Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Komunia Swieta

28 sie 2007, 19:01

Witam,
prosze o pomoc !
Niedawno dowiedzialam sie ze moj prapradziadek mial brata,nazywal sie Maksymilian Popiołek ,i wiem ze poszedl do 1-ej Komunii Sw 12.08.1894 roku w Czarnkowie.W 19 wieku byla praktyka ze dzieci braly sakramenty swiete majac 12, 13 lat, wiec obliczajac musial urodzic sie w 1881/1882 roku.
Nie wiem gdzie sie urodzil, rodzicami Maksymiliana byli Karl Alexander Georg i Johanna z.d. Patzak, oboje pochodzili z Gornego Slaska), ale osiedlili sie w Wielkopolsce(tez nie wiem kiedy i dlaczego).
Czy parafie wpisywaly date urodzenia przy komunii?
Co radzicie?
dziekuje za wszystkie porady
pozdrawiam
Ewa

29 sie 2007, 21:12

Jeśli mieszkał w którejś wsi w par. Czarnków to w WAP Piła są listy dusz. Tam jest do znalezienia data i miejsce urodzenia. Jeśli mieszkali w mieście Czarnków to może są jakieś spisy mieszkańców w aktach miasta - w WAP w Pile lub w Poznaniu?
Łukasz

30 sie 2007, 09:26

Witaj Lukasz,
przede wszystkim dziekuje za odpowiedz.Niestety nie wiem gdzie mieszkali jego rodzice ale przyjecie komunii wskazuje ze w okolicach Czarnkowa.Bede probowala skontaktowac sie z adresami ktore mi podales.
dziekuje bardzo za informacje
serdecznie pozdrawiam
Ewa

Re: Komunia Swieta

13 mar 2012, 18:45

Nie chciałam otwierać nowego wątku, a może komuś się przyda. Szukając informacji o wieku, w jakim dzieci przystępowały do Pierwszej Komunii na początku XX wieku, natknęłam się na obszerny tekst w Przewodniku Katolickim (Przewodnik Katolicki. 1911 R.17 nr10) : O pierwszej Komunii św. dzieci naszych. LIST POSTNY PASTERSKI. DEKRET PAPIESKI o wieku dzieci, które przypuszczać należy do pierwszej Komunii św.
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... =&lp=3&QI=

Może ktoś natknął się na materiały dotyczące strojów, w jakich przystępowały dzieci do pierwszej Komunii w latach 1910-1915?
W moich zbiorach zachowało się ładne zdjęcie dwóch sióstr Szafrańskich (moich babć ciotecznych) ze Swarzędza, które mniej więcej w tym okresie przystąpiły do I Komunii Świętej.
Obrazek

13 mar 2012, 21:43

Piękne zdjęcie!
Ja mam zdjęcie dużo późniejsze. Chociaż nie dotyczy okresu, o którym piszesz chciałam je pokazać.
Kobylin koło Krotoszyna rok 1932.

Obrazek

Pozdrawiam
Danka

13 mar 2012, 22:12

Rzeczywiście około 1910 roku zaczął się trend przenoszenia I Komunii z okresu ok. 13 lat na wiek parę lat wcześniejszy. Przyjmuje się, że inicjatorem tego ruchu był papież św. Pius X (1903-1914). Nie wiem dokładnie, kiedy zmiany te weszły w życie w Polsce, chyba w latach dwudziestych dopiero.

13 mar 2012, 23:28

Łukasz Bielecki napisał(a):Rzeczywiście około 1910 roku zaczął się trend przenoszenia I Komunii z okresu ok. 13 lat na wiek parę lat wcześniejszy. Przyjmuje się, że inicjatorem tego ruchu był papież św. Pius X (1903-1914). Nie wiem dokładnie, kiedy zmiany te weszły w życie w Polsce, chyba w latach dwudziestych dopiero.

Moja Mama przystępowała do I Komunii św. w roku 1922 w Wieleniu. Miała wtedy 11 lat.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/x ... directlink

Pozdrawiam Ewa

14 mar 2012, 11:47

Tak mogło być mój dziadek który szedł do komunii w 1939 miał 12 lat.

14 mar 2012, 13:09

Moja babcia, ur. w 1899 przystepowala do pierwszej komunii sw w Koscianie, mysle ze w wieku 11-13 lat ale nie jestem pewna.

Obrazek

pozdrawiam
Ewa

14 mar 2012, 14:02

Witam!
Posiadam zdjęcie ,mojej babci z I Komuni Św.z 1914 roku ,z Parafii Objezierze koło Obornik Wlkp
Wklejam link:
http://elosik29wie61le.wrzuta.pl/obraz/ ... ornik_wlkp

Pozdrawiam
Ela P.
Odpowiedz