Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 15 lis 2024, 01:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lis 2016, 14:23 

Czy mogę prosić o przetłumaczenie dopiska, który znajduje się na dokumentach legitymacyjnych do rosyjskiej Heroldii:

https://zapodaj.net/64c8b5188527d.jpg.html

To jedyny dopisek po rosyjsku na nich zawarty. Krótkie adnotacje po polsku pozwalają się domyślać, że dokumenty te zostały z jakichś względów odrzucone.

Z góry dziękuję, jozwiw

PostNapisane: 16 lis 2016, 18:32 

Odczytałem to tak:

Связь 12-тая

Гаумат Станкевичев не могущий быть употреблены в доказательстве дворянства ибо не показывают протнождения.

Więź 12-sta

Gaumat Stankiewiczew nie może być wykorzystany w dowodzie szlachectwa ponieważ nie wykazuje pochodzenia.

Poszukuję aktu zgonu Melanii Józefy Kurnatowskiej z domu Bronikowska zm. 31.10.1834 r. w nieustalonym miejscu. Przed śmiercią zamieszkała w Ruszkowie pow. Koło.

PostNapisane: 16 lis 2016, 18:38 

Bardzo dziękuję!

PostNapisane: 26 lis 2016, 16:40 

Ryszard Makowski napisał(a):
Гаумат Станкевичев не могущий быть употреблены в доказательстве дворянства ибо не показывают протнождения.
Moja wersja transkrypcji:
Бумаги Станкевичевъ не могущiя быть употреблены въ доказательстве дворянства ибо не показываютъ произхожденiя.

Ryszard Makowski napisał(a):
Gaumat Stankiewiczew nie może być wykorzystany w dowodzie szlachectwa ponieważ nie wykazuje pochodzenia.
I tłumaczenia:
Dokumenty Stankiewiczów nie mogą być użyte jako dowód szlachectwa, gdyż nie wykazują pochodzenia.

Niektóre zasady dawnej ortografii rosyjskiej mogą wydać się dziś niejasne (np. końcówka w słowie могущ lub twarde znaki po kończących słowo spółgłoskach), więc pewnie przyda się poniższe wyjaśnienie:
http://www.xpicto.republika.pl/slavonia ... grafia.pdf

Zdaje się, że również pisownia słowa произхожденiя (з zamiast c) nie była w czasach Heroldii uważana za błąd.

http://www.molendowie.eu
http://www.rychwiccy.eu

Szukam:
1.Skąd przybył do par. Komorniki JAN MOLENDA (*ok.1759,+29.10.1839 Kotowo) z żoną FRANCISZKĄ (*ok.1774,+1.09.1859 Sapowice)? Gdzie i kiedy wzięli ślub?
2.Gdzie urodził się ok.1806 r. ich syn, ANDRZEJ MOLENDA?

PostNapisane: 28 lis 2016, 09:02 

Młynarka napisał(a):
Moja wersja transkrypcji:

Wygląda na to, że ja zrobiłem transliterację :), przynajmniej w części tekstu. Jak widać z odczytaniem pierwszego i ostatniego wyrazu nie poradziłem sobie, no cóż, może kiedyś dojdę do lepszej wprawy.

Poszukuję aktu zgonu Melanii Józefy Kurnatowskiej z domu Bronikowska zm. 31.10.1834 r. w nieustalonym miejscu. Przed śmiercią zamieszkała w Ruszkowie pow. Koło.

PostNapisane: 28 lis 2016, 11:44 

Dziękuję bardzo obojgu Państwu za chęć podzielenia się swoją znakomitą znajomością języka rosyjskiego. Sens tłumaczenia za każdym razem zresztą jest taki sam.

Teraz pozostaje mi tylko próba odnalezienia odrzuconych dokumentów w jakimś archiwum, choć obawiam się, że nie będzie to łatwe.

Z pozdrowieniami, jozwiw

Strefa czasowa: UTC + 1