Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 12 lis 2024, 05:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 934 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: AA Poznań
PostNapisane: 23 wrz 2011, 22:13 

Mateusz_Kujawa napisał(a):
Ponawiam pytanie.
Czy można w jakikolwiek sposób uzyskać kopie lub zdjęcie dokumentów metrykalnych z AAP?
Musze przyznać,że same odpisy nie posiadają informacji,których potrzebuję.
Dodam jeszcze,że sekretariat AAP jest głuchy na pytania w tej sprawie.
Pozdrawiam

Panie Mateuszu
Otrzymał Pan jednoznaczną odpowiedź na skierowane do Archiwum pismo. Napisałem wyraźnie: "Archiwum nie wykonuje kserokopii oraz cyfrowych kopii metrykaliów" (cytuję z pamięci). Po otrzymaniu odpowiedzi nie takiej, jaką chciał Pan otrzymać powtórzył Pan pytanie w tej części, w której odpowiedź była nie po pańskiej myśli. Nie zmienia to jednak faktu, że odpowiedź na to pytanie Pan otrzymał.

"... odpisy nie posiadają informacji,których potrzebuję". Jedyną rzeczą, której nie da się zmieścić w odpisie jest charakter pisma sporządzającego akt. W odpisach umieszczane są wszystkie istotne z punktu widzenia genealogicznego informacje, szczególnie wtedy, gdy zleceniodawca prosi o zwrócenie uwagi na konkretne szczegóły.

Ponawianie tego pytania na forum genealogicznym nasuwa myśl, że oczekuje Pan od korzystających z zasobu Archiwum, że ktoś zrobi dla Pana zdjęcie. Żeby nie było wątpliwości - regulamin Archiwum zabrania wykonywania zdjęć własnym sprzętem oraz pozwala na odmowę dostępu do archiwaliów osobom nie przestrzegającym regulaminu.

PostNapisane: 23 wrz 2011, 22:55 

"""" Żeby nie było wątpliwości - regulamin Archiwum zabrania wykonywania zdjęć własnym sprzętem ... """

No wlasnie, dlaczego ?

Pozdrawiam

Chrystian

PostNapisane: 23 wrz 2011, 23:28 

Pewnie odpowiedz bedzie "no bo tak". Ja tez tego nie rozumiem. Przeciez nikomu to nie bedzie przeszkadzalo. Moze trzeba bedzie jeszcze paru lat zanim AA w Polsce dorosna do dzielenia sie z innymi.

Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku

PostNapisane: 23 wrz 2011, 23:34 

Bardzo dziękuje za konkretną odpowiedz,oczekiwałem właśnie takiej zawierającej alternatywne wyjście o którym nie pomyślałem.Ponowiłem pytanie na forum by rozwiać wszelkie swoje wątpliwości.fakt faktem,nie wczytałem się w regulamin archiwum,mój błąd.Nie zamierzałem nikogo prosić o zrobienie dla mnie zdjęć,nie zmienia to jednak faktu,że szukam drogi do zdobycia interesujacych mnie dokumentów w konkretnej postaci.
Zastanawia mnie dlaczego AAP nie pozwala fotografować ksiąg nawet specjalsitycznym sprzętem który od dawna jest dostępny na rynku?
Np AA w Gnieźnie samo wykonuje zdjęcia nawet starych ksiąg,słyszałem,że gorzej jest z kserokopiami ale zawsze można się dogadać.

Poszukuje
Kujawa,Dorszewski,Frelichowski(Bydgoszcz,Goncarzewy,Kazin,Łukowiec,Ślesin)

PostNapisane: 24 wrz 2011, 10:37 

regulamin regulaminem ale będąc w Archiwum wielokrotnie widziałem osoby które pstrykały zdjęcia z ekranu czytników :?: :?

Wolsztyn i okolice

PostNapisane: 24 wrz 2011, 12:01 

Mariusz K napisał(a):
regulamin regulaminem ale będąc w Archiwum wielokrotnie widziałem osoby które pstrykały zdjęcia z ekranu czytników :?: :?

Toteż w przypadku takowym bliźniego, który źle postępuie, napomnieć należy y ostrzec, iakie to cenzury y sankcye regulaminem przewidziane na się ściąga, co też y kreślący się niżey zawsze czyni.

