16 gru 2012, 22:29
16 gru 2012, 23:01
Asiek napisał(a):A dacie jakieś przepisy?
Iza, jaki jest ten śledź po japońsku?
O, i piernik z marmoladą też by się nadał!
Kaczka to chyba przekracza moje zdolności
Sławomirku, nie zgodzę się w kwestii kaczki - wszak to nasze wielkoopolskie czy raczej poznańskie danie. Jest przecież kaczka po poznańsku z pyzami i kapustą modrą
Fajnie byłoby może zrobić taką WTG-owską książkę kulinarną, wielkopolską, podzieloną na rejony
17 gru 2012, 00:21
17 gru 2012, 00:56
Asiek napisał(a):Nad igły i nici to ja książki przedkładam. Jakbyśmy byli w XIX wieku to pewnie by mnie okrzyczano sawantką, z pewnością nie Lucyną Ćwierciakiewiczwą
17 gru 2012, 19:26
menka napisał(a):Izabelo, uwielbiam sernik gotowany, ale nie mam dobrego przepisu, możesz podać?
17 gru 2012, 19:58
17 gru 2012, 20:27
18 gru 2012, 14:39
18 gru 2012, 14:43
18 gru 2012, 17:39
19 gru 2012, 00:24
irena kondrzycka napisał(a):Izuniu.Te budynie rozcieńczyć i wlać czy sypać i mieszać.Irena
19 gru 2012, 08:19
Asiek napisał(a):
ja jestem wielką fanką śledzi w różnych wariantach (choć nie we wszystkich).
19 gru 2012, 08:26
19 gru 2012, 12:53
BeciaQ napisał(a):Najlepsze w starych przepisach są miary:
"weź garść mąki, trochę czegos tam, dodaj pół funta ....."
19 gru 2012, 14:13
kufferka napisał(a):Ponoć moja prababcia była mistrzynią tradycyjnej kuchni galicyjskiej z mocnymi akcentami na specjały wiedeńskie.
Zachowało się kilka jej książeczek z przepisami
19 gru 2012, 15:31
30 gru 2012, 13:35
06 sty 2013, 21:46
06 sty 2013, 22:06
menka napisał(a):Iza, sernik super. Nie chciało mi się tylko do końca ucierać cukru, więc zmiksowałam i przy gotowaniu się do końca rozpuścił
Do obiadu zdecydowanie polecam:
Marchew z papryką (słodko-kwaśna)
1 kg ugotowanej marchwi - pokroić w kostkę
1 duża cebula, surowa - pokroić w kostkę
1 papryka czerwona, surowa - pokroić w kostkę
Zagotować zalewę i zestawić z palnika:
1 szkl cukru
1 łyżeczka soli
trochę pieprzu
1/2 łyżki oleju
1/3 szkl octu
mały słoiczek przecieru pomidorowego (wystarczy 80 g)
[zalewy pozornie jest mało, ale do tej potrawy wystarcza]
Warzywka wrzucić do gorącej zalewy, by straciły surowość, i zamieszać. Gotowe. Smacznego!
Podawać do obiadu na ciepło lub zimno (jak przygotujemy wcześniej i ostygnie, to można podgrzać). Tę potrawkę podaję do schabowych zamiast ziemniaków, lub jako odpowiednik surówki. Może też zastępować sałatkę przy innych posiłkach.
Można powyższy przepis wykorzystać też na przetwory, wtedy nie musimy wrzucać warzyw do gorącej zalewy, możemy połączyć z zimną. Włożyć do słoików i zagotować 20 minut.
