Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Polskie ofiary KL Dachau

04 paź 2009, 22:25

Witam serdecznie!
Czy ktoś z Państwa orientuje się może czy i gdzie można się zapoznać z listą polskich ofiar obozu koncentracyjnego w Dachau?
Poszukuję informacji na temat jednej z osób, która miała zginąć w tym obozie i przydałoby mi się uzyskać jakieś potwierdzenie tego faktu.
Ciekawi mnie także, czy w takiej ewentualnej publikacji na ten temat można by również uzyskać jakieś dodatkowe informacje (jak np. data śmierci, data i miejsce urodzenia, rodzice itp.)?

Jeśli ktoś posiada jakieś informacje na ten temat, bardzo proszę o kontakt!
Pozdrawiam!
Leszek z Poznania

Re: Polskie ofiary KL Dachau

05 paź 2009, 05:08

przysłowie mówi kto rano wstaje temu ....
wytarczyło na forum npisać w wyszukiwarce naszego Towarzystwa , Dachau i ....
Dla odwiedzających archiwum
Biblioteka podręczna AAGniezno
Die Geistlichen in Dachau
Eugen Weinler
str. 1158
wymiary 16x23cm twarda oprawa język niemiecki
wydanie ?
wstęp datowany 1971
do 748 strony dane więżniów
indeks nazwisk od str. 748-776

pisał leszek/kabat z Gniezna

nie przewiduje z wielu powodów swoich kwerend w archiwum , ale jak podpowiada Ala, inni tez mogą to sprawdzić.

05 paź 2009, 09:47

Powyższa publikacja z tego co widzę traktuje tylko o duchownych w KL Dachau...

Ja także szukałem osoby, która wg moich informacji miała trafić do Dachau. Napisałem wtedy bezpośrednio do archiwum obozu w Niemczech. Okazało się, że osoby o szukanym nazwisku nie ma w wykazie obozu. Po paru miesiącach otrzymałem jednak informację z biura poszukiwań PCK, że odnaleziona osoba zmarła na terenie Niemiec, ale w innej miejscowości.

Sugeruję skontaktować się z tymi dwoma instytucjami:
Archiwum KL Dachau:
http://www.kz-gedenkstaette-dachau.de/kontakt.html
Biuro Poszukiwań PCK
http://www.pck.org.pl/poszukiwania/

Szymon

06 paź 2009, 12:50

Ja też poszukiwałem swojego dziadka-więznia obozu.Otrzymałem z Muzeum z Dachau informację,że przebywał w tym obozie ,a następnie został przetransportowany do KL Mautchausen-Gusen.Z kolei z muzeum Mautchausen otrzymałem niestety skan dokumentu zgonu dziadka.Wczesniej sprawdzałem w wyszukiwarce zmarłych Totenlisten Mauthausen-nie było go na tej liście.Dlatego lepiej zwracać sie bezpośrdenio do konretnych muzeów KL.Dość szybko odpowiadają na maile.
Pozdrawiam
Andrzej

09 paź 2009, 11:53

Witam,
Poza spisem więźniów-księży nie istnieje baza danych dla obozu Dachau. Najprościej zwrócić się do centrum informacyjnego ITS-arolsen.de (strona wejściowa poniżej) i poprosić o wszystko co mają na temata danej osoby. Działają szybko i skutecznie.
Wskazane jest podanie wszelkich danych mogących jednoznacznie zidentyfikować osobę, w tym m.innymi nr. więźnia.
Centrum przechowuje to co się zachowało w poszczególnych obozach, równiez kopie tego co w tych obozach-muzeach pozostało do dziś.
pozdrawiam
Zbyszek

Międzynarodowe Biuro Poszukiwań (ITS) wita Państwa na swojej stronie internetowej!
ITS służy ofiarom prześladowań nazistowskich i ich rodzinom poprzez dokumentowanie losów osób poszkodowanych przy wykorzystaniu własnych zasobów archiwalnych. Miliony dokumentów, zgromadzone w jednym miejscu, są świadectwem zgrozy drugiej wojny światowej, a jednocześnie w swoim całokształcie, wyraźną przestrogą dla przyszłych pokoleń. ITS przechowuje tę dokumentację oraz udostępnia ją opinii publicznej i dla celów badań naukowych.
Niniejsza strona pośredniczy w przekazywaniu ogólnych informacji o ITS i o jego działalności oraz przyczynia się do wymiany doświadczeń z zainteresowanymi i różnymi instytucjami.
Możliwy jest wybór języka angielskiego albo niemieckiego, strony główne dostępne są także w języku francuskim.
» j. angielski
» j. francuski
» j. niemiecki

09 paź 2009, 12:07

Poszukuję informacji i/lub kontaktów z uczestnikami (bądź ich rodzinami) marszu śmierci Hersbruck-Dachau w kwietniu 1945
Wg wspomnień mojego Ojca, Mariana Główki, w nocy z 3/4 kwietnia 1945 wyruszyła z obozu Hersbruck kolumna 1820 więźniów, z której po 21 dniach morderczej wędrówki po Bawarii do obozu w Dachau dotarło 400 więźniów.
Były co najmniej dwie kolumny ewakuacyjne. W tej drugiej szli m.innymi pp. Janusz Krasiński (autor wspomnień pt. "Wózek:), Jan Mieczysław Komski (artysta grafik, po wojnie zamieszkały w USA) i Michał Czeszko.
W kolumnie z Ojcem szedł m.innymi p. Marek Piotrowski, po wojnie złotnik w Warszawie. Rodzinie tego ostatniego chcę przekazać podziękowania za uratowanie przez niego mojego Ojca oraz przekazać wspomnienia dotyczące tego tragicznego okresu.
Zbyszek

18 lis 2010, 12:59

Witam pięknie,
Na stronach http://041940.pl zamieściłem, oprócz wspomnień obozowych Ojca, również fragmenty imiennych list transportowych więźniów z następujących transportów:
-Mauthausen -Gusen 14.08.1940,
-Dachau -Auschwitz 13.12.1944,
-Gross-Rosen -Flossenburg 15.01.1945,

a także fragmenty spisów więźniów z komand w Auschwitz:
-Beton-kolonne,
-Installation-kolonne.
Są wśród nich również osoby z Wielkopolski. w tym księża i nauczyciele znani Ojcu z czasu nauki w Seminarium Nauczycielskim w Rogoźnie.

pozdrawiam
Zbyszek

18 lis 2010, 13:31

Zbyszku - rzucilam tylko okiem narazie bo musze leciec do pracy.
Gratuluje stronki :!: Wiele pracy z Twojej strony i najwazniejsze, ze uchroniles od zapomnienia :!:
Pozdrowienia

06 gru 2012, 23:52

Poszukującym informacji o osobach, które w czasie okupacji znalazły się w KL Dachau polecam poniższy link: [ http://stevemorse.org/dachau/dachau.html ] Imiona więźniów podawane są wersji niemieckiej.
Dodatkowo link do pełnej listy polskich księży zamordowanych w Dachau:
[ http://blogmedia24.pl/node/48270 ]
Pozdrawiam
Odpowiedz