Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Księstwo Warszawskie

12 cze 2007, 08:05

Witajcie!

Poszukuję listy USC utworzonych na ziemiach wielkopolskich w Księstwie Warszawskim. W szczególności interesuje mnie ich przydział terytorialny na terenach powiatu krobskiego i ponieckiego.

Pozdrawiam.

12 cze 2007, 08:47

A czy to nie było po prostu zgodnie z podziałem na parafie?
Łukasz

12 cze 2007, 11:15

Właśnie - może to ktoś potwierdzić?

04 wrz 2007, 21:09

Funkcje urzędnika stanu cywilnego do 1874 r. pełnili plebani parafii.
Zobowiązani byli do wypisywania metryk w dubletach. Dublety przekazywano do sądów. Dziś trafiły one do archiwów państwowych.

Re: Księstwo Warszawskie

07 sie 2010, 17:29

Jednak w Krolestwie Polskim, po upadku Powstania Styczniowego, jak twierdzi pan Waldemar Kuczynski - kaliszanin i minister w rządzie T.Mazowieckiego :
Dziś, gdy u progu emerytury zacząłem szperać za moimi przodkami po foliałach akt metrykalnych, bardzo mi się mój rosyjski przydaje. Wszak od upadku powstania styczniowego 1863 roku metryki sporządzano [w] tym języku.

http://www.asnyk.kalisz.pl/PoLatach/WKuczynski.htm

Pozdrawiam
-------------------------------------------
Andrzej - kongresowiak :wink:

24 lut 2013, 14:20

Witam,
Pozwoliłem sobie na "podłączenie" do wątku w zakresie, który mnie interesuje :)

Poszukuję danych dotyczących spisu ludności, który się odbył w Księstwie Warszawskim w 1808 i 1810 roku.
Niestety nie mogę odszukać tych spisów w bibliotekach cyfrowych.
Z góry dziękuję za każdą pomoc.

pozdrawiam
Jakub

09 kwi 2013, 16:53

Witam.

Na stronie NDAP jest informacja:

"Pierwszy spis mieszkańców w Polsce datowany jest na 1791 r. Spisywanie ludności zamieszkałej na określonym terytorium upowszechniło się w XIX w.
W latach 1808 i 1810 odbyły się spisy powszechne w Księstwie Warszawskim".
Też nie mogę znaleźć informacji, gdzie znajdują się spisy powszechne , przeprowadzone w Księstwie Warszawskim w l. 1808 i 1810.
Podbijam więc ten temat.

Pozdrawiam.

Anna S.

09 kwi 2013, 18:23

Przed chwilą znalazłam w sieci informację, że spisy te się nie zachowały.
Szkoda...
http://mlewandowski.pl/1,inne_prasa.html

Pozdrawiam.
Anna S.
Odpowiedz