Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

tajemnicze zdjęcie

11 paź 2024, 14:41

Witam serdecznie, wśród pamiątek rodzinnych znalazłem poniższe zdjęcie, niestety nie mam żadnych informacji na jego temat, gdzie i kiedy zostało zrobione.
Czy można na podstawie ubioru znajdujących się na nim Pań określić, ewentualny czas jego powstania i ewentualne miejsce?
Pozdrawiam serdecznie, Albert

Obrazek

Re: tajemnicze zdjęcie

12 paź 2024, 10:56

Dzień dobry,
no nie wiem, nakrycie głowy babci takie jakby "bamberskie",
korale młodej krakowskie,w ręku pewno Biblia, dziwny krój spódnic.
Może jakieś emigrantki z Polski do USA lub Anglii?
Poszedł bym śladem tych dziwnie skrojonych spódnic na początek.
Pozdrawiam
Marek

12 paź 2024, 11:14

Pokolorowałem, niewiele to zmieniło,stroje ciemne,miny nietęgie.Może być zrobione po śmierci, któregoś członka rodziny stawiam na ojca i męża tych dwóch młodszych kobiet.
Jak znajdziesz akt zgonu tego człowieka,ojca przynajmniej jednej córki,to będziesz miał datę z tygodniowym przybliżeniem.
Pozdrawiam
Marek

12 paź 2024, 13:24

Na żałobne mi nie wygląda. Za dużo jasnych kolorów mają Panie. gdybym miał obstawiać region byłaby to Galicja. Taką pozę ze stoliczkiem widywałem często na starych zdjęciach w Krakowie i okolicach. No i mieszkanki miasta.

12 paź 2024, 23:45

Obstawiałabym lata 1875-1890. Fryzury też się zgadzają. Ta kobieta w jasnej sukni ma turniurę i to całkiem sporą. A babcia jak rasowa elegantka w rękawiczkach. Można założyć, że są to mieszczki. Biblia na kolanach świadczyć może wiele rzeczy, ale to był dość częsty motyw na starych fotografiach. Na pewno te panie potrafiły czytać, w końcu to był zabór pruski.
Kiedy popatrzysz na inne zdjęcia z tej epoki zauważysz, że wszyscy mają poważne miny. Wiązało się to z czasem, długi czas ekspozycji nie sprzyjał uśmiechom:) Stosowano też stelaże do unieruchomienia sylwetki, żeby nie było poruszeń. Poza tym śmiech na zdjęciach czy nawet obrazach był niestosowny. Takie czasy. To miała być pamiątka rodzinna, pełna powagi i dostojeństwa.

13 paź 2024, 18:28

Trzy pokolenia na zdjęciu - czepek najstarszej pani może świadczyć o wdowieństwie. Najmłodsza ma wspomniany sznur korali , ale i takie same kolczyki. Takie ozdoby to znak zamożności. Sznur korali założony trochę niedbale, widać, że właścicielka nie była przyzwyczajona układać go starannie. To część wiana. Zakładała sznur korali tylko na wielkie okazje - takie, jak zrobienie tego zdjęcia. Wydaje się, że trzecia pani ma na szyi aksamitkę, może to biżuteria patriotyczna.
Odpowiedz