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.

PostNapisane: 25 wrz 2011, 14:43 

Mariusz K napisał(a):

Dziękuję za uwagę. Jak z tego wynika trzeba uważniej patrzeć na to, co dzieje się w czytelni, a może warto byłoby od czasu do czasu przejrzeć zapisy monitoringu.

PostNapisane: 25 wrz 2011, 15:40 

" Pewnie odpowiedz bedzie "no bo tak". "

Nawet nie. Nie ma odpowiedzi. Chyba, ze nie warto.

Pozdrawiam

Chrystian

PostNapisane: 25 wrz 2011, 16:18 

Jan M. Musielak napisał(a):
Dziękuję za uwagę. Jak z tego wynika trzeba uważniej patrzeć na to, co dzieje się w czytelni, a może warto byłoby od czasu do czasu przejrzeć zapisy monitoringu.

To znaczy ze bedzie dodatkowo zatrudniona jedna osoba pilnujaca ludzi robiacych badania?
Chrystian Orpel napisał(a):

Kazdy zrozumie, ze sa koszty zwiazane z digitalizacja. Czyz nie bedzie prosciej to napisac/powiedziec i wtedy ustalic jakis godziwy cennik albo "co laska". Przeciez na dlugi czas, koszty zwiazane z konserwacja oryginalnych ksiag sa o wiele wyzsze niz udostepianie ich komputerowych wizerunkow. Moze to tylko moja droga myslenia.

Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku

PostNapisane: 25 wrz 2011, 19:43 
Site Admin

Cytuj:
Kazdy zrozumie, ze sa koszty zwiazane z digitalizacja. Czyz nie bedzie prosciej to napisac/powiedziec i wtedy ustalic jakis godziwy cennik albo "co laska". Przeciez na dlugi czas, koszty zwiazane z konserwacja oryginalnych ksiag sa o wiele wyzsze niz udostepianie ich komputerowych wizerunkow. Moze to tylko moja droga myslenia.

W Archiwum Archidiecezjalnym udostępniane są mikrofilmy, i od jakiegoś czasu - dzięki uporowi ks. Jana - cyfrowe kopie ksiąg. Samych ksiąg się nie udostępnia. Czytelność mikrofilmów po wielu latach użytkowania pozostawia sporo do życzenia, tym bardziej więc dobrze, że powstało CAAP. Natomiast dlaczego nie wykonuje się (rzecz jasna za opłatą) kopii pojedynczych stron, tego nie wiem i tutaj musiałby się wypowiedzieć ks. Jan. Wykonanie zdjęcia zajmuje, jak się wydaje, mniej czasu niż wykonanie odpisu. Tym bardziej z ksiąg dostępnych już cyfrowo. Być może wynika to z historycznych zaszłości, kiedy AAP nie dysponowało odpowiednim sprzętem i - być może - doczekamy czasów, kiedy Archiwum będzie oferowało taką usługę.

PostNapisane: 25 wrz 2011, 21:38 

Krzysztof Dobrzynski napisał(a):
Jan M. Musielak napisał(a):

To znaczy ze bedzie dodatkowo zatrudniona jedna osoba pilnujaca ludzi robiacych badania?

Gdybym mógł zatrudnić jeszcze jedną osobę, na pewno znalazłbym ważniejsze zadania. Tu starczy niewielka korekta pełnionych zadań.

mac napisał(a):
W Archiwum Archidiecezjalnym udostępniane są mikrofilmy, i od jakiegoś czasu - dzięki uporowi ks. Jana - cyfrowe kopie ksiąg. Samych ksiąg się nie udostępnia. Czytelność mikrofilmów po wielu latach użytkowania pozostawia sporo do życzenia, tym bardziej więc dobrze, że powstało CAAP. Natomiast dlaczego nie wykonuje się (rzecz jasna za opłatą) kopii pojedynczych stron, tego nie wiem i tutaj musiałby się wypowiedzieć ks. Jan. Wykonanie zdjęcia zajmuje, jak się wydaje, mniej czasu niż wykonanie odpisu. Tym bardziej z ksiąg dostępnych już cyfrowo. Być może wynika to z historycznych zaszłości, kiedy AAP nie dysponowało odpowiednim sprzętem i - być może - doczekamy czasów, kiedy Archiwum będzie oferowało taką usługę.

