09 kwi 2019, 10:47
Dzień dobry,
znalazłam w swoich zbiorach taką oto pocztówkę:
http://www.fotopliki.pl/img.php?f=efed3b39a9i druga strona:
http://www.fotopliki.pl/img.php?f=e25882d626Czy ktoś może wie co przestawia i mógłby pomóc w tłumaczeniu tekstu (nie potrafię odczytać)?
Nie wiem skąd wzięła się u mnie, tym bardziej, że adresat (o ile mi wiadomo) nie jest z mojej rodziny, ani też nie miałam rodziny w miejscowości Koźminiec (Deutsch Koschmin), w gm. Dobrzyca, w pd. Wielkopolsce.
A może ktoś odnajdzie swojego przodka?
Pozdrawiam,
Patrycja
09 kwi 2019, 12:35
Witam,
Na pocztówce jest napisane Koschmin Posen, więc z pewnością chodzi o Koźmin w woj. poznańskim.
09 kwi 2019, 13:19
Deutsch Koschmin to Koźminiec, to akurat wiem, bo znam te okolice (dopisek Posen- w poznańskim).
Nie wiem skąd mogła być wysłana ta pocztówka.
Adresata znalazłam też na stronie myheritage (lecz nie mam dostępu do całości danych):
Gottlieb Tischer ur. 1840, rodzice: Matthaeus Tischer i Anne Rosine Tischer (geb. Schultz).
Matthaeus ur.1801, w Deutsch Koschmin Hauland, Kreis Krotoschin.
Gottlieb zmarł 1912 w wieku 72 lat.
09 kwi 2019, 13:47
Napis na zydlu, siedzi na nim jeden z bohaterow fotki, brzmi Parole Heimat,
Jest to zdjecie tych, ktorzy opuscili, zostali zwolnieni do cywila ?, odbyli sluzbe wojskowa ?,
moze jency ? mozliwosci istnieja. To tak jakby zdjecie grupy mezczyzn, ktorzy juz wracaja do domu.
Kiedys mi to tlumaczyl kolega, ktory zna niemiecki.
Jest tutaj wiecej znawcow tematu.
Ostatnio edytowano 09 kwi 2019, 13:49 przez
Hania, łącznie edytowano 1 raz
09 kwi 2019, 15:09
Na samej górze jest napisane skąd jest kartka z datą 20.06.1911.
Wygląda jak by była wysłana z jakiegoś uzdrowiska ?
Panowie na fotelach, leżakach ?
Na kocu jest napis, ale niewidoczny całościowo.
Może ktoś odczyta kartkę.
Pozdrawiam
Marianna
10 kwi 2019, 06:28
Tak mi się wydaje,że to jednak nie uzdrowisko a raczej powrót do domu z wojska - "parole heimat", to "hasło rodzinne strony".
Miejscowość niby jest ale jakoby jej nie było, bo ja nie potrafię odczytać tego pisma. Musi to być jednak gdzieś w okolicach Drezna, bo nie przypuszczam aby fotograf z Neustadt w Saksonii (Neustadt i.Sa) jeździł zbyt daleko z ciężkim aparatem fotograficznym ( w roku 1911 nie było małych cyfrowych aparacików).
Trochę zagadkowe są wyrazy wraz z cyframi, znajdujące się pod " parole heimat" , mogą to być nazwy i numery jednostek wojskowych, ale nie koniecznie.
10 kwi 2019, 10:30
Zwróćcie uwagę, że z tyłu na tarasie stoją łóżka, podobne do tych jakie używa się w szpitalach i sanatoriach. Wygląda to jak fotografia kuracjuszy-pacjentów przed powrotem do domu po zakończeniu turnusu.
10 kwi 2019, 17:55
Właśnie nie wydaje mi się, że byłby to powrót z wojska bo czy wtedy mężczyźni na zdjęciu nie powinni być młodsi i nosić mundurów? Może to powrót z jakichś robót?Może ktoś rozpoznałby ten zagadkowy emblemat w centrum?
10 kwi 2019, 19:04
może to miejscowość Hohwald ?
ok. 10 km od Neustadt przy granicy z Czechami.
Pozdrawiam
Marianna
11 kwi 2019, 01:08
Na pewno to ten Hohwald. W dolnej części pieczęci pocztowej widać "SACHSEN".
Właśnie znalazłam, że tam przy czeskiej granicy w latach 1902-05 założono Hohwaldklinik - uzdrowisko dla chorych na płuca na 270 łóżek.
Autor pocztówki pisze, że tu gdzie jest musi zostać 11 tygodni, aż do 21 lipca (zatem turnus już mu idzie z górki

), ale czas mu szybko mija. I że jest ich tu około 240 ludzi/mężczyzn.
Czy ten fragment Hohwaldklinik nie wygląda podobnie?
https://www.bergbau-im-hohwaldgebiet.de ... aldgebiet/(zdjęcie jest poniżej tytułu "Wanderung ins östliche Hohwaldgebiet" albo trzecie w galerii niżej)
11 kwi 2019, 07:26
Pani Małgorzato, chyba trafiła Pani w sedno!
Jak się przyjrzeć to jest ten sam budynek!
Bardzo dziękuję:) Nurtuje mnie tylko skąd u mnie w zbiorach taka pocztówka?
11 kwi 2019, 07:48
Z tej strony wynika, że Hochwald był zagłębiem górniczym z długą tradycją wydobycia złota. Budynek jest ten sam (zastanawiam się czemu "Hochwaldklinik" pisane jest w cudzysłowie?nie mogłam też znaleźć dokładnych informacji o jego historii), być może mężczyźni na zdjęciu to jednak górnicy, którzy byli zakwaterowani w tym budynku? Jak się zastanowiłam to symbol który nosi na czapce jeden z mężczyzn w dolnym rzędzie, to może być godło górnicze (skrzyżowane narzędzia otoczone wieńcem).