Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
29 paź 2010, 07:49
Witam
Proszę o pomoc w odnalezieniu miejscowości z niem. Konigswalde, pow. Września oraz Grabenau z 1944 roku. Jakie to miejscowości?
Pozdr.
Paweł
29 paź 2010, 09:33
Witam.
Konigswalde - Lubniewice
Grabenau (Wreschen) - Grabowo Krolewskie
29 paź 2010, 12:24
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Konigswalde - Lubniewice, znajdują się w powiecie Sulęcin.
W akcie jest zapis Konigswalde, pow. Września. Może urzędnik pomylił się, a mowa o Konigsdorf - Królewiec.
Pozdr.
Paweł
29 paź 2010, 18:49
Witam!
Jeśli można chciał bym skorzystać ze sposobności.
W księgach ewangelików ze Strzelna, znalazłem nazwy miejscowości których nie mogę zlokalizować.
Chodzi o Liszunki, zapisane również jako Liszonke, Liszunke
i o miejscowość Gappa
Pozdrawiam
Jacek
29 paź 2010, 19:35
Witam.
Jacek, może chodzi o kolonie Liszonki koło Golubia-Dobrzynia. Więcej znajdziesz tu:
http://www.golub-dobrzyn.internetdsl.pl/articles.php?article_id=22Natomiast o miejscowości Gappa nie słyszałem, ale o nazwisku tak.
29 paź 2010, 19:41
Proszę posiłkować się stroną:
www.kartenmeister.compozdrawiam
29 paź 2010, 19:47
Witam,
dla Pawła, na niemickich stronach znalazłam coś takiego:
w okręgu Kępno
Grębanin Grembanin 1939-43 Grabenau
1943-45 Gremben
w okręgu Września
Nowa Wieś Królewska Königlich Neudorf 1939-43 Königlich Neudorf
1943-45 Königsneudorf
Pozdrawiam Sylwia
29 paź 2010, 22:45
Witam Jacku, Dariuszu !
Dariuszu, idąc wskazanym tropem
, wyszukałam na podanej przez Ciebie stronie, ale w innym troszeczkę miejscu wzmiankę o osadzie Gapa :
http://www.golub-dobrzyn.internetdsl.pl ... icle_id=14Jacku, Gapa i alternatywnie Gappa (1789, 1820) też tutaj :
http://www.kartenmeister.com/preview/Ci ... tNum=26844Pozdrawiam serdecznie
Regina
29 paź 2010, 23:18
Ale Jackowi chodzi o miejscowości w okolicach Strzelna.
Co do nieistniejącej obecnie miejscowości Gapa, to leżała koło Proszysk [Proczyska]. Widać ją na poniższej mapie Reymanna:
http://bosfor.pl/images/freekasy/reymann/079_Gnesen.JPGMarzena (menka) będzie chyba najlepiej zorientowana w tych okolicach. Mam nadzieję, że nie obrazi się, że ją zacytuję - kiedyś pytałam ją o Gapę:
Co do miejsca/wsi Gapa - był to bodajże jeden dom (folwark?), mniej więcej między Nową Wsią a Proszyskami, nie jestem pewna, ale coś mi świta, że wieś spłonęła. Za moich czasów wsi tej nie było, ale starsi ludzie opowiadają (zwłaszcza z Nowej Wsi).
30 paź 2010, 00:08
Lilu, dziękuję za sprostowanie
No to kulą w płot
i niepotrzebne zamieszanie.
Jacku, przepraszam za roztargnienie i nieuwagę - tak zasugerowałam się postem Dariusza, że koniecznie chciałam w pobliżu poszukać Gapy (a Strzelno z głowy gdzieś uleciało)...
Pozdrawiam serdecznie
Regina
30 paź 2010, 21:25
Dziękuję bardzo.
To miłe, że tyle osób zaangażowało się w pomoc.
Z kartenmeistera korzystałem, ale pokazał mi tylko lokalizacje koło Golubia.
Uznałem, że to trochę jednak zbyt daleko by miejscowości te należały do gminy w Strzelnie
Chyba, że mogło być tak, iż księga wędrowała razem z grupą przemieszczających się kolonistów?
Ale chyba jednak bardziej prawdopodobnie, że bliżej istniały miejscowości o tej samej nazwie.
Dzięki Młynarce mamy już miejscowość Gapa alias Gappa.
Czy te Liszunki mogły mieć coś wspólnego z Lisewem?
Pozdrawiam serdecznie
Jacek
02 lis 2010, 22:43
Chodzi zapewne o Lisionki, które w 1846 r wchodziły w skład majętności Wronowy (właściciel Jaraczewski) i był tam 1 "dym" i 28 mieszkańców, a w 1890 r folwark Lisionki należał do majętności Kijewice.
Obecnie o Lisionkach wiedzą chyba tylko myśliwi, którzy tam polują, wg nich Lisionki to pola mniej więcej w trójkącie: Proszyska - Kuśnierz - Żółwiny. Jeśli jedziemy główną drogą ze Strzelna do Jezior Wielkich i dojeżdżamy do Kuśnierza, to Kuśnierz mamy po prawej stronie drogi, a pola po lewej to właśnie Lisionki.
08 cze 2012, 19:13
Jacek Loks napisał(a):Witam!
Jeśli można chciał bym skorzystać ze sposobności.
W księgach ewangelików ze Strzelna, znalazłem nazwy miejscowości których nie mogę zlokalizować.
Chodzi o Liszunki, zapisane również jako Liszonke, Liszunke
i o miejscowość Gappa
Pozdrawiam
Jacek
W księgach parafii Strzelno w roku 1830 ochrzczono dziecko,które urodziło się w miejscu "Lisionki alias Gapa", wychodzi na to, że te miejsca są tożsame
. Równocześnie podtrzymuję mój wcześniejszy wpis, że pola Lisionek są niedaleko Kuśnierza, widocznie folwark był nieco oddalony od pól.
12 gru 2012, 17:04
biale_k napisał(a):Dziękuję za szybką odpowiedź.
Konigswalde - Lubniewice, znajdują się w powiecie Sulęcin.
W akcie jest zapis Konigswalde, pow. Września. Może urzędnik pomylił się, a mowa o Konigsdorf - Królewiec.
Pozdr.
Paweł
Witam ---dawno temu ten watek ,ale ja tutaj jestem od niedawna i wszystko po kolei przeglądam.Spotkałam się z nazwą KRÓLEWIEC pow,WRZEŚNIA--moja mama urodziła się tam[tak było w dowodzie osobistym]Jak szukałam tej miejscowości to zawsze wyskakuje Królewiec ,ale ten na końcu Polski[być może została zmieniona nazwa?]Ciekawa jestem czy znalazłes wytłumaczenie?Pozdrawiam CECYLIA
12 gru 2012, 19:59
Dziękuje niesamowite-jak dobrze ,ze jest WTG--tutaj zawsze coś nowego---jestem na początku drogi poszukiwań,ale się nie zniechęcam [w sumie prawie nic nie znalazłam o rodzinie]ale ogrom pracy innych FORUMOWICZÓW mnie zachwyca i czesto tu bywam.
Pozdrawiam Cecylia