Poszukuję przodków o nazwisku Purcelewski/a z terenu województwa wielkopolskiego.Zdecydowana większość mieszkała w parafii Czernikowo i w okolicach w woj. kujawsko-pomorskim (te akta pozyskałam w większości z archiwum we Włocławku).Mamy utworzone drzewo genealogiczne na portalu MyHeritage, które cały czas rozbudowujemy o kolejnych członków rodziny. Znalazłam z tym nazwiskiem groby na cmentarzu Junikowo i Miłostowo, wpisy w księgach meldunkowych Poznania a także w wyszukiwarce w Projekcie Poznań. Bardzo często nazwisko w tamtych czasach było pisane w aktach metrykalnych z błędem lub w wersji używanej przez mieszkańców. Zdarzają się przypadki mylnego odczytania nazwiska przez osoby skanujące księgi. W Projekt Poznań oprócz nazwiska Purcelewski, występują też nazwiska: Purclewski, Purolewski, Purulewski, Purólewski, Puralewski, Procelewski, Proclewski, Purclówna, Purcelówna, Purcelowna. Niestety w większości brak podpiętych skanów i nie mogę ich przejrzeć.
Jeżeli ktoś z Państwa posiada jakiekolwiek informacje o osobach o nazwisku Purcelewski/a bardzo proszę o kontakt na adres e-mail:
marska_s@wp.plMaria Skalska