Po pierwsze - dziękuję za kolejny głos motywujący mnie do rozwijania CAAP (jak niektórzy mówią: capa - cap to koziołek, jeden z tych dwóch na ratuszu).
Po drugie - nie ode mnie zależy decyzja o udostępnianiu kopii poszczególnych zapisów (nie stron). Dwa lata temu pojawił się pomysł, aby zaoferować metryki zawierające także kopię zapisu. Podjęto dwie próby realizacji tego pomysłu, ale obie utknęły na tym samym etapie: na etapie wydrukowania dokumentu, który zawierałby konkretny rekord z bazy danych oraz wskazany fragment zdjęcia (tu trzeba uwzględnić zarówno księgi pisane w sposób narracyjny jak i księgi pisane w sposób tabelaryczny, różniące się w sposób istotny względnymi wymiarami).
"Z ksiąg dostępnych cyfrowo". Archiwum dysponuje dwoma wersjami ksiąg cyfrowych: zapisanych w formacie DJV (zdeponowane na serwerze CAAP i w kopii zapasowej na zewnętrznym dysku) oraz w formacie TIFF. Te ostatnie istnieją wbrew zasadom w jednym egzemplarzu (niestety nie jesteśmy w stanie z przyczyn technicznych sporządzić ich kopii - jest to nieco ponad 5 terabajtów danych). Wersja DJV tak naprawdę nie nadaje się do dalszego przetwarzania. Zdjęcia w wersji TIFF uporządkowane są według parafii i ksiąg, ale w celu odnalezienia konkretnego zdjęcia konieczne byłoby przejrzenie księgi (może nie całej, gdyż znając numer strony - karty można przewidzieć numer potrzebnego zdjęcia). Dodatkowo jest jedna mała dodatkowa trudność. Ponieważ większość pracy w rozwoju CAAP wykonuję "po godzinach" (w tej chwili mój prywatny laptop przetwarza do wersji TIFF zdjęcia ksiąg z Książa), dyski z tifami nie są w Archiwum, ale u mnie. Pojawia się więc dodatkowy etap: po odnalezieniu właściwego zdjęcia trzeba je przenieść do Archiwum w celu dalszego wykorzystania.

PostNapisane: 25 wrz 2011, 22:47 

Chrystian Orpel napisał(a):
" Pewnie odpowiedz bedzie "no bo tak". "
Pozdrawiam
Chrystian

Nie jest to pierwszy pomysł na sugerowanie Archiwum sposobu postępowania. Nie jest to pierwszy przypadek pretensji, że nie odpowiadam na pomysły tych, którzy chcieliby wszystko. Oczywiście, mógłbym odpowiedzieć jak sugeruje Christian ("no bo tak"), ale co by to zmieniło? Gdy poprzednio odpowiedziałem (po pretensjach, że nie odpowiadam) w odpowiedzi przeczytałem, że moje argumenty dla respondenta nie mają znaczenia. W związku z tym nie widzę potrzeby przytaczania kolejnych argumentów, gdyż to, co dla mnie jest istotne, dla innych może nie mieć znaczenia. Ja z przyczyn służbowych muszę podejmować decyzje. To, że komuś się one nie podobają nie jest podstawą do ich zmiany. Jakiś czas temu zdecydowałem o zablokowaniu realizowanemu za plecami Archiwum projektowi indeksacji małżeństw. Jednakże po rozmowie i uzgodnieniu akceptowalnych przez obie strony warunków zmieniłem swoją decyzję. To, że moja decyzja się komuś nie podoba nie jest podstawą do jej zmiany. Do zmiany decyzji trzeba mnie przekonać. Trzeba mnie przekonać, tak, jak miało to miejsce w moim stosunku do indeksacji małżeństw.

PostNapisane: 26 wrz 2011, 10:14 
Site Admin

Cytuj:
Po pierwsze - dziękuję za kolejny głos motywujący mnie do rozwijania CAAP (jak niektórzy mówią: capa - cap to koziołek, jeden z tych dwóch na ratuszu).

