Dziękuje za cenne informacje Pani Maniu
Jak rozumiem domniemana "mleczarnia" jak i budynek na Rynku 4 należały do tego samego właściciela o nazwisku Żak? Jak wspomniałem na początku w Powidzu urodził się najmłodszy brat mojego pradziadka Jana Kowalskiego - Stanisław. Co ciekawe w akcie urodzenia zapisane ma "Sautersbrunn". Co może oznaczać ta nazwa? To jakaś wioska wchłonięta później przez miasto? W Powidzu urodziła się też najstarsza trójka rodzeństwa mojego dziadka Zbigniewa. Nie ma sensu dopytywać się Pani koleżanki o Kowalskich bo gdzieś na początku lat 20-tych wszyscy wyemigrowali do Bydgoszczy Poznania i nigdy później nie mieli nic wspólnego z tym miastem. W Powidzu zmarła też moja pra pra babcia - Michalina Kowalska zd. Kulczak (+22 kwietnia 1912), oraz jej jedyna córka Antonina (+17.10.1908). Co ciekawe, ponoć oba groby istnieją do dzisiaj - takie info uzyskałem przez telefon w parafii. Antonina zmarła w wieku zaledwie 29 lat na skutek nieszczęśliwego wypadku w czasie pracy w stodole rzeźnika Jakuba Szeszyckiego (zeskok z sąsieni"). Może Pani koleżanka kojarzy takie nazwisko w Powidzu? Antonina wyszła za mąż za Marcina Wysockiego. W chwili śmierci osierociła czworo dzieci:
Edmund – ur. 13.10.1900 Powidz – zm. 25.01.1975 Poznań
Franciszka – ur. 28.11.1902 Powidz – zm. 28.11.1968 Września
Stefania – ur. 29.07.1905 Powidz
Wacław – ur. 29.08.1907 Powidz
Los najstarszej dwójki (Edmunda i Franciszki) jest mi znany. Niestety nie mam pojęcia co się stało ze Stefanią i Wacławem. Może Pani koleżanka z Powidza kojarzy którąś z tych osób, lub ich potomków? Niestety nie wiem jakie nazwisko po mężu przejęła Stefania. Marcin Wysocki po śmierci Antoniny ożenił się po raz drugi w 1909 r z Pelagią Szarzyńską. Z tego związku urodził się syn Józef (ur. 13.01.1910 Powidz zm. 27.08.1910 Powidz), córka Maria (ur. 04.08.1916 Powidz, zawarła związek małżeński 10.10.1940 w Poznaniu). Poniżej jedyne znane mi zdjęcie Antoniny i Marcina Wysockich, oraz prawdopodobnie ich córki Stefani