Tak się zastanawiam jakie kiedyś były zwyczaje dotyczące chrztu w jakim terminie się odbywały?
Jak z wiarygodnością dat w dokumentach
Już mówię w czym problem moja prababcia Józefa Lech zd. Błaszczyk na nagrobku ma datę urodzenia 08.01.1877, ale niby została ona wystawiona na podstawie informacji z USC jak był w tym miejscu chowany jej prawnuk?
a ja teraz nie mogę znaleźć jej aktu urodzenia, urzędy wystawiają dokumenty nie starsze niż 100lat
w końcu znalazłam jakiś akt o poniższej treści, ale tutaj mi się daty rozjeżdżają styczeń wg USC a luty:(
i nie wiem czy to błąd czy sie uczepiłam bo nie mogę jej odnaleźć
37 Jastrzębia
Działo się w mieście Zgierz 3/15 Lutego 1877 roku o godzinie 5 po południu.
Stawił się Marcin Błaszczyk gospodarz z Jarzębia 35 lat mający, w obecności Ignacego Błaszczyka
i Jakuba Goss? gospodarzy z Jastrzębia i okazali nam dziecko płci żeńskiej, oświadczyli
iż urodziło się w Jastrzębiu wczorajszego dnia o godzinie 8 rano , z jego ślubnej
małżonki Marianny z domu Janiszewska lat 36 mającej. Dziecku temu na Świętym Chrzcie
w dniu dzisiejszym odprawionym nadano imię JÓZEFA, a rodzicami chrzestnymi byli;
Ignacy Błaszczyk, Franciszka Goss?. Akt ten odczytany został świadkom niepiśmiennym
a podpisany tylko przez nas.
Xs A.Gabryelski