Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
02 lis 2009, 22:36
admin: Przeniosłem do innego działu. Temat ciekawy i szkoda, żeby uciekł w dziale Poszukuję.
Witam !
Czy ktoś z Was posiada wiedzę na temat cechu rzemiosł, w którym rejestrowali się rzemieślnicy (ceglarze) z Rożnowa w latach 20 XIX w.? Gdzie miał swoją siedzibę ten cech i czy istnieją dokumenty w którymś archiwum państwowym?
Pozdrawiam
Jarek
02 lis 2009, 23:06
Ciekawe forum otworzyłeś
Szukam wiadomości o spisach rzemieślników z Trzemeszna, konkretnie piekarzy - informacja ustna mówi piekarz Grempka z Trzemeszna to rodzina żony.
Na WBC nic nie znalazłem, pewnikiem w archiwach Trzemeszna będa spisy? , gdzie pytać.
Kto takich lub podobnych dokumentów szukał ?
Ostatnio edytowano 03 lis 2009, 14:33 przez
kabat, łącznie edytowano 1 raz
02 lis 2009, 23:58
Baza SEZAM podaje sporo dokumentów cechów.
Nie mam większego doświadczenia, szukałem jedynie jakiś czas temu dokumentów cechowych z początku XX wieku.
Z tego co się dowiedziałem przy tej okazji od innych:
- bardzo dużo dokumentów pozostaje w dyspozycji lokalnych izb i cechów które bardzo niechętnie przekazują je do archiwów
- dokumenty cechowe są bardzo różne, wśród opasłych i mało ciekawych rachunków są też dokumenty bardzo ciekawe dla naszych poszukiwań
Akurat to co mnie interesowało odnalazłem poprzez SEZAM w zbiorach APP.
Jest to piękny, całostronnicowy dokument umowy przyjęcia w naukę rzemiosła mojego Dziadka, z dokładnym opisem przebiegu terminu, jego warunków, podpisany przez pradziadka i mistrza.
03 lis 2009, 10:29
Jarku, ceglarz to inaczej strycharz- rzemieślnik wytwarzający cegły, dachówki.
Strycharze zajmowali sie również dekarstwem, na pocz.XIX wieku, gdzie domów murowanych pod dachówką prawie nie było, zajmowali się remontami dachów kościelnych.
Może warto więc zajrzeć do kronik parafialnych.
Pytanie czy osoba, która ten zawód wykonywała była mieszkańcem Rożnowa. Jeśli tak, to
sprawdzić można, czy zachowały się dokumenty cechowe Obornik/ w tym powiecie znajduje się Rożnowo/ lub dokumenty Bractwa Strzeleckiego/Kurkowego/.
Pozdrawiam
Danuta
03 lis 2009, 17:04
Wydaje mi się że cechy były korporacjami ograniczającymi swoje działanie do miast.
Jeżeli miasto było większe istniały cechy poszczególnych zawodów, w mniejszych jeden cech mógł skupiać rzemieślników różnych zawodów.
Cechy nie wykraczały zasięgiem poza mury miasta.
Wiek XVIII to upadek miast a wraz z nimi i znaczenia cechów.
Dopiero teraz dotarło do mnie że Jarek pyta o Rożnowo które było (jak doczytałem) chyba wsią a nie miastem.
Rzemiosło wiejskie nie miało chyba zupełnie organizacji.
Było najczęściej dodatkowym źródłem dochodu, może wyjątkiem był tutaj wiejski kowal.
W inwentarzach wsi prawie zawsze znajdziemy kowala - człowieka najczęściej wolnego, na kontrakcie.
O innych rzemieślnikach raczej nie pamiętam wzmianek (no chyba że młynarz).
W metrykach pojawiają się co prawda zawody rzemieślnicze - też mam jednego strycharza.
Sądzę jednak że to była raczej kategoria opisowa i różnicująca niż określająca dosłownie człowieka żyjącego z rzemiosła.
03 lis 2009, 17:35
Witajcie !
Dziękuję Wam za wszelkie wskazówki. Gdyby jednak ktoś z Was trafił na dokumenty będące w zasięgu mojego zainteresowania, to proszę o informację.
Pozdrawiam
Jarek
03 lis 2009, 18:35
Rzemieślników była na wsiach cała masa, poczynając od młynarzy, kowali, murarzy oraz cieśli po garncarzy, krawców, szewców itp. Nie wiem czy wszyscy zrzeszali się w cechach (chociaż mógł być taki obowiązek), ale ci mieszkający i mający swoje jatki na wsi, zazwyczaj przynależeli do cechu w pobliskim mieście. Rzeczywiście wiele akt cechów nie zachowało się do dzisiaj, bądź są po prostu niedostępne, ale na pewno jest to wartościowe źródło informacji. Przede wszystkim dużo danych typowo genealogicznych znaleźć można w aktach przyjęcia na nauki (chociaż to zależy od cechu), a także takich dotyczących opieki nad rodziną zmarłego rzemieślnika. Opisani są tam spadkobiercy, majątek zmarłego,to kto ile dostał w spadku, gdzie mieszka itp.
Pozdrawiam
Piotr
03 lis 2009, 19:44
skała napisał(a):Rzemieślników była na wsiach cała masa, poczynając od młynarzy, kowali, murarzy (...)
Mam nadzieję, że Panie wybaczą, ale przypomniało mi się zasłyszane na wsi powiedzenie "murarz i leśnik, ***j nie rzemieślnik"
Myślę, że w ten sposób "prawdziwi" rzemieślnicy wyrażali swą opinię o umiejętnościach wioskowych "układaczy cegieł", bo prawdziwy mistrz murarski to był jednak ktoś.
To tak, żebyśmy genealogicznie nie bujali w obłokach, a przypomnieli sobie, żeśmy (dziś już chyba) wszyscy z ludu
Pozdrawiam,
Łukasz
04 lis 2009, 09:43
Witam!
Jarku, sprawdź jeszcze Bractwo Kurkowe ROGOŻA w Rogoźnie. Tel. o61 26 18 375
Rożnowo leży bardzo blisko Rogoźna, w powiecie obornickim.
W Obornikach nie było bractwa strzeleckiego.
Pozdrawiam
Danuta
04 lis 2009, 18:37
Kto to był gospodarz okupny? Takie zapisy pojawiły się w parafii Kamieniec na początku XIX wieku.
Pozdrawiam
Barbara Bilińska
------------------------------------------------------------------------------------
Meller, Łykowski, Kozubski, Grajek, Skorniak, Głowski,
04 lis 2009, 18:44
Klepsydra w Gnieźnie zgon 02 11 2009 lat 85 Kazimierz Meller
04 lis 2009, 20:13
bbarbara napisał(a):Kto to był gospodarz okupny? Takie zapisy pojawiły się w parafii Kamieniec na początku XIX wieku.
Okupnik to z grubsza biorąc chłop czynszowy czyli płacący czynsz zamiast odrabiania pańszczyzny.
'Prócz olędrów dość liczną grupą byli w Wielkopolsce tzw.okupnicy, czyli zwykle niepoddani ("przychodni", "luźni") chłopi czynszowi, którzy w zamian za odrabianie pańszczyzny "okupywali się" płacąc czynsz.'
(Dzieje Wielkopolski, tom I, pod red. Jerzego Topolskiego)
04 lis 2009, 20:23
Bardzo dziękuję za wyjaśnienia.
Pozdrawiam
Barbara Bilińska
29 sty 2012, 18:21
I połowa XIXw. Kowal, mistrz kowalski z Nekli - do cechu w jakim mieście mógł należeć? Gdzie szukać?