Ps. Przepis nie jest mój, dostałam od sąsiadki
24 lut 2013, 16:19
25 lut 2013, 10:50
Lidko,lala_2012 napisał(a):poszukuję przepisu na karmel ale taki z książek kucharskich z XVIII wieku będę wdzięczna za pomoc
25 lut 2013, 16:21
14 paź 2013, 15:06
14 paź 2013, 15:45
18 paź 2013, 19:52
20 gru 2013, 23:01
20 gru 2013, 23:46
21 gru 2013, 01:20
21 gru 2013, 14:18
17 sty 2015, 11:23
18 sty 2015, 17:38
18 sty 2015, 17:47
18 sty 2015, 21:41
25 lut 2015, 15:36
26 lut 2015, 00:04
26 lut 2015, 19:16
Mirko,miroslawa napisał(a):1620r
[...]
Może wśród starych wielkopolskich przepisów znajdzie się jakieś pożywne danie dla wegetarian? Bo widać,że już wówczas znano tą dietę.
Mnie ten wpis zaskoczył gdyż nie miałam pojęcia,że w średniowiecznej Polsce znano olej jadalny chyba,że już go sprowadzano z krajów śródziemnomorskich.
26 lut 2015, 21:36
26 lut 2015, 21:36
03 lis 2016, 22:48
25 lis 2016, 10:54
25 lis 2016, 12:33
Henryk Krzyżan napisał(a):Pyzy
W Poznańskiem (gw. kluchy na łachu, parowce, kluchy z łacha, kluchy na lumpie) ciasto przyrządza się z zaczynu drożdżowego (drożdże z dodatkiem niewielkich ilości mleka, mąki, cukru i soli), który następnie mieszany jest z właściwymi składnikami ciasta (mąka, jaja, mleko). Do wyrobionego ciasta dodaje się roztopioną margarynę. Garnek z wrzącą wodą obwiązywany jest lnianą ściereczką, na którą układane są kulki z przygotowanego ciasta drożdżowego – po przykryciu są gotowane przez ok. 20 minut. Tradycyjnie polegało to na obwiązaniu garnka z wodą fragmentem niezbyt napiętego kawałka płótna, na który układało się pyzy (stąd nazwa "z łacha"), całość zaś przykrywało się pokrywką. Gotowe kluski podawane wraz z modrą kapustą i pieczoną kaczką z jabłkami stanowią typowy dla poznańskiego uroczysty obiad.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pampuchy
Nigdy nie słyszałem kluchach z łacha/lumpa, ale bardzo mi się to podoba
25 lis 2016, 16:27
25 lis 2016, 17:09
26 lis 2016, 21:41
Chyba ktoś 180 lat temu zwariował i postanowił zapeklować masło zamiast szynki...
26 lis 2016, 22:07
26 lis 2016, 23:29
27 lis 2016, 18:32
Wypatrzeć dzisiaj krowę na łące to rzeczywiście sztuka.Henryk Krzyżan napisał(a):Teraz nie ma 100% masła, są same erzace, więc jak Gesslerka każe klarować to kupne "masło", to ogarnia mnie pusty śmiech.
1234/2007 napisał(a):Masło
Produkt zawierający nie mniej niż 80 % i nie więcej niż 90 % tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16 % wody i nie więcej niż 2 % suchej masy beztłuszczowej mleka.
Masło o zawartości trzech czwartych tłuszczu
Produkt zawierający nie mniej niż 60 % i nie więcej niż 62 % tłuszczu mlecznego.
Masło półtłuste
Produkt zawierający nie mniej niż 39 % i nie więcej niż 41 % tłuszczu mlecznego.
Termin „tradycyjny” może być używany wraz z nazwą „masło” [...] jeżeli produkt otrzymywany jest bezpośrednio z mleka lub śmietanki.
źródło: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 32007R1234
Mój smak mówi mi tak samo, dopiszę jeszcze Kościan (pomimo że od paru lat już Mlekovita) i Jana (Środa Wlkp). Dziwne, ale wydaje się że naprawdę smaczne masło nie występuje nigdy w kostkach innych niż klasyczne 250g :pepowianka napisał(a):Prawdziwe masło produkuje i sprzedaje Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu.
11 sty 2017, 09:19
04 kwi 2017, 20:14