Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Dzieje Rojowa - blog historyczno-genealogiczny

09 cze 2024, 11:06

Blog dotyczący historii, geografii i kultury Rojowa (gmina Ostrzeszów, powiat ostrzeszowski, woj. wielkopolskie).
https://dziejerojowa.blogspot.com/
https://dziejerojowa.blogspot.com/2023/07/z-dziejow-koscioa-w-rojowie-2013.html

Re: Dzieje Rojowa - blog historyczno-genealogiczny

11 cze 2024, 03:15

Publikacja jest dość szczegółowa i kompletna. Ten blog powstał prawie rok temu i dowiedziałam się o nim dopiero teraz. Dziękuję za udostępnienie.

10 lip 2024, 16:37

Witam,w opisie historii właścicieli Rojowa chciałbym sprostować że ostani właściciele nosili nazwisko Jarmuż, pochodzili ze wsi Konarskie parafia Bnin. Matka Maria Melchiora była z domu Toboła. Rodzina ma korzenie chłopskie. Folwark Obreda 137 ha nabył w 1912 r brat Marii Szymon Toboła który swoje gospodarstwo około 50 ha w Włostowie sprzedał swojemu szwagrowi. Jest to przykład jak rodziny chłopskie, które zastały uwłaszczone 1823 roku potrafiły powiększyć swoje gospodarstwa do wielkości majątków ziemskich a później zostały w brutalny sposób potraktowane w 1945 r przez komunistów, a wolnej Polsce do tej pory nie zastało to uregulowane. Pozdrawiam Paweł ps. psełdo patrioci w 1939 r spalili nie tylko stogi ale co mi wiadomo część gospodarstwa

10 lip 2024, 20:35

To prawda, reforma rolna w żaden sposób nie różnicowała po historyczno-społecznym pochodzeniu właścicieli wielkoobszarowych gospodarstw, które wywłaszczano. W mojej rodzinie również jest przypadek, że znacjonalizowano 400 ha folwarczek znajdujący się w posiadaniu mego pradziadka o absolutnie chłopskim pochodzeniu i nazwisku też.

Co ciekawe rodzina ta stylem życia ewidentnie aspirowała w okresie międzywojennym do klasy ziemiańskiej, można przypuszczać, że przez stare ziemiaństwo pochodzenia szlacheckiego musiała być traktowana z dużym dystansem :lol:

21 lip 2024, 11:01

Pawel napisał(a):Witam,w opisie historii właścicieli Rojowa chciałbym sprostować że ostani właściciele nosili nazwisko Jarmuż, pochodzili ze wsi Konarskie parafia Bnin. Matka Maria Melchiora była z domu Toboła. Rodzina ma korzenie chłopskie. Folwark Obreda 137 ha nabył w 1912 r brat Marii Szymon Toboła który swoje gospodarstwo około 50 ha w Włostowie sprzedał swojemu szwagrowi. Jest to przykład jak rodziny chłopskie, które zastały uwłaszczone 1823 roku potrafiły powiększyć swoje gospodarstwa do wielkości majątków ziemskich a później zostały w brutalny sposób potraktowane w 1945 r przez komunistów, a wolnej Polsce do tej pory nie zastało to uregulowane. Pozdrawiam Paweł ps. psełdo patrioci w 1939 r spalili nie tylko stogi ale co mi wiadomo część gospodarstwa

Dziękuje za sprostowanie. W żródłach występuje zarówno Jarmuż jak i Jarmusz. Na nagrobku to drugie. Syn Mieczysław tez uzywał drugiej wersji.
Nie znalem pochodzenia, zakładałem ze wywodzili się ze szlachty. Dziękuje za informacje
Odpowiedz