrzest nieszlachecki
A nie pamiętam jak jest napisane na oryginale w AAP, tym bardziej, że wtedy nie zwracałem na to uwagi.
Marek
14 lis 2014, 21:51
Nie "chrzest nieszlachecki", tylko "chrzestni nieszlachta"! Podobnie przy ślubach notuje niekiedy Dworzaczek: śwśw. (świadkowie) nieszlach.
14 lis 2014, 23:14
Bartek napisał(a):Nie "chrzest nieszlachecki", tylko "chrzestni nieszlachta"! Podobnie przy ślubach notuje niekiedy Dworzaczek: śwśw. (świadkowie) nieszlach.
Jesteś WIELKI
))) Dziękuję bardzo, mam jasność w głowie
nie przypuszczałem, że to takie prozaiczne.
Marek