Każda inicjatywa prowadząca do większej dostępności (czy w przypadku CAAP dostępności niektórych ksiąg w ogóle) zawsze będzie się spotykała z dobrym przyjęciem. Po prostu apetyt rośnie w miarę jedzenia. Kiedy zaczynałem kilka lat temu, w internecie niewiele było, funkcjonował GENPOL, na którym ludzie sobie bezinteresownie pomagali. Nie było indeksów, nie było kopii zdjęć, a Archiwum Archidiecezjalne było w ogóle nieczynne z powodu remontu. Teraz mamy - wspominane też przez Księdza - indeksy: PP, Geneteka, BASIA, jest baza ZOSIA, jest CAAP, kilka for genealogicznych, itd. Chciałoby się, żeby wszystko było w internecie, dostępne od ręki, w domu przy kawie. Rozumiem problemy techniczne, braki finansowe itd, ale chodzi mi po prostu o kierunek zmian.

Cytuj:
Po drugie - nie ode mnie zależy decyzja o udostępnianiu kopii poszczególnych zapisów (nie stron). Dwa lata temu pojawił się pomysł, aby zaoferować metryki zawierające także kopię zapisu. Podjęto dwie próby realizacji tego pomysłu, ale obie utknęły na tym samym etapie: na etapie wydrukowania dokumentu, który zawierałby konkretny rekord z bazy danych oraz wskazany fragment zdjęcia (tu trzeba uwzględnić zarówno księgi pisane w sposób narracyjny jak i księgi pisane w sposób tabelaryczny, różniące się w sposób istotny względnymi wymiarami).

Mając akta w postaci cyfrowej, chyba nie ma z tym problemu? Chyba, że chodzi o całkowicie automatyczny proces wklejania tylko konkretnego aktu po jego numerze. To oczywiście także możliwe, ale wymaga wiele pracy. Jednak nawet robienie tego ręcznie za opłatą (wycięcie fragmentu obrazka w darmowym programie komputerowym zajmuje może z 5 sekund), chyba nie byłoby wielką trudnością?

Cytuj:
formacie TIFF (...) jest to nieco ponad 5 terabajtów danych

Może lepiej przejść na inny bezstratny format przechowywania danych? PNG pozwoli zaoszczędzić sporo miejsca. Żeby nie być gołosłownym zrobiłem test: z pliku wejściowego TIFF (18 MB) zawierającego stronę starej księgi darmowy GIMP zrobił plik PNG o wielkości 3,8 MB, a więc 21 % wejściowego. To pozwoliłoby (przy założeniu podobnej kompresji) zmniejszyć objętość obecnego archiwum pięciokrotnie, a więc do ok. 1TB.

Cytuj:
Ponieważ większość pracy w rozwoju CAAP wykonuję "po godzinach"

Tym bardziej doceniam Księdza pracę.

PostNapisane: 29 wrz 2011, 13:58 

Prośba do odwiedzających AAP.Proszę o sprawdzenie aktu małżeństwa Błażeja Krzyżańskiego i Rozalii Wyrwinskiej z parafii Mokronos nr5/1826.Zamówiłam skan w AP Poznań ale jest w nim mniej danych niż w Projekcie Poznań.Niestety mieszkam na Północnym Mazowszu i osobiście nie dotrę do Poznania. Pozdrawiam Ewa .

PostNapisane: 01 paź 2011, 09:28 

Witaj Ewo!
Jestem po wizycie w AAP znalazłem wpis o ślubie,który Cię interesuje lecz jestem trochę zawiedziony ponieważ ja odczytałem zupełnie co innego niż jest podany w PP.Jestem typowym amatorem,a do tego te pismo z tych lat.
Mianowicie:
21 maj 1826 Wrobkowo(?)

Franciszek Błażej Krzyżański lat 38 s. Jana i Barbary

Magdalena Małecka lat 17 c.Franciszka i Rozalii.

:shock: Teraz widzisz co ja odczytałem,jeśli błąd to przepraszam.
Mam nadzieję,że znajdzie się jeszcze jakaś chętna osoba,która Ci Ewo pomoże.
Pozdrawiam:
Krzysztof.

