Witam,- domniemam,iż chodzi Tobie także o udokumentowanie,czy ów przodek przed ślubem był katolikiem,czy ewangelikiem. Wydaję mnie się,że podstawowym dokumentem byłby dokument chrztu i wówczas możnaby stwierdzic kto,jakiego wyznania i w jakim kościele sobie ślubowali. W tymże kościele powinno byc to odnotowane w księdze ślubów. Także i dzisiaj jedynym dokumentem jest sakrament chrztu - uznawany we wszystkich kościołach chrześcijańskich,także w sytuacjach podobnych do Twoich przodków. Nazywana obecnie <apostazja > bywała niejednokrotnie "małym zgrzytem" dla prowadzących dokumentację duchownych i tylko dzięki nim ( czy byli rzetelnie prowadzącymi te dokumentację),możemy się dowiedziec z tych ksiąg coś więcej. I na koniec odsyłam do stron internetowych <ewangelicy w poznaniu,ewangelicy w wielkopolsce >. Jako że w tamtych czasach byli:i staroluteranie i metodyści i luteranie (ewangelicko-augsburski).
----------------------------------------------------------------- Pozdrawiam - hentomal@senior
_________________ Interesują mnie nazwiska :Adamczewski i Basiński,których przodkowie pochodzili z Kujaw. Zaś osoby z poza Kujaw i noszące nazwisko Kuropatwiński proszę o kontakt ze mną.
|