Witam,
Jako żem nowy na tym forum (serdecznie Wszystkich witam
), to Adminów/Moderatorów proszę o wyrozumiałość
gdyż nie wiem, pod który wątek mam się podpiąć (
Ogromna prośba o odczytanie,
odnalezienie miejscowości,
Jaka to parafia?,
Gdzie znajdę akta metrykalne?)
A sprawa ma się tak:
Z metryk urodzin (wieś Czarna, ASC Złoczew
33/1835,
62/1839) kilkorga z rodzeństwa mojej prapraprababki
Katarzyny Kędzi oraz metryki ślubu (wieś i ASC Cieszęcin
17/1818) ich rodziców Bartłomieja Kędzi i Zuzanny Cieślak, generalnie z parafii rzymskokatolickich na ziemi wieluńskiej swego czasu pod zaborem rosyjskim —— wynika, że rodzice byli wyznania ewangelickiego („ewangielik”), a konkretnie na tym ślubie ewangelicka
expressis verbis była pani młoda, a przy tych narodzinach ewangelicki
expressis verbis był ojciec.
W ww. metryce ślubu padają parafie (miejscowości), których nazw nie potrafię odczytać, a związku z tym, nie potrafię odnaleźć dalszych ksiąg metrykalnych. Co jest o tyle dla mnie trudniejsze, że dotąd generalnie nie miałem do czynienia ani z Wielkopolską, ani z wyznaniami protestanckimi. Poniżej fragment metryki z zaznaczonymi nazwami (
patrz też cała metryka; gdyby obrazek kiedyś zniknął, metrykę niebawem opiszę pod adresem
MR11794).
Być może małżonkowie pochodzili wzajemnie z tej samej parafii ewangelickiej (innej niż rzymskokatolicka parafia ślubu), ale nachodzące z poprzednich i następnych wersów linie liter utrudniają mi rozczytanie. Nie wiem nawet, czy pierwszą literą jest P, czy też może Ł. Być może były to różne parafie.
Ponieważ ojciec pani młodej miał umrzeć
jako zaświadczała sepultura z ksiąg kościoła opatowskiego wyjęta, mniemam, że chodziło o
parafię św. Floriana w Opatowie (mianownik: Opatów) koło Kępna, współcześnie w gminie Łąka Opatowska, powiat kępiński, województwo wielkopolskie (por.
SGKP), którego metryki dostępne są drogą tradycyjną w Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu sygn. 509/197/0.
Odnotowałem bowiem, że co najmniej później byli tam ewangelicy. Podobnie oddalonego Opatowa koło częstochowskiego Kłobucka z tych wyznaniowych przyczyn póki co nie biorę pod uwagę, tym bardziej dalekiego Opatowa koło Kielc.
To zaś powoduje, że parafii i metryk młodych szukam także w Wielkopolsce.
Jeżeli ktoś ma inne pomysły, potrafi to rozczytać i wskazać mi miejscowości/parafie i metryki, proszę o pomoc
Pozdrawiam serdecznie,