PostNapisane: 01 paź 2011, 10:37 

cristovoro napisał(a):
Witaj Ewo!
Jestem po wizycie w AAP znalazłem wpis o ślubie,który Cię interesuje lecz jestem trochę zawiedziony ponieważ ja odczytałem zupełnie co innego niż jest podany w PP.Jestem typowym amatorem,a do tego te pismo z tych lat.
Mianowicie:
21 maj 1826 Wrobkowo(?)

Franciszek Błażej Krzyżański lat 38 s. Jana i Barbary

Magdalena Małecka lat 17 c.Franciszka i Rozalii.

:shock: Teraz widzisz co ja odczytałem,jeśli błąd to przepraszam.
Mam nadzieję,że znajdzie się jeszcze jakaś chętna osoba,która Ci Ewo pomoże.
Pozdrawiam:
Krzysztof.

Magdalena Małecka jest matka, a nie zona Blazeja Krzyzanskiego.

Wydaje mi sie, ze czytales "Franciscus" zamiast " Famatus".
A zamiast "braxator" czytales "Barbara".

Pozdrawiam

Chrystian

PostNapisane: 01 paź 2011, 11:21 

Dziękuję Chrystianie za wyjaśnienie i wskazanie popełnionych błędów.
Teraz to i Ewie będzie łatwiej choc brakuje jeszcze reszty danych w zapisie.
Pozdrawiam:
Krzysztof.

PostNapisane: 01 paź 2011, 14:14 

Bardzo dziękuję za pomoc.Niestety nie jest łatwo wszystko logicznie ułożyć.Ja do tej pory miałam kontakt z aktami w języku rosyjskim i polskim. Ale przyszedł taki moment że moje poszukiwania przodków doszły do Wielkopolski.To co otrzymałam z AP, Błażej Krzyżański ,kucharz lat 38 i Rozalia Wirwinska lat 17 z Wrotkowa.Tylko ta sama Rozalia pojawia się z mężem trzy lata póżniej w okolicach Płońska(mazowiec.) jako Werbinska albo Wierzbińska z domu.I tu "masz babo placek".Czy w akcie ślubu pojawia się może miejsce urodzenia nowożeńców?Pozdrawiam Ewa.

PostNapisane: 01 paź 2011, 18:48 

21 05 1826
* Famatus Blasius Krzyżański coquus juvenis 38 a.
rodzice : Famatus olim Joannes Krzyżański braxator , Famata olim Magdalena Małecka
* Famata Rosalia Wyrwinska virgo de aula Wrotkoviensi 17 a.
rodzice (obecni w dniu slubu) : Famatus Joannes Wyrwinski sector (?) Famata Josepha Milczonkiewiczowna

swiadkowie : Famatus Gregorius Szymański hortulanus de aula Wrotkov., Famatus Michael Langiewicz scriba de aula Skalowo

Pozdrawiam

Chrystian

PostNapisane: 01 paź 2011, 20:25 

Cieszę się ,że dzięki pomocy kolegów z forum dowiedziałam się ,że pochodzę z Wielkopolski.A tu mieszkają lub pochodzą z tej ziemi bardzo życzliwi i bezinteresowni ludzie.Dzięki za pomoc.Ewa.

PostNapisane: 02 paź 2011, 22:11 

Witam

Dowiedziałem się że w AAP znajduje się fotografia ks. Leonarda Sprengera proboszcza z Kobierna. Jest to prawdopodobnie jedyna fotografia tego kapłana. Bardzo mi na niej zależało. Kilkakrotnie zwracałem się do AAP aby w ramach kwerendy wykonali mi jej kopie i przesłali na mój adres.

Nie wiem dlaczego nigdy nie otrzymałem nawet najmniejszej odpowiedzi z AAP ???

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 03 paź 2011, 14:05 przez Max83, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 03 paź 2011, 10:45 

Z tak postawionym pytaniem musiałbyś zwrócić się do AAP, np. telefonicznie bądź osobiście.

Z mojego doświadczenia wynika, że AAP nie udostępnia kopii z zawartości teczek osobowych księży archidiecezji poznańskiej.

PostNapisane: 03 paź 2011, 14:04 

Tak oczywiście tylko już kilkakrotnie zwracałem się z zapytaniem listownym i e-mail i nie dostawałem żadnej odpowiedzi wyjaśniającej. Z kolei kapłan ten żył w XIX wieku i chyba kopie zdjęcia po opłaceniu kwerendy mógłbym otrzymać. Jednak AA w Poznaniu nie chce mi na pytanie moje odpowiedzieć.

