Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
12 mar 2025, 19:17
Witam
Jestem Francuzem i planuję przyjechać do Polski, aby zbadać akta moich przodków. Moje pytanie dotyczy tego, gdzie mogę znaleźć akty urodzenia, małżeństwa lub zgonu. Czy można je znaleźć w każdej parafii, czy trzeba udać się do archiwum diecezjalnego w Poznaniu?
Dziękuję bardzo
Jean-Luc
12 mar 2025, 20:14
Archiwum Archidiecezjalne w Poznaniu przejmuje od parafii księgi metrykalne do roku 1948. Młodsze księgi powinny być w parafiach.
12 mar 2025, 22:23
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Czy to oznacza, że zapisy sprzed 1948 roku nie są już dostępne w parafiach?
13 mar 2025, 06:46
Nie koniecznie. Najpierw sprawdź na stronie Archiwum czy interesujące Cię akta parafialne zostały tam przekazane. Jeżeli nie trzeba się udać do prafii
13 mar 2025, 07:37
Bardzo dziękuję Pawel
13 mar 2025, 20:47
Paweł Wietrzykowski napisał(a):Nie koniecznie. Najpierw sprawdź na stronie Archiwum czy interesujące Cię akta parafialne zostały tam przekazane. Jeżeli nie trzeba się udać do prafii
Nie do końca, gdyż po ostatniej aktualizacji danych na stronie spłynęły do Archiwum księgi z kolejnych pafafii.
25 kwi 2025, 06:31
jlk17 napisał(a):Czy można je znaleźć w każdej parafii, czy trzeba udać się do archiwum diecezjalnego w Poznaniu?
Dziękuję bardzo
Jean-Luc
Spora część Twoich przodków żyła we wschodniej Wielkopolsce, na terenie diecezji włocławskiej. Księgi mogą znajdować się na plebaniach lub w archiwum diecezjalnym we Włocławku.
25 kwi 2025, 08:16
D-100 napisał(a):jlk17 napisał(a):Czy można je znaleźć w każdej parafii, czy trzeba udać się do archiwum diecezjalnego w Poznaniu?
Dziękuję bardzo
Jean-Luc
Spora część Twoich przodków żyła we wschodniej Wielkopolsce, na terenie diecezji włocławskiej. Księgi mogą znajdować się na plebaniach lub w archiwum diecezjalnym we Włocławku.
Jeśli chodzi o to ostatnie archiwum, to faktycznie ściągnęło ono już bardzo dużo ksiąg (z wielu parafii ewidentnie całość zasobu przedwojennego) i posiada bardzo wygodne zestawienie posiadanego zasobu:
https://archiwumwloclawek.pl/akta-dekan ... arafialne/(sekcja: Księgi metrykalne, przejść do konkretnej parafii).