Witam, Od dłuższego czasu próbuję rozwiązać zagadkę związaną z moimi 3×pradziadkami ale ciągle jest pełno znaków zapytania. Jako że sam nie mam już pomysłu chciałbym uprzejmie poprosić o pomoc forumowiczów.
Mam informację pochodzącą prawdopodobnie od pradziadka, że jego ojciec Stanisław urodził się 5.04.1849, a jego rodzicami byli Jakub Bartczak i Agnieszka Smyczewska. Tu wszystko wygląda fajnie ale problem zaczął się później.
Żoną tego Stanisława czyli mojego prapradziadka była Maria Zalewska i tu właśnie pojawia się kłopot. Znalazłem przez Poznan Project informację że brali oni (a może jednak nie oni) ślub w Mchach (1874) i udało mi się następnie odnaleźć ten dokument. Problem w tym, że jako rodzice Stanisława podani są Jakub Bartczak i… Rozalia Sujka. [W Poznań Project jest ślub podobnej pary – Jacobus Bartczak i Rosalia Suykowna (1840 / Sośnica)]
Jakiś czas temu dzięki jednej z forumowiczek zdobyłem fragment „Księgi dusz” ze Starkówca z której poznałem miejsce urodzenia Stanisława – Kruczyn (choć z datą 25.04.1849). Dopiero wczoraj udało mi się dotrzeć do Archiwum Archidiecezjalnego w Poznaniu, gdzie trafiłem na wpis który… potwierdza pierwotną informację czyli 5.04.1849, rodzice: Jacobus Bartczak i Agnes [S…] – nie udało mi się na 100% odcyfrować nazwiska ale coś zbliżonego do Smyczewska mogło by być chociaż nie ma „k” ale może miało być Smyczówna. Co ciekawe Jakub jest opisany jako Custos, a przy ślubie Stanisława z Marią – Jakub (z żoną Rozalią) określony jest jako Custodis. 25 kwietnia nie urodził się inny Stanisław więc w tamtej księdze dusz ktoś się musiał pomylić.
Przejrzałem tę księgę z Kruczyna (a dokładniej parafii Kolniczki) wstecz i w przód ale nie znalazłem żadnych innych dzieci Jakuba i Agnieszki. Są natomiast dzieci Jakuba i Rozalii – Jadwiga (ur. 1851 - Kruczyn, zm. 1852 - Łaskawy; nazwisko Rozalii w tym wpisie wygląda bardziej na „Szykowna”) i Franciszek (ur. 1853 - Łaskawy – tu Rozalia nazywa się Suykowa).
Gdyby nie pierwotna informacja o rodzicach Stanisława (Jakub i Agnieszka) to nie byłoby problemu, bo gdyby pierwszą posiadaną informacją byłby ślub Stanisława (syna Jakuba i Rozalii) z Marią Zalewską wszystko by mi się zgadzało.
Dotarłem do aktów urodzenia mojego pradziadka i jego rodzeństwa (w tym wczesniej nieznanego – pewnie dlatego że wszystkie poprzednie dzieci zmarły) i tam jako rodzice wpisani są Stanisław i Maria. Oczywiście można założyć że znaleziony ślub w Mchach nie dotyczy tej pary ale czas i okolica się zgadza. Jeśli jednak rodzicami Stanisława byli Jakub i Rozalia to skąd w rodzinie wzięła się informacja – i to z dokładną datą urodzenia – że jego rodzice to Jakub i Agnieszka?
Jakub Bartczak ożenił się z Rozalią w 1840 i jeszcze w 1853 mieli wspólne dziecko więc Stanisław rodząc się w 1849 musiałby też być synem Rozalii – skoro jednak była nią Agnieszka to czy chodzi tu o dwóch Jakubów? Zaczynam już nawet podejrzewać że i tych Stanisławów mogło być dwóch…
Ewentualnego ślubu Jakuba i Agnieszki nawet nie wiem gdzie dokładnie szukać, podobnie jak aktów zgonu Jakuba (lub Jakubów), Agnieszki, Rozalii, a także Stanisława i Marii.
Z chęcią przyjmę wszelkie pomysły i sugestie.
_________________ Pozdrawiam Grzegorz
Poszukuję: Bartczak (Mchy, Sebastianowo, Nowe Miasto), Pietruszyński (Dąbrowa, Skórzewo), Filipiak (Śmiełów, Międzychód), Pawlak (Sierniki), Stachowiak (Kotusz, Karśnice, Wąbiewo), Dolata (Parzęczewo), Taciak (Sierniki), Nyczak
|