Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
05 lut 2015, 09:05
Prosze o pomoc jak ustalic czy moj pradziadek zostal odznaczony tym orderem.
Wedlug rodzinnych przekazow - tak bylo, ale nie ma zadnego dokumentu, potwierdzenia.
Leon Lewandowski. Jest na liscie "Stankiewicze". Ale samo nazwisko to za malo.
gdzie znalezc wiecej informacji o osobie ktora otrzymala to odznaczenie?
Pozdrawiam
Piotr
05 lut 2015, 11:39
proponuję kontakt z Centralnym Archiwum Wojskowym
20 lut 2015, 10:31
Witam,
podaje przykład z MP
-odpis – skrócony
Monitor Polski
Nr.14 Łódź 3 lutego 1947 Rok XXVI
DZIAł. URZł;DOWY.
Zarzadzenia Władz Naczelnych. -000
32. UCHWAŁA Uchwałą Prezydium Krajowej Rady Narodowej, powziętą na posiedzeniu w dniu 16 lipca 1946 roku . na, wniosek Ministra Obrony Narodowej, w uznaniu zasług polo~onych w walce z niemieckim najeźdźcą - zostali odznaczeni Obywatele, FrancUiS>cy, Uczes,tnicy Ruchu Oporu we Francji: . ,.
ORDEREM ODRODZ<EiNIA PoLSKI IV KL. t. ob. Causse Wanda, .2. ob. Painleve Jean.
ORDEREM VIRTUTI MILITARI V KL. 3. kpt. Thieme Eugene ;,Michel", 4. por. Berjow ·\ndre "Auber", 5. ppor. Oboda IvIadeleine.
ORDEREM ODRODZENI A POLSKI V KL. , 6. kpt. De'croix Jean, 7. kpt. L'HospitaIier M,ail'"cel 8.k'pt. Le Maux Car'cel. · ,
KRZYż1DM WALECZNYCH 9. ppor. Krie.ger A., 10. ob. Guivarch . Corentin, 11. ob. Mevel Jules, 12. ob. Mevel Rene,
ZŁOTYM KRJZYŻEM ZASŁUGI 13. płk. Chappel Franl;ois. 14. ob Goninet Marcel, I 15. ob. Lavigne R,eue, 16. ob. Re,don Emile.
SREBRJNYM KRJZYŻEM ZASŁUGI 17. ob. ks. Beguin Leon, 18. ob. Bl-anenee Brestaz, 19. strz. Boy Rene, 20. Carre Ivonne, 21. ob. Hamon Vivianne, 22. ob. Merrien Pierre, 23. ob. Oost Amanda, 24. ob. Vaysset G.
wykaz szczegółowy imienny w dalszej części MP
inne wykazy w dalszych numerach MP
henry
22 lut 2015, 21:59
Oznaczonych Virtuti Militari mozna sprawdzic w ksiazce Wesolowskiego. Tutaj jest link do spisu nazwisk:
http://feefhs.org/links/Poland/vm/vmindex.html
23 lut 2015, 05:45
Krzysztof, czy oprócz nazwiska ze spisu można dowiedzieć się coś więcej o osobie?
23 lut 2015, 07:45
Jacku !
Spis podany przez Krzysztofa jest indeksem z książki:
Z. Wesołowski, The Order of the Virtuti Militari and its cavaliers 1792-1992, Miami 1992.
Można w niej znaleźć więcej informacji.
23 lut 2015, 13:25
W samej ksiazce jest rok nadania oraz klasa orderu. Niewiele wiecej. Za jakie osiagniecia to juz trzeba grzebac wiecej. Archiwum akt dawnych wojskowe ma wiekszosc danych. Ja stamtad dostalem wiele danych.
23 lut 2015, 15:56
Masz rację Krzysztofie
Ale sam przyznasz, że rok nadania oraz klasa orderu, to podstawowe informacje. Bez ich znajomości trudno jest szukać dalej.
23 lut 2015, 18:34
Chyba ten spis nie jest kompletny.
Np. osoba której ja poszukuje - Lewandowski Leon - nie ma jej w tym spisie.
A pewne jest że leg. Lewandowski Leon został odznaczony krzyżem srebrnym Virtuti Militari w 1920, sprawdzone w kilku miejscach i publikacjach. Niestety nie wiem tylko czy to mój pradziadek.
24 lut 2015, 01:16
Oczywiscie Mariusz to wazne ale ja dostalem cala opowiesc za co dostal. Za jaka walke, za jakie bohaterskie czyny.
Faazer; Wesolowski ma opisanych 99.999% (jak podaje) oznaczonych. Moze Ty po prostu masz pecha.
