Tak , każda rodzina ma takie "historie" sprawdzone i nie potwierdzone.
Ja byłem sceptyczny do róznych opowieści
Ale po 5 latach kwerend, znalazłem potwierdzenie tego co czytałem w drzewie przesłanym mnie do korekty.
Nazwiska Hunt
Hundt von Haften
viewtopic.php?f=3&t=726&hilit=+huntWiecie co tam pisano i inne " bajki" opowiadane przez rodziców moich kuzynów lub ojca kuzynów.
Można powiedzieć mają logiczne powiązania
Trzy osoby z wymienionych, a tylko 2 osobiście się znaja, i na pewno nie interesują się genealogią.
Jedna wspomianała o zameczkach, druga mówila że ród Kabat pochodzi z Anglii
A trzecia osoba z Wrocławia, pisząca o przydomku Hunt von Haften to Szkocja, posadali zameczek w miejscowości Haften.
To samo pisze w pracy przesłanej do korekty [ info. o moich Hunt, Kabaciński, tak Panie Pawłe z Wrocławia z roku 2008]
Mam wypisanych ponad 111 nazwisk Hunt, oczywiscie nie przepisałem danych z projektu Poznań , byłoby więcej.
I oczywiscie liczby ktore wymienilem to tylko osoby ktore miały nazwisko Hunt po swoim imieniu, albo byli świadkami u Linette i Kabacińskich i innych pokrewnych nazwiskach
Sumarycznie pewnie to +- 50 lub więcej nie powtarzajacych się nazwisk i imion.
Z tego duża cześć to linie Ośno [drzewo Pani Hunt] i innych moich Huntów w glównych liniach.
To co znalazłem jeszcze nie wpisałem do programu jako osobny numer, warte jest przysłowionego złota.
Zwłaszcza ze jestem ciekawy w której księdzie w archiwum znalazł Pan podstawe do pisania swojej wersji.
Ja znalazlem w okolicach mego miasta.
Tak w wersję Pana już wierzę, i czekam na Pana ruch.
Bajki, nie sprawdzone i inne wiadomości są też ważną stroną maszych poszukiwań.
Tylko nie każdy wierzy, nie każdy taką ma.
Nie każdy uwierzy Kabatowi w to co pisze lub powtarza w tym posie.
Inna relacja która opowiada kuzyna do sprawdzenia/ udokumentowania, to biskup M. Kosmowski z Trzemeszna i Gniezna
Pisze biskup?, bo mówi się o księdzu z Trzemeszna o nazwisku Kosmowski, i nazwisku występujacym w naszym drzewie przed 1813 roku.
Księdzu którybył postepowy i pomagał ludziom
Wiecej o tym biskupie.
http://www.comeniustrzemeszno.republika.pl/oszkole.htmlZamki, zameczki, von Kabot z Angli, duża kasa, wszystko się plącze, ale coś w sobie ma??? na pewno procent prawdy lub 50%na50% prawdy i własnie czego?, zadaje sobie pytanie.
Grempka,Srajek/Owczarczak/Majchrzak k/Kościana,Wyskoć,Wławie,Maciejewo