Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Królewskie Seminarium Nauczycielskie w Rawiczu

11 sie 2010, 10:47

Mam prośbę do miłośników i znawców historii Rawicza, dokąd zawiodły mnie poszukiwania związane z rodziną Sworowskich. Julian Sworowski w 1885 roku poślubił w Rawiczu Anielę Kasińską. Jej ojciec Karol Kasiński był nauczycielem Królewskiego Seminarium Nauczycielskiego, żył w latach 1823 - 1899. Napisał "Książkę do początkowego czytania" wydawaną w Rawiczu. Seminarium Nauczycielskie w Rawiczu było już omawiane na Forum w wątku Szkoły w 1910 roku. Mnie interesują lata wcześniejsze, te związane z okresem pracy Karola Kasińskiego, czy zachowały się gdzieś wspomnienia o seminarium z tych lat, o jego nauczycielach?
Na stronie Zielonogórskiej Biblioteki Cyfrowej można przeglądnąć w/w książkę do nauki czytania.
Pozdrawiam Ania Kwaśny

Re: Królewskie Seminarium Nauczycielskie w Rawiczu

11 sie 2010, 20:24

Aniu ja znalazłem tylko jedną pozycję opisującą wspomniane Seminarium w Rawiczu. Jest to:
Seminarja nauczycielskie Poznańskiego Okręgu Szkolnego: księga zbiorowa
Wspomniana publikacja jest dostępna w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej. Dotyczy ona okresu międzywojennego. Wspomniano w niej że z okazji stulecia istnienia szkoły ( w roku 1904) wydano okolicznościową broszurę. Byli w niej wymienieni nauczyciele tej szkoły. Niestety tej książki o tytule:

Festschrift zur Feier des 100-jährigen Bestehens des Posen-Rawitschen Königlichen Schullehrerseminars

nie znalazłem w internecie.
Pozdrawiam

Roman

11 sie 2010, 20:43

Romanie - czy możesz podać link do tej publikacji. Nie umiem poruszać się po WBC :?

11 sie 2010, 22:00

Proszę bardzo. Mam nadzieję że się otworzy:

http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccont ... 37FD6AF-35

Pozdrawiam

Roman

12 sie 2010, 19:23

Dzięki Romanie. Taki komunikat mi się pojawił: :(

"To połączenie jest niezaufane

Program Firefox został poproszony o nawiązanie bezpiecznego
połączenia z serwerem www.wbc.poznan.pl, ale nie można potwierdzić bezpieczeństwa tego połączenia.

Zwykle podczas nawiązywania bezpiecznych połączeń witryny
dostarczają zaufanych informacji o tożsamości, dowodząc w ten sposób, że użytkownik łączy się
z właściwym serwerem. W przypadku tej strony tożsamość nie może być jednak zweryfikowana.

Co teraz zrobić?

Jeśli zwykle połączenie z tą witryną przebiega
bez takich problemów, błąd ten może oznaczać, że ktoś próbuje się podszyć pod tę witrynę.
W tej sytuacji nie należy kontynuować.

Szczegóły techniczne

www.wbc.poznan.pl używa nieprawidłowego certyfikatu bezpieczeństwa.

Certyfikat nie jest zaufany, ponieważ jest on samopodpisany.

(Kod błędu: sec_error_ca_cert_invalid)

Rozumiem zagrożenie"

Co mam zrobić???

12 sie 2010, 19:54

Basiu niestety nie mam zbyt wielkiej wiedzy w tym zakresie. :(
Może przejdź bezpośrednio na wskazaną stronę. Skopiuj podany link. Następnie uruchom nową stronę startową w internecie. Na samej górze masz adres wyświetlanej strony zaczynający się od http://www. i tak dalej. Weź to skasuj i na to miejsce wklej skopiowany adres. (kopiujesz i wklejasz prawym przyciskiem myszki oczywiście nie tej żywej). po skopiowaniu na końcu tego okienka pojawi się strzałka. Jak ją naciśniesz za pomocą myszki to powinnaś przejść bezpośrednio na podaną stronę. Sprawdzałem działanie tego na moim komputerze. Nie było komunikatu o nieprawidłowości, braku zaufania, i dym z klawiatury ani z monitora też się na razie nie snuje. :)

Życzę udanych eksperymentów.

Roman

13 sie 2010, 05:31

Wielkie dzięki za pomoc :wink:

13 sie 2010, 08:58

barbaraplewka napisał(a):Wielkie dzięki za pomoc :wink:

Witaj Basiu!
Na moim komputerze też nie mogę otworzyć książki na wbc. Wbc zgłasza się, ale jak Java ma otworzyć stronę wtedy wypisuje error.(Po kliknięciu na error aby zobaczyć o co chodzi zawiesza się wszystko) Ściągnęłam jeszcze raz Javę i też nie otwiera. Też na pasku pokazuje certyfikat bezpieczeństwa. Niedawno Java wpisywała automatycznie aktualizację (może ktoś się pod tą aktualizację podszył) albo coś się stało po otwarciu adresu z wątku Ciekawe historie -Historia Polski książki rekomendowanej przez Isabelle Kwiatkowską bo mniej więcej w tym czasie Java przestała u mnie działać. Czy u innych forumowiczów też coś takiego się stało? Co zrobić aby Java znów działała, może ktoś z forumowiczów coś nam jeszcze podpowie ?.
Pozdrawiam. Izabella

