Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
29 lis 2006, 21:19
Przeglądam księgi ślubów z parafii Strzelno z lat 1850-70, następne będą lata 1871-1884, mogę coś sprawdzić, czy zwrócić uwagę na konkretne nazwiska
Marzena
31 gru 2006, 22:42
Marzeno,
bardzo bym byla wdzieczna jak znajdziesz Koniecznych i mi je podaszna
irko@eurogento.org
pozdrawiam Irena
01 sty 2007, 15:37
Witam
Jeżeli jest to jeszcze aktualne, to prosiłbym o sprawdzenie nazwisk: Pokorski(a) i Zaporowski(a).
Pozdrawiam
Marian
01 sty 2007, 21:35
Ireno, Koniecznych brak , występuje nazwisko Skonieczny/a.
Marianie, nazwiska Zaporowski/a – brak, jest Pokorska:
Rok 1859,poz 5 , sponsus : Franciscus Brylinski lat 37, rodzice – Petro Brylinski i Sophia Pokorska; sponsa : Elisabetha Chwiłowicz lat 29, rodzice – Joannes Chwilowicz i Apolonia Kowalska;
Pewien Pokorski /nie pamiętam imienia/ był, w latach 80-tych ubiegłego wieku, nauczycielem w ZSZ w Mogilnie /na przeciwko dworca PKP/.
Jeszcze będę przeglądać lata 1875-1884, jak pojawią się te nazwiska, dam znać
Marzena
02 sty 2007, 18:44
Marzeno,
Jeśli to jeszcze aktualne to prosiłbym, podczas przeglądania ksiąg, o zwrócenie uwagi na nazwisko Żelisławski(a)
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
Jurand.
07 sty 2007, 10:27
Marzenko, na pierwszym spotkaniu wspominałaś w tym, że natrafiłaś na nazwisko Weiss w okolicach Strzelna.
Jeśli jeszcze nie skończyłaś przeglądać tych ksiąg ślubów, to poroszę zwróc uwagę na nazwisko Weiss. Jeśli coś znajdziesz to poproszę o informacje.
Nie należy do końca sugerować się taką pisoswnia jak obecnie. Mogą być drobne zmiany.
Z góry dziękuje!!!
Pozdrawiam - Agatka Weiss
11 sty 2007, 22:19
Marzeno,
slicznie dziekuje za pamiec, Skoniecznych na razie nie szukam.
Jak napotkniesz na Koniecznych to prosze przeslac.
Pozdrawiam Irena
E-mail:
irko@eurogento.org
http://retejoj.eurogento.org/konieczny/ ... zny_pl.htm
13 sty 2007, 01:15
Jurand : brak nazwiska ,o które prosiłeś.
Agata : ślub Strzelno 1855 rok, poz. 3, Adolphus Rohr lat 21 i wdowa Antonina Strzępkoska lat 45; obydwoje ze Strzelna; rodzice Adolfa – Boguslaus i Elisabetha Weiss;
Dziennik Kujawski nr 135 z 17.06.1894 r - „Parcelacya. W sobotę, dnia 23-go czerwca b. r., od godz. 11 przed południem sprzedaną będzie posiadłość pana Augusta Weissa w Bilsku kolonii. obejmująca około 115 mórg dobrej roli i łąk z murowanemi budynkami inwentarzem i z całkowitem żniwem, w całości, lub pojedyńczych parcelach, w domu p. Weissa w BiIsku kolonii.”;
Dziennik Kujawski 257 z 08.11.1895” Pan Rudolf Weiss sprzedał swój przy ulicy Fryderykowskiej położony hotel panu Rademacher z Bytomia za 285,0000 m.” (chodzi o Inowrocław);
Marzena
13 sty 2007, 12:57
Marzeno,
Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Może uda się innym razem.
Pozdrawiam,
Jurand
15 sty 2007, 14:29
Marzenko,
Jeśli jest możliwe i aktualne to prosiłbym, o zwrócenie uwagi na nazwisko Jarzyński/a
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Janek
18 sty 2007, 15:37
Janku, brak nazwiska Jarzyński/a.
Niniejszym informuję, że baza ślubów parafii Strzelno działa już w ramach Poznań Project. Daty skrajne to 1850-1885, jednakże brak końcowych wpisów z roku 1878 (od 27 października do grudnia), całego roku 1879, początku roku 1880 (od stycznia do 12 września).