Pozdrawiam
Mariusz

Ostatnio edytowano 04 paź 2011, 19:44 przez Max83, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 03 paź 2011, 16:35 

Z kontaków z Archiwum wiem, że obowiązuje tam taka zasada. AAP nie udostępnia kopii zawartości teczek osobowych księży archidiecezji poznańskiej. Nie ma znaczenia, w którym wieku żył kapłan. Mnie również interesowały dokumenty księdza (Fórmanowicza) żyjącego w XIX wieku.

Takie są zasady udostępniania zbiorów w AAP. Być może to jest powód braku odpowiedzi.

PostNapisane: 04 paź 2011, 21:21 

Dziękuję za odpowiedź.
Czyli muszę pogodzić się z tym, iż zdjęcia już nie otrzymam?

Pozdrawiam
Mariusz

PostNapisane: 15 paź 2011, 08:04 

Bardzo chętnie wezmę ten poniedziałek!
W zamian mogę oferować wtorek 22 listopada lub wtorek 29 listopada - do wyboru :D

PostNapisane: 15 paź 2011, 08:12 

Witam ponownie i z tą samą prośbą.

Bardzo proszę osoby odwiedzające AAP, jeśli oczywiście będą miały taką możliwość, o informacje z aktu Wojciecha Jędrzejaka, urodzonego 19 kwietnia 1837 roku w Świecy (parafia Odolanów). W Odolanowie urodził się mój prapradziadek Józef Jędrzejak ( brat Wojciecha), ale tutaj mam sprzeczne dane, co do daty urodzin i nawet nie wspominam, że było to w przedziale 1831 - 1835...
Pozdrawiam serdecznie - Krzysztof

Poszukuję danych o rodzinie Jędrzejak - okolice Ostrzeszowa, Chlewa i Odolanowa, Jurkiewiczów - okolice Ostrzeszowa, Gąszczaków - okolice Opatowa, ziemi kępińskiej i wieluńskiej, Ratzingów - okolice Kępna

PostNapisane: 15 paź 2011, 18:49 

Witam
Postaram Ci się sprawdzić w poniedziałek 17.10

Poszukuję: Perek z Parzęczewa, Muszalski przed 1850

PostNapisane: 15 paź 2011, 20:06 

Bardzo dziękuję Basiu.
Będę niezmiernie wdzięczny. Zdaję sobie sprawę, ile czasu i wysiłku wymaga sprawdzenie takiego wpisu. Zrozumiem, jeżeli się nie uda... Będę jednak czekać z nadzieją na "dobre wieści"

Pozdrawiam - Krzysztof

Poszukuję danych o rodzinie Jędrzejak - okolice Ostrzeszowa, Chlewa i Odolanowa, Jurkiewiczów - okolice Ostrzeszowa, Gąszczaków - okolice Opatowa, ziemi kępińskiej i wieluńskiej, Ratzingów - okolice Kępna

PostNapisane: 16 paź 2011, 12:18 

Witam!!!
Czy mogę coś podpowiedzieć ? Przeszukując bazę danych w AAP dla innych osób jest duzym ułatwieniem podanie odpowiednich nr. mikrofilmów z danej parafii oraz nawet pozycji, w których zawarte są akty
np mkr 283 poz 3 B( 1873-1880). Dane te można znaleść w bazie danych w AAP.
Serdecznie pozdrawiam z Poznania małgośka- Klewen

PostNapisane: 16 paź 2011, 15:56 

Witam.
Zgodnie ze wskazówkami Małgosi podaję kody mikrofilmu z Odolanowa, na którym powinien znajdować się wpis. Dla urodzin Wojciecha powinno to być: mkr 292 poz. 10 B (1831 - 1847). Wojciech urodził się w Świecy, więc powinien być tutaj, bo dla miasta Odolanowa jest: CAAP poz. 9B (1825 - 1863), ale to raczej nie wchodzi w rachubę.

Jako niedoświadczony w poruszaniu się po oznakowaniach dokumentów metrykalnych AAP , mam nadzieję, że wskazałem prawidłową ścieżkę do źródła...