24 sty 2019, 10:19
Kochani, bariera językowa kompletnie mnie zablokowała.
Poszukuję informacji kiedy i za co miał nadany order Virtuti Militari Antoni Poniński.
Sprawdziłam we wskazanym w temacie indeksie
http://feefhs.org/resource/poland-virtuti-index-p2i jest ich dwóch. Wg mojej wiedzy, będzie to ten wymieniony jako pierwszy, nie książę, ale 100 procent nie wiem.
Czas nadania dość rozległy, pomiędzy 1792 a 1846.
Gdzie powinnam szukać informacji dalej, w jakiej instytucji ?.
Bardzo proszę o wskazówki i instrukcję, co powinnam teraz robić.
24 sty 2019, 11:19
W Bibliotece Raczyńskich w Poznaniu mają książkę „Kawalerowie Virtuti Militari 1792-1945 Słownik biograficzny” tylko nie wiem czy dostępny jest tom obejmujący wspomniane przez Ciebie lata. Ja szukałem bratanka prababci odznaczonego w wojnie polsko-bolszewickiej i ten tom akurat był.
24 sty 2019, 13:01
Grzegorzu,
dziękuję za informację.
Pisałam już do biblioteki sejmowej, mają mi przysłać jakieś informacje, może wówczas okres się zawęzi.
Rozsądniej poczekać na informacje z W-wy i wtedy skontaktuję się z Biblioteką Raczyńskich.
Jeszcze raz dziękuję.
24 sty 2019, 16:00
http://maciejmazur.cba.pl/d/2/1371.htmlAntoni Poniński h. Łodzia
Died: 27 I 1847 r, Giecz
Reference: T. Żychliński - Złota K.Sz.P., rocznik II., Maciej Mazur, Andrzej Masłowski
Major wojsk kościuszkowskich. Odznaczony przez Kościuszkę krzyżem Virtuti militari, zachowanym w archiwum rodzinnym we Wrześni (do 1880 r. czyli roku wydania Złotej Księgi Szlachty Polskiej - rocznika II). W archiwum znajdował się również dokument uwolnienia od wojska podpisany w Warszawie 18.V.1781 r. przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego dla kapitana regimentu pieszego szefostwa księcia Kaliksta Ponińskiego, Jana Ponińskiego.
Major Antoni Poniński pochowany został na cmentarzu w Gieczu obok zabytkowego romańskiego kościółka. Był posesorem dóbr Giecz wywodzacym się z linii wielkopolskiej Ponińskich - na Wrześni. (...)
24 sty 2019, 16:17
bugakg napisał(a):Może to ten:
http://maciejmazur.cba.pl/d/2/1371.htmlAntoni Poniński h. Łodzia
Died: 27 I 1847 r, Giecz
Reference: T. Żychliński - Złota K.Sz.P., rocznik II., Maciej Mazur, Andrzej Masłowski
Major wojsk kosciuszkowskich. Odznaczony przez Kościuszkę krzyżem Virtuti militari, zachowanym w archiwum rodzinnym we Wrześni (do 1880 r. czyli roku wydania Złotej Księgi Szlachty Polskiej - rocznika II). W archiwum znajdował się również dokument uwolnienia od wojska podpisany w Warszawie 18.V.1781 r. przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego dla kapitana regimentu pieszego szefostwa księcia Kaliksta Ponińskiego, Jana Ponińskiego.
Major Antoni Poniński pochowany został na cmentarzu w Gieczu obok zabytkowego romańskiego kościółka. Był posesorem dóbr Giecz wywodzacym się z linii wielkopolskiej Ponińskich - na Wrześni. (...)
Grażynko.
Znam te i inne informacje.
Mam stworzone DG Ponińskich bardziej dokładne niż to, pod wskazanym linkiem, z wielu parafii, z dziennymi datami, chrzestnymi itd.
Zacytowane informacje nie pochodzą ze Złotej Księgi Szlachty Polskiej, dlatego muszę je dokładnie sprawdzić. Wszystko "było" w archiwum rodzinnym, ale gdzie jest teraz?
Jest to najstarszy grób na cmentarzu przykościelnym w Gieczu, a przodkowie tam spoczywającego Antoniego nie wywodzą się z Wrześni, a są tylko spokrewnieni.
Jest też Antoni Poniński pochowany w Brzóstkowie k/Żerkowa, całkiem blisko, zbliżone lata - choć nie wiem czy tam jest zachowany grób?
Muszę sprawdzić zdjęcia z tego cmentarza.