Witam serdecznie. Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu zagadkowego, dla mnie, zapisu. Niestety nie dysponuję zdjęciem ani skanem - jaki wiadomo w Archiwum Archidiecezjalnym nie wolno wykonywać kopii udostępnianych dokumentów... Przepisałem następującą adnotację: "Joannes Błaszczyk, filium honestor Luca Błaszczyk, militis Poloni, aguestus (ew. aquestus, możliwe też, ze aqu/aguestis, bo być może przed końcowym "s" była kropka) de Divisione Generalis Zajączek..." Wpis z księgi chrztów parafii Św. Marcina w Poznaniu z roku 1809. Oczywiście od razu znalazłem w internecie napoleońskiego generała Zajączka, wyraz divisione zdaje się nie pochodzi z łaciny ale jest oczywisty. Nie mogę poradzić sobie z "aguestus" - czy to stopień wojskowy? Może ktoś ma jakiś pomysł? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
_________________ Pozdrawiam Jacek S. Poszukuję Strugałów, Golimowskich i Kopaszewskich z Wielkopolski. Frąckowiaków z Bnina i Koszut. Błaszczyków i Sommerów z Poznania. Drachali z Kalisza. Paszkiewiczów z okolic Koła.
|