Marzena
18 sty 2007, 18:02
Marzenko !
Serdecznie dziękuję za informację
Pozdrawiam :
Janek
25 sty 2007, 19:54
Witam,
mam taki problem. Kolega z Ameryki prosi o pomoc przy czytaniu zapisu w ksiazce koscielnej z roku 1810, kosciol byl katolicki ale ludzie tam wpisani evangielicy i 'urodzenia szlacheckiego'
1) ... My Komendarz Parafii K. ...
2) ... w wsi R. na kommissaryi przy bracie zamieszkaly, ...
jak mozna to inaczej okreslic, przetlumaczyc, bylo to stanowisko?
Bylabym bardzo wdzieczna jak dostane odpowiedz
Pozdrawiam wszystkich serdecznie Irena
25 sty 2007, 22:06
Witaj Irko!
Odpowiedź na pierwsze pytanie znajdziesz w temacie poruszonym przez Basię pt.:" Komendarz, prowizor" na naszym forum.
Żeby móc dokładnie odpowiedzieć na drugie pytanie musimy znać region Polski w którym zapis ten powstał.
Znalazłem w słowniku wyrazów obcych:
Komisarz śrdw.- łac.Comissarius = upoważniony
1. urzędnik stały ,lub wyznaczony czasowo , majacy specjalne pełnomocnictwa.
2. pełnomocnik dyplomatyczny
3. oficer policji
Hist. - w dawnej Polsce
A)osoba delegowana przez sejm do wykonania określonych czynności ;od 1638 -osoba stojaca na czele Kozaków, mianowana przez hetmana , a od 1764 r. członek komisji skarbowej i wojskowej
B) Komisrz ludowy - w ZSRR
Daw.- - zarządzajacy okręgiem administracyjnym; administrator, zarządca.
Pozdrawiam
Wojtek
26 sty 2007, 01:06
Witaj Wojtku,
dziekuje bardzo za wyjasnienie. Przepraszam juz po napisaniu znalazlam wlasnie ten temat gdzie indziej. Wiecej informacji nie mam. Podam to co sie dowiedzialam to powinno wystarczyc.
Pozdrawiam serdecznie Irena
29 paź 2012, 19:14
Proszę o radę, jak zweryfikować, moim zdaniem, niespójne dane.
W PP znalazłam ślub 6/1829 Lubiń:
Franciszek Szelążyk (rodz. Jan i Zofia) + Anna Dramicka
W Basi znalazłam ten akt ale zapisano w nim, że ślub bierze Jan Szelążyk (rodz. j.w.) + Anna Dramicka.
Natomiast w akcie zgonu Franciszka zapisano 3 żony, m.in.Annę.
To kto był mężem Anny? Jak mogę to sprawdzić?
http://szukajwarchiwach.pl/53/3376/0/6/ ... hbpOvVSiHwhttp://szukajwarchiwach.pl/53/3376/0/6/ ... YBA3GioEiADanka
29 paź 2012, 19:50
Witam
Wg. mnie w Basi może wkradł się błąd. W Poznan Project znalazłam:
Parafia katolicka Lubiń, wpis 11 / 1846 zgodność: Pan młody: 100%
Franciscus Szeląg (50) ojciec: Joannes, matka: Sophia
Margaretha Adamiak (40) ojciec: Benedictus, matka: Catharina Dodatkowe informacje: viduus Michalina
Parafia katolicka Lubiń, wpis 2 / 1833 zgodność: Pan młody: 58%
Franciscus Szelązyk (32) ojciec: Joannes, matka: Sophia
Michalina Weyjdeman alias Wierzbinska (23) ojciec: Joannes, matka: Agnes Dodatkowe informacje: viduus
Parafia katolicka Lubiń, wpis 6 / 1829 zgodność: Pan młody: 58%
Franciscus Szelązyk (29) ojciec: Joannes, matka: Sophia
Anna Dramicka z domu Rydzewska (23) ojciec: Antonius, matka: Francisca Dodatkowe informacje: vidua
Czyli żony Franciszka to Anna, Michalina i Małgorzata.
29 paź 2012, 21:01
Tak, to są trzy żony Franciszka, podane w jego akcie zgonu.
