Zaświadczenie o zwolnieniu Niniejsze zaświadczenie o zwolnieniu wydano przez wójta Gminy Sudobicze powiatu Dubno guberni Wołyńskiej włościaninowi czynszowemu, zarejestrowanemu na polecenie Wołyńskiej Izby Skarbowej z 26 marca 1899 roku pod nr 4525 w poczet włościan Gminy Sudobicze, Feliksowi Kasprowowi [?] Bednarskiemu zapisanemu według listy rodzin pod nr 1006, mającemu obecnie 34 lata – w celu jego przeniesienia wraz z żoną Franciszką Stanisławową 26 lat, synem Wacławem 1 rok, córkami: Felicją 6 lat i Józefą 2 lata, oraz matką Apolonią 69 lat, spośród włościan zarejestrowanych w Gminie Sudobicze do wspólnoty włościan wsi Sosnówka Gminy Berdskiej Powiatu Barnaulskiego guberni Tomskiej, gdzie ma mieć przydzieloną działkę ziemi. Wszystkie powinności skarbowe i społeczne on, Bednarski, w Gminie Sudobicze spłacił do 1 lipca bieżącego 1904 roku; Przy zwolnieniu jego, Bednarskiego, spośród włościan zarejestrowanych w Gminie Sudobicze, gdzie nie korzystał z nadziału ziemi, zachowane zostały ogólne warunki wskazane w artykule 130 „Ogólnej ustawy o włościanach” z 19 lutego 1861 roku, i jako że wspomniana w tym artykule kwestia została wykonana na zgromadzeniu, przeszkód prawnych do zwolnienia Bednarskiego nie ujawniono; Dlatego, na podstawie artykułów 132, 133, 134 i przypisów do art. 147 tej ustawy, wydane zostało włościaninowi Bednarskiemu niniejsze zaświadczenie o zwolnieniu po naniesieniu odpowiedniego podpisu oraz pieczęci państwowej. Dnia 25 marca 1904 roku Wójt Gminy – A. Gryciuk Pisarz Gminy – N. Jermołajew (p.o.*) Nr 364 Niniejsza kopia z jej oryginałem, przechowywanym w archiwum Tomskiego Gubernialnego Wydziału Finansowego, w aktach byłej tomskiej Izby Skarbowej (sprawa 2 wydziału, referatu 3 „O przeniesieniu włościan Guberni Wołyńskiej, Grzegorza Stanisławowa Malewskiego i innych z rodzinami do Gminy Berdsk”). W niniejszej kopii nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości. Kopia wydana ob. Franciszce Bednarskiej tytułem przedstawienia w sprawach dotyczących wyrobienia, jako optantce, polskiego obywatelstwa i dlatego zwolniona od opłaty skarbowej oraz kancelaryjnej. 15 czerwca 1922 roku, Nr 3441 (podpisy) Kierownik Biura Informacyjnego (podpis nieczytelny) Referent inf. [?] (nieczytelne) (p.o.*) Zgodne z oryginałem wg rejestru 23/VI.22 [pieczęć okrągła i podpis nieczytelne]
___________________ * pełniący obowiązki
Nazw geograficznych nie weryfikowałam.
_________________ Pozdrawiam Lila Molenda http://www.molendowie.euhttp://www.rychwiccy.euSzukam: 1.Skąd przybył do par. Komorniki JAN MOLENDA (*ok.1759,+29.10.1839 Kotowo) z żoną FRANCISZKĄ (*ok.1774,+1.09.1859 Sapowice)? Gdzie i kiedy wzięli ślub? 2.Gdzie urodził się ok.1806 r. ich syn, ANDRZEJ MOLENDA?
|