Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
27 lis 2014, 15:08
Witam,
W karcie ewidencyjnej ludności Poznania, widnieje napis, że mój dziadek jest poszukiwany. Znalazłam go na liście ofiar hitleryzmu Miasta i Gminy Solec Kujawski . Gdzie mogę szukać aktu zgonu ? Jeżeli wcześniej urodził się koło Mogilna, późńiej mieszkał w Poznaniu ........
Pozdrawiam
Justyna
28 lis 2014, 20:53
Witam.
Trochę mało szczegółów.
Nie podajesz,czy znasz datę zgonu co znacznie ułatwia poszukiwania.
Istniej kilka możliwości. Proponuję
Pierwsze to szukanie informacji o dacie, miejscu w Gminie Solec Kujawski jako ofiary hitleryzmu.
Drugie szukanie informacji o zgonie w aktach urodzenia w Urzędzie Stanu Cywilnego w miejscu urodzenia. Bardzo często podają czas i miejsce zgonu. W Księgach Parafialnych też możliwa jest wzmianka o zgonie.
Trzecie to szukanie aktu zgonu w parafii w której mieszkał w Poznaniu.
29 lis 2014, 11:12
Witam,
Dzięki za odpowiedź. Chodzi mi o Antoniego Bankowskiego, znalazłam go tutaj
http://www.rootsweb.ancestry.com/~polwg ... eckuj.html pozycja nr 8 . Data urodzenia zgadza się i zawód, datę śmierci odnalazłam w tym rozpisie . Nikt z żyjący nie wie co się z Nim stało. On urodził sie w Padniewko koło Mogilna w 1889 r., nie wiem gdzie szukać. W Mogilnie USC? , nie wiem jaka to Parafia.....
Pozdrawiam
Justyna