Dziękuję Małgosiu za podpowiedź i z życzliwym, proszącym uśmiechem zwracam się do Ciebie Basiu - może się uda?
Pozdrawiam bardzo - Krzysztof

PostNapisane: 17 paź 2011, 21:53 

Witam.
Znalazłam wpis urodzenia Józefa. Dane przesłałam na pw.

Poszukuję: Perek z Parzęczewa, Muszalski przed 1850

PostNapisane: 17 paź 2011, 22:06 

Basiu!
BARDZO WIELKIE DZIĘKI!!!
Przesłałem też wiadomość na priv

Niezmiernie WDZIĘCZNY - Krzysztof

PostNapisane: 20 paź 2011, 21:11 
Witam,
Chciałbym się zwrócić z prośbą o spisanie danych z aktu chrztu Wojciecha Wilgowicza(ur.1890)
mkr 669 poz 2B(1869 - 1895) (parafia Dakowy Mokre) miejsce urodzenia Uścięcice.

rozumiem, że każdy z nas jest nastawiony głównie na poszukiwanie swoich korzeni, dlatego będę bardzo wdzięczny gdy ktoś znajdzie trochę czasu by mi pomóc niestety do Poznania mam kawał drogi i brakuje mi czasu na odwiedziny AAP.

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

Ostatnio edytowano 31 paź 2011, 13:18 przez piotr_sobczynski, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 21 paź 2011, 19:44 

Poszukuję wiadomości na temat Karola Cunow, którego epitafium umieszczone jest na zewnętrznej ścianie kościoła w Wytomyślu.
Tekst na epitafium: TU SPOCZYWAJĄ ZWŁOKI Ś.P. KAROLA CUNOW ŻYŁ LAT 44 UMARŁ DNIA 14 LUTEGO 1833. BOŻE DAY JEGO DUSZY WIECZNY SPOCZYNEK
W tym miejscu zwracam się z prośbą do osób, które w niedalekiej przyszłości będą AAP o odszukanie w księdze zgonów Karola Cunow. Nie wiem czym przysłużył się parafii, że jego zwłoki spoczęły w ścianie kościoła. Nigdzie nie mogę znaleźć wzmianki o nim. Może będzie w AAP
https://picasaweb.google.com/111804870693985736675/Forum?authkey=Gv1sRgCMzp7Imkg4yh0gE

Z góry dziękuję

PostNapisane: 23 paź 2011, 13:11 

Witam, będę bardzo wdzięczny za informacje na temat tego archiwum. Obecnie korzystam z AP w Poznaniu. Chciałbym jednak zacząć poszukiwania w AA. Słyszałem że w AA jest trudniej. Że za zarezerwowanie czytnika się płaci itp.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Jakub Mizerny

PostNapisane: 23 paź 2011, 13:19 
Moderator

Witaj,

Za zarezerwowanie czytnika się nie płaci, tylko za korzystanie z niego.
Jeśli przeglądasz mikrofilmy w AP, to przeglądanie w AA niewiele się różni.
Pracownia jest czynna od 9.00 do 15.00, w środy i czwartki do 17.00.
Godzina korzystania z czytnika kosztuje - jeśli dobrze pamiętam - 4 zł.
Po wypełnieniu rewersu lub rewersów (sygnatury podane są na stronie AA), można od razu zacząć przeglądać mikrofilmy.
Na koniec dodam, że na kwerendę trzeba się umówić telefonicznie. Z pewnym wyprzedzeniem - i to może być jedyna trudność - innej nie widzę.
Korzystanie z AA to naprawdę nic trudnego!

Prosżę, podpisuj swoje posty. Nie wiem nawet do kogo się zwracam.
Wszyscy tu się podpisujemy.

PostNapisane: 23 paź 2011, 13:43 

Witam!
I nadarza się okazja!!!
Niestety z przyczyn niezależnych odemnie muszę z przykrością zrezygnowac z czytnika.
Muszę budowac autostradę aby było po czym jezdzic :)
Termin jutrzejszy 24.X. w godzinach od 9 do 15.
Proszę o odpowiedz w celu przepisania czytnika.
Krzysztof.