13 sie 2010, 09:13

Do odczytywania plików z WBC trzeba mieć w komputerze zainstalowane programy:
Adobe Acrobat Reader oraz LizardTech DjVu plugin

13 sie 2010, 18:30

polaszea napisał(a):Do odczytywania plików z WBC trzeba mieć w komputerze zainstalowane programy:
Adobe Acrobat Reader oraz LizardTech DjVu plugin

Dziękuję Aniu za podpowiedż ale miałam wszystko co potrzebne zainstalowane i działało dobrze, aż przestało.
Pozdrawiam. Izabella

13 sie 2010, 20:07

Izo spróbuj zrobić tak jak radziłem Basi - przejść bezpośrednio do strony głównej WBC. Jak zadziała to wyszukasz interesujące Ciebie pozycje. Oto link:

http://www.wbc.poznan.pl/dlibra

Pozdrawiam

Roman

13 sie 2010, 21:21

Dziękuję Romanie za pomoc, w międzyczasie okazało się, że tak jak się popsuło tak się samo naprawiło. Basia chyba miała rację, że to był jakiś atak na stronę wbc. Ciekawe czy u niej już też wbc otwiera książki. Ciekawe że tylko na naszych komputerach, a inni nic takiego nie zaobserwowali? Chyba że wszystko przed nimi? Zagadka ? - że też coś musiałyśmy uruchomić co tak zadziałało; i jeszcze się samo naprawiło. Zdumiewające.
Serdecznie pozdrawiam. Izabella

15 kwi 2011, 19:53

Witam!
Zostałem poproszony o pomoc w poszukiwaniu informacji na temat losów dwóch absolewntów męskiego Seminarium Nauczycielskiego im. St. Staszica w Rawiczu. Z prośbą ta zwrócił się do mnie Pan Ryszard Grafik, który wraz z bratem Andrzejem Grafikiem zbierają informacje do monografii dotyczącej absolwentów tegoż seminarium z roku 1929. Praca ta będzie zawierała biografie absolwentów z tego rocznika oraz wykaz wszystkich absolwentów wspomnianej szkoły. W swoich poszukiwaniach utknęli na dwóch absolwentach, tj. Adamczaku Franciszku i Edmundzie Deckercie. Do tej pory zdobyli tylko następujące informacje:
Franciszek Adamczak urodził się 23 listopada 1908 roku w Zaniemyślu, pow. Śrem - seminarium ukończył w 1929 roku.
Ryszard Deckert urodził się 4 października 1910 roku w Senstenbergu w Brandenburgii - seminarium ukończył w 1929 roku.

Jeśli ktokolwiek z Forumowiczów mógłby pomóc w wyjaśnieniu dalszych losów wspomnianych osób, serdecznie dziękuję w imieniu autorów przygotowywanej monografii.

Pozdrawiam
Eugeniusz

30 lis 2011, 23:46

Poszukuję informacji na temat mojego pradziadka Antoniego Niedźwiedzia. Jedyna informacja jaką posiadam to rok urodzenia ok 1903 i to że był prawdopodobnie absolwentem Seminarium w Rawiczu w roku 1924. Czy istnieje jakaś możliwość zweryfikowania tych informacji? Nie znam dokładnej daty i miejsca urodzenia może w dokumentach Seminarium będzie data urodzenia i imiona rodziców? Bardzo proszę o pomoc.

01 gru 2011, 16:01

Pod tym adresem masz potwierdzenie, że Antoni Niedźwiedź uczęszczał do Królewskiego Seminarium Nauczycielskiego w Rawiczu.
http://www.deklaracja.genealodzy.pl/ind ... =&size=max

01 gru 2011, 16:45

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Tę deklarację znalazłam już kilka lat temu. Była dla mnie pierwszym śladem na istnienie pradziadka. Interesuje mnie czy zachowały się jakieś dokumenty w kolegium na których mogłabym znaleźć dokładną datę i miejsce urodzenia.

01 gru 2011, 20:25

justy_gda napisał(a):Bardzo dziękuję za odpowiedź. Tę deklarację znalazłam już kilka lat temu. Była dla mnie pierwszym śladem na istnienie pradziadka. Interesuje mnie czy zachowały się jakieś dokumenty w kolegium na których mogłabym znaleźć dokładną datę i miejsce urodzenia.

Takie informacje powinny być w akcie zgonu z właściwego USC

02 gru 2011, 08:54

Menka, niestety nie posiadam żądnych dokumentów dotyczących pradziadka i miejsca jego pochodzenia. Prababcia nigdy nic na jego temat nie powiedziała. Jedyny ślad to wpis w metrykach, że taka osoba jest ojcem dzieci i nic więcej. Reszta była przemilczana, małżeństwo było nie zbyt udane.
Odpowiedz