MaciejR napisał(a):
Więzy rodzinne to nie jest interes prawny, a co najwyżej faktyczny. Sprawdził to zarówno mój kolega jak i ja osobiście.
Natomiast w Internecie są dostępne księgi wieczyste, a ja piszę o księgach gruntowych.
Te ja wiadomo nie były migrowane do wersji elektronicznej.
Pozdrawiam.
Podobną sytuację mam z dokumentami z powiatu Środa Wlkp. gdzie Sąd Rejonowy broni dokumentów sprzed 100 lat jak niepodległości. Najpierw miałem problem z ustaleniem nr księgi wieczystej starej Grundbuch i pani z geodezji odpisała mi zaporowo argumentując dwoma bardzo ważnymi paragrafami :
1. Zgodnie z art. 24 ust. 5 ustawy z dnia 17 maja 1989 r. Prawo geodezyjne i kartograficzne (Dz. U. z 2010, Nr 193, poz. 1287 ze zm.) - muszę wykazać interes prawny
2. żądając nr księgi naruszam ustawę o ochronie danych osobowych.
Przebrnąłem to
ad1. mój interes prawny to: to, że piszę książkę o pierwszych osadnikach olęderskich w Chromcu i historii ich rodzin w tym moich przodków - powołałem się na prawo prasowe
ad2. ustawa o ochronie danych osobowych nie chroni danych osób zmarłych .
Jesli chcesz większego rozwinięcia w/w argumentów to prosze o kontakt
Przełamałem opór urzednika i zmusiłem do podania nr ksiegi wieczystej teraz już tylko został mi sąd jak sądzę nie obejdzie sie bez pisma do prezesa sądu w Środzie o wyrażenie zgody na wgląd do księgi,- pani w sądzie już sie odgrażała hehehe , mają nade mną przewagę bo mieszkam za granica i wiedzą , że nie mogę tak sobie przyjechać ( 1000 km ) i kopią specjalnie wilcze doły ale nie takich sie przełamało więc życzę postępów w twojej sprawie może skorzystasz z moich doświadczeń .
pozdrawiam Marek
Przy okazji szukam jakichkolwiek informacji na temat Kolniczek , spis dusz, młyn wodny,itd. .