PostNapisane: 23 paź 2011, 13:46 

Witam!
Na dzień jutrzejszy tj. 24.X wolny czytnik w godzinach od 9 do 15.
Jeśli będzie ktoś chętny proszę o odpowiedz.
Krzysztof.

PostNapisane: 24 paź 2011, 13:59 

Dziękuję za informacje
pozdrawiam!

Jakub Mizerny

PostNapisane: 10 lis 2011, 22:36 

Mam wielką prośbę do osób, które będą miały okazję być w Archiwum. Chciałbym prosić o sprawdzenie jednego aktu ślubu w Cyfrowym Archiwum Archidiecezji Poznańskiej. Szczegóły podam na PW.

Nieaktualne, zgłosiła się już osoba do pomocy.

PostNapisane: 16 lis 2011, 11:53 

Dzien Dobry,
Czy ktos z kolegow bylby tak mily pomoc mi zamowic kopie jednego aktu w AAP ?
Ten akt to prosba genealoga Francuza, ktory nie zna jezyka polskiego.
Koszt kopii oczywiscie zwroce przelewem bankowym.
Skromnie przyznaje, ze nie umiem tego zrobic sama.
Serdecznosci,
Bozenna

PostNapisane: 16 lis 2011, 20:12 

Witam

Dwa dni temu wysłałam e-mail do AAP z prośbą o wykonanie skanów aktów ślubu. Podałam nazwę parafii, imiona, nazwiska, numer aktu, rok.
Dziś dostałam odpowiedź, że mam wpłacić 40zł za rozpoczęcie poszukiwań (pierwszą godzinę) a później za odnalezione akty po 30zł za sztukę, bo archiwum nie wykonuje skanów tylko odpisy.
Mam pytanie:
Czy gdybym wybrała się do AAP wykonano by mi np ksero, skan i za jakie pieniądze?
Sprawa dotyczy parafii Wytomyśl i Opalenica (dostępnych w Cyfrowym Archiwum Archidiecezji Poznańskiej)

Z góry dziękuję za informację :wink:

http://katarzyna-genealogia.blogspot.com/

PostNapisane: 16 lis 2011, 20:31 

Ksiądz Jan M. Musielak, v-dyrektor AAP już tu kiedyś pisał, że Archiwum Archiwdiecezjalne w Poznaniu nie wykonuje żadnych kopii, skanów, zdjęć cyfrowych ze swoich materiałów. Nie ma znaczenia, czy korespondencyjnie, czy na miejscu. O ile wiem, nic się w tym zakresie nie zmieniło.

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.

PostNapisane: 16 lis 2011, 21:09 

Kasiu,
Dzieki Twojej wypowiedzi zrozumialam dlaczego nie umiem i nie moge wydobyc kopii jednego aktu z AAP.
Czy ktos umialby mi pomoc zdobyc odpis aktu z AAP za zwrotem kosztow ?
Z gory dziekuje za ewentualna pomoc,
Bozenna

PostNapisane: 16 lis 2011, 21:20 

spisać dane

Piotrowski-Granowo
Dota,Dotka-Modrze,Buk,Słupia

PostNapisane: 16 lis 2011, 21:34 

Dziękuję za informacje

Pozdrawiam, Kasia

http://katarzyna-genealogia.blogspot.com/

PostNapisane: 16 lis 2011, 21:42 

Aga,
Nie wiem w jakim jezyku bedzie ten akt.
Imiona sa wpisane po lacinie.
To jest parafia Dluga Goslina
slub n° 1 - rok 1866
Theophilus Wozninski i Vincentia Oborska

Za kazda pomoc bede bardzo wdzieczna.
Pozdrowienia,
Bozenna

PostNapisane: 16 lis 2011, 22:22 

Postaram się sprawdzić jak najszybciej

Piotrowski-Granowo
Dota,Dotka-Modrze,Buk,Słupia

PostNapisane: 16 lis 2011, 22:30 

Aga,
Masz moja wdziecznosc.
My naprawde wlozylismy juz duzo wysilku w proby kontaktu z AAP.
Niestety z Francji do Poznania, szczegolnie z ograniczona znajomoscia
jezyka polskiego nasze wysilki byly bezowocne.
W imieniu naszego kolegi, genealoga z Francji, slicznie Ci dziekuje.
Bozenna

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 934 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1