Ale na jakiej podstawie w PP znalazł się zapis o pierwszej żonie Franciszka (Annie), skoro na skanie wyraźnie widać imię pana młodego -Jan a nie Franciszek?
Zanim spojrzałam do aktu zgonu Franciszka sądziłam, że pomyliła się osoba indeksująca dla PP.
Ale mógł się pomylić ksiądz, wpisując błędne imię Jan zamiast Franciszek.
Trzecia opcja: zarówno Franciszek jak i jakiś Jan mógł mieć żonę Annę.
Danka
29 paź 2012, 22:31
danamat2 napisał(a):Tak, to są trzy żony Franciszka, podane w jego akcie zgonu.
Ale na jakiej podstawie w PP znalazł się zapis o pierwszej żonie Franciszka (Annie), skoro na skanie wyraźnie widać imię pana młodego -Jan a nie Franciszek?
Zanim spojrzałam do aktu zgonu Franciszka sądziłam, że pomyliła się osoba indeksująca dla PP.
Ale mógł się pomylić ksiądz, wpisując błędne imię Jan zamiast Franciszek.
Trzecia opcja: zarówno Franciszek jak i jakiś Jan mógł mieć żonę Annę.
Danka
Myślę, że to Franciszek ( w adnotacjach są podani rodzice Jan i Zofia), być może pomylił się ksiądz. Najlepiej poproś kogoś o przetłumaczenie skanu, ja się na tym nie znam:)
W BASI wpisując miejscowość w ogóle nie mogłam znaleźć ani Jana, ani Franciszka.
30 paź 2012, 13:45
Dziękuję, Izabelo, za zainteresowanie się tematem.
Franciszka już wcześniej miałam spisanego z dwoma żonami.
Tylko ten pierwszy ślub budzi moje wątpiwości.
Nic by mnie nie zaciekawiło w tym ślubie gdyby nie inne imię w PP i w Basi.
Czy w tym przypadku pomylił się i ksiądz i osoba indeksująca?
Szczerze mówiąc miałam nadzieję iż uzyskam jakieś informacje od osób, które biorą udział w indeksacji, szczególnie dla PP. Ja się nie orientuję na jakich materiałach te osoby pracują .
Może była podstawa aby wpisać imię Franciszek chociaż w Basi jest na skanie Jan.
Danka
30 paź 2012, 15:44
danamat2 napisał(a):Dziękuję, Izabelo, za zainteresowanie się tematem.
Franciszka już wcześniej miałam spisanego z dwoma żonami.
Tylko ten pierwszy ślub budzi moje wątpiwości.
Nic by mnie nie zaciekawiło w tym ślubie gdyby nie inne imię w PP i w Basi.
Czy w tym przypadku pomylił się i ksiądz i osoba indeksująca?
Szczerze mówiąc miałam nadzieję iż uzyskam jakieś informacje od osób, które biorą udział w indeksacji, szczególnie dla PP. Ja się nie orientuję na jakich materiałach te osoby pracują .
Może była podstawa aby wpisać imię Franciszek chociaż w Basi jest na skanie Jan.
Danka
Myślę, że podstawą wpisania imienia Franciszek były imiona rodziców, ale to tylko przypuszczenia.
30 paź 2012, 20:50
Witam.
Chciałbym prosić o sprawdzenie ślubu Mikołaj Spychała i Wiktoria z domu Toruńska.
Niestety nie znam daty ślubu ani nie wiem gdzie ślub zawarli, mieszkali po ślubie w Markowicach.
Sugerowane lata zawarcia związku 1879 (urodziła się córka Pelagia jedna z licznego potomstwa) i wcześniej.
Być może kilka lat wcześniej. Przepraszam za tak mało precyzyjne dane i szeroki zakres lat do ewentualnego sprawdzenia.
Pozdrowienia.
30 paź 2012, 21:42
Obawiam się, że wpadamy tu w lukę w aktach z par. Ludzisko. Księgi ślubów tej parafii kończą się na 1869-1870 (ostatnie 2 lata praktycznie nieczytelne) a potem jest luka. Radziłbym sprawdzić w AP Inowrocław akta USC Markowice i jeśli ślubowali od 1874 roku wzwyż to przynajmniej będzie ślub cywilny.
01 lis 2012, 09:50
Dziękuję Panie Łukaszu za informację - będę szukał w AP Inowrocław.
Pozdrowienia.