Odpowiedz

Warszawa - dwa akty ślubu.

23 lis 2017, 23:27

Aż mi wstyd ponownie prosić, ale nie mam wyjścia.

Bardzo proszę o przetłumaczenie dwóch aktów małżeństw.
Pierwszy dot. syna Walentego Weychana i Petroneli Anny z domu Malli.

Wiktoryn Edward Weychana ur. w 1826 r.

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... x=463&y=97

Drugi niestety nie wiem kogo dotyczy, ale występuje nazwisko Weychan, które wiążę z rodziną.

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 210&y=1222

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Re: Warszawa - dwa akty ślubu.

24 lis 2017, 23:11

142.

Działo się w Warszawie w parafii Św. Krzyża 3 kwietnia 1886 roku o godz. 12 w południe. Ogłaszamy, że w obecności świadków Zygmunta Twarowskiego architekta i Ottona Werkentyn? studenta uniwersytetu pełnoletnich zamieszkałych w Warszawie zawarty został w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między Marcelim Wiktorynem Weychan kawalerem buchalterem w Warszawie pod numerem 1654 F zamieszkałym na ulicy Hożej urodzonym we wsi i parafii Biała powiatu płockiego synem Wiktoryna i Walerii z domu Osuchowska małżonków Wejchan lat dwadzieścia* cztery i Marią Józefą Stanisławą Katarzyną Weber panną pozostającą przy ciotce w Warszawie pod numerem 1574 E zamieszkałą na ulicy Jerozolimskiej urodzoną w gubernieńskim mieście Kowno córką Andrzeja i Anny z domu Rokicka małżonków Weber lat 22. Ślub ten nie poprzedziła ani jedna zapowiedź ponieważ od wszystkich 3 zapowiedzi i od „zakazanego czasu”? uzyskano dyspensę decyzją Generalnego Konsystorza Archidiecezji Warszawskiej z 1 kwietnia tego roku pod nr 1257. Nowożeńcy oświadczyli, że umowy przedślubnej nie zawarli. Religijną ceremonię ślubną przeprowadził Ksiądz Antoni Marmo miejscowy wikariusz. Akt niniejszy po przeczytaniu przez nas i nowożeńców został podpisany. * - podkreślony wyraz bez znaczenia.

(-) Ks. Antoni Marmo
(-) Marceli Weber
(-) Maryja Weber
(-) Zygmunt Twarowski
(-) Otto Werkenthin

103.

Działo się w Warszawie w parafii św. Krzyża 15 lutego 1896 roku o godz. kwadrans po siódmej wieczorem. Ogłaszamy, że w obecności świadków Emila Twarowskiego agenta Warszawsko – Wiedeńskiej Kolei i Bogusława Kassius kapitalisty pełnoletnich zamieszkałych w Warszawie zawarty został w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między Marcelim Grzeszkiewiczem wdowcem po Karolinie Wiktorii (dwóch imion) z domu Hersztopska zmarłej tutaj w Warszawie w 1894 roku stomatologiem w Warszawie pod numerem 1251 zamieszkałym na ulicy Nowy Świat urodzonym w Warszawie synem Konstantyna i Magdaleny z domu Kędzierska małżonków Grzeszkiewicz lat 44 i Marią Emilią (dwóch imion) Weychan panną przy matce w Warszawie pod numerem 561 zamieszkałą na ulicy Chmielnej urodzoną w mieście Kaliszu córką Adolfa i Emilii z domu Kobierzycka małżonków Wejchan lat 23. Ślub ten poprzedziły 3 zapowiedzi ogłoszone w tutejszej parafii w dniach 19 i 26 stycznia oraz 2 lutego tego roku. Nowożeńcy oświadczyli, że między nimi nie była zawarta umowa przedślubna. Religijną ceremonię ślubną przeprowadził Ksiądz Józef Wójcicki miejscowy wikariusz. Akt niniejszy po przeczytaniu przez Nas, nowożeńców i świadków został podpisany.

(-) Ks. Piotr Michalski
(-) Marceli Grzeszkiewicz
(-) Marya Weychan
(-) Bogusław Cassius
(-) Emil Twarowski

24 lis 2017, 23:25

Ryszardzie,
chylę czoło przed Tobą.
Te wężyki ..., jesteś niesamowity.
Bardzo, bardzo serdecznie dziękuję, to również rodzina ks. Weychana.
Ale teraz mam wiadomości, chyba nockę poświęcę na dalsze poszukiwanie powiązań.
Antoninę z Grześkiewiczów Strzałkowską razem z braćmi zamieszkałą w Kaliszu w Królestwie Polskim wymienia ks. Weychan w swoim testamencie.

Są jeszcze w testamencie inne nazwiska, jeśli trafię - pozwolisz że kolejny raz poproszę o pomoc?

Dziękuję jeszcze raz.

25 lis 2017, 18:44

DankaW napisał(a):Ryszardzie,
chylę czoło przed Tobą.
Te wężyki ..., jesteś niesamowity.
Bardzo, bardzo serdecznie dziękuję, to również rodzina ks. Weychana.
Ale teraz mam wiadomości, chyba nockę poświęcę na dalsze poszukiwanie powiązań.
Antoninę z Grześkiewiczów Strzałkowską razem z braćmi zamieszkałą w Kaliszu w Królestwie Polskim wymienia ks. Weychan w swoim testamencie.

Są jeszcze w testamencie inne nazwiska, jeśli trafię - pozwolisz że kolejny raz poproszę o pomoc?

Dziękuję jeszcze raz.

Dziękuję za miłe słowo, to całkiem fajna nagroda za poświęcony czas. Niestety nie mogę obiecać, że następnym razem na pewno pomogę bo właśnie z wolnym czasem bywa u mnie różnie ale myślę, że tu na forum zawsze znajdzie się ktoś kto pomoże :)
Odpowiedz