08 cze 2019, 12:19
Wojciechu, jestem Tobie ogromnie wdzięczna za poświęcony mi bezinteresownie czas. Pozostał jeszcze jeden akt i załączę tutaj akt ślubu Franciszka i Teodozji. Przetłumacz mi je też proszę.
https://szukajwarchiwach.pl/34/430/0/2.1/16/str/1/5/15/rGKQ3M6Ag_MDEYlfcG00kA/#tabSkany.
Dzięki Tobie powoli układa mi się to w całość i daje podstawy do dalszych poszukiwań. Jestem Ci bardzo wdzięczna. Pozdrawiam.
08 cze 2019, 16:03
Nr 32
Miejska Górka, dnia 23 czerwca 1876
Przed niżej podpisanym urzędnikiem stanu cywilnego stawili się dzisiaj celem zawarcia małżeństwa:
1. kucharz Franciszek Karpinski znany co do osoby, wyznania katolickiego, urodzony dnia 7 października 1850 roku w Konarzewie pow. Krotoszyn, zamieszkały Oczkowice, syn karczmarza i jego żony Marianny z domu Wędzinska zamieszkałych w Konarzewie
2. krawcowa Teodozja Adamczewska znana co do osoby, wyznania katolickiego, urodzona dnia 29 maja 1850 roku w Łagiewnikach pow. Krotoszyn, zamieszkała Gogolewo, córka nauczyciela Ignacego Adamczewskiego i jego zmarłej żony Urszuli z domu Choscieszynska, zamieszkałych Wierzbno pow. Odolanów
Jako obrani świadkowie stawili się:
3. mieszczanin Józef Musiałkowski, znany co do osoby, lat 45, zamieszkały Miejska Górka
4. gospodarz Klemens Suchanecki znany co do osoby, lat 45, zamieszkały Oczkowice
Urzędnik stanu cywilnego w obecności świadków zwrócił się do każdego z narzeczonych z osobna z pytaniem: czy wyrażają wolę zawrzeć związek małżeński, skoro narzeczeni na pytanie odpowiedzieli twierdząco, urzędnik stanu cywilnego orzekł, iż na mocy prawa są odtąd prawnie skojarzonymi małżonkami.
Odczytano, przyjęto i podpisano
(-) Franciszek Karpiński
(-) Teodozya Adamczewska teraz Karpinska
(-) Józef Musiałkowski
(-) Klemens Suchanecki
Urzędnik stanu cywilnego
(-) podpis nieczytelny
12 cze 2019, 07:18
Wojciechu, najserdeczniej dziękuję i pozdrawiam.
12 cze 2019, 21:36
woj napisał(a):1. kucharz Franciszek Karpinski znany co do osoby, wyznania katolickiego, urodzony dnia 7 października 1850 roku w Konarzewie pow. Krotoszyn, zamieszkały Oczkowice, syn karczmarza* i jego żony Marianny z domu Wędzinska zamieszkałych w Konarzewie
2. krawcowa Teodozja Adamczewska znana co do osoby, wyznania katolickiego, urodzona dnia 29 maja 1850 roku w Łagiewnikach pow. Krotoszyn, zamieszkała Gogolewo, córka nauczyciela Ignacego Adamczewskiego i jego zmarłej żony Urszuli z domu Choscieszynska**, zamieszkałych Wierzbno pow. Odolanów
* syn gospodarza Aleksandra Karpinskiego** w akcie zapisano - być może nieprawidłowo - nazwisko
Chiaszynska