Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
23 paź 2010, 18:41
Witam,
Mam pytanie odnośnie przynależności wioski do parafii. W swoich poszukiwaniach natknąłem się na wioskę Grochowiska - to wioska położona niedaleko Ostrowa Wielkopolskiego w obecnym woj. wielkopolskim. Mam datę urodzenia swojego 4xpradziadka (01-04-1802) i przeglądałem mikrofilmy Ostrowa Wlkp. lata 1785-1804-1821 u Mormonów i niestety nie ma takiego wpisu. Wioska ta dopiero pojawia się w roku 1804 we wrześniu. Przeglądałem także lata 1800-1804 parafii z Wysocka Wielkiego i też nie ma wpisu. Czy jest możliwość sprawdzenia do jakiej parafii przynależała do roku 1804?
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
23 paź 2010, 19:09
Parafia - Ostrów Wielkopolski
23 paź 2010, 20:40
To dziwna sprawa, że nie znalazłem ani wpisu 4xpra ani jego brata Andrzeja. Nie pozostaje mi nic innego jak jeszcze raz dokładnie przejrzeć te lata.
23 paź 2010, 21:02
Proszę sprawdzić w Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego Tom II/814
jest tam kilka miejscowosci o tej nazwie.Elżbieta
23 paź 2010, 21:51
Pytam ponieważ tą datę i miejscowość uzyskał śp. ks dr prałat Józef Pacyna a mimo to przeglądając akta Ostrowa nie natknąłem się na ten wpis. Wiem też, że przynależność pobliskich wiosek do Ostrowa rozpoczęła się w 1779 roku. a wcześniej do Wysocka Wielkiego. Raczej niemożliwe, żeby jedna wioska nie została przydzielona do Ostrowa :/ Czy jest możliwość uzyskania informacji, które wioski w tym 1779 roku zostały przydzielone do Ostrowa?
24 paź 2010, 12:34
barbaraplewka napisał(a):Parafia - Ostrów Wielkopolski
Barbaro, zgoda, ale po 1920 roku. Wcześniej Ostrow lub z niem. Ostrowo. Jednak parafia Ostrow istniala wcześniej :
,, Oddzielną parafię utworzono tu, staraniem kanonika kaliskiego Jerzego z Ostrowa, dopiero w 1434 roku, wcześniej był tu kościół filialny parafii w Wysocku Wielkim. Ostrów miał wówczas charakter rolniczy. Przez ten czas jest nieokazały nawet na tle swoich sąsiadów – Sulmierzyc, Odolanowa, Raszkowa, Kwiatkowa czy Sobótki. Rozwój uniemożliwiała w znacznej mierze obecność wokół wielu silnych, prężnie działających ośrodków takich jak Ostrzeszów, Kalisz, Krotoszyn, czy Koźmin. Miasto
kilkakrotnie nawiedzały pożary, było wiele razy niszczone przez wojny. W 1710 roku, wobec tragicznej sytuacji miasta, przedstawiciel parafii ostrowskiej przybył do zamku kaliskiego, aby prosić o zwolnienie z opłat. Prawdopodobnie decyzja była negatywna, ponieważ w kolejnym, 1711 roku delegacja mieszczan ostrowskich uroczyście, na kolanach, zrzekła się praw miejskich by uniknąć podatków i potwierdziła kompletną ruinę Ostrowa.''
,
http://www.zgapa.pl/zgapedia/Historia_O ... kiego.htmlPoZdrawiam
---------------------
Andrzej
01 mar 2012, 23:08
Witam,
Z góry przepraszam za "odgrzewanie" starego wątku ale udało mi się znaleźć zapiski księdza odnośnie przeniesienia wiosek z Wysocka Wielkiego do Ostrowa Wlkp:
Będę wdzięczny za pomoc w odczytaniu tych zapisków.
02 mar 2012, 00:07
pitek181 napisał(a):Będę wdzięczny za pomoc w odczytaniu tych zapisków.
Piotrze tekst jest prawie w całości po polsku,
(zdjęcie obarczone zaś wadami kopii robionymi z ekranu czytnika mikrofilmów. Szczególnie istotne teksty warto fotografować "ćwiartkami" lub na czytniku rzucającym obraz na matowe podłoże)Jako, że dysponujesz oryginałem zdjęcia , postaraj się dokonać transliteracji tego co udaje się Tobie odczytać, a z pewnością
znajdą się ludzie którzy pomogą uzupełnić mniej czytelne fragmenty.