Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

księgi katastralne

01 gru 2007, 22:16

Od dłuższego już czasu zastanawiam się nad przydatnością ksiąg katastralnych z XIX-wieku, do badań histirii mojej rodziny. Czy ktoś z Państwa wie, gdzie można znaleźć takie księgi (wieczyste) ?
Jestem dość "mono-terytorialny " w moich zainteresowaniach: Buk i Gostyń.

Mariusz

02 gru 2007, 15:18

Witam!
Stare księgi wieczyste /gruntowe/ spoczywają w archiwach sądów rejonowych, prowadzących takie księgi dla danego powiatu.
Miałem okazję korzystać z zasobów znajdujacych się w archiwum Sądu Rejonowego we Wrześni.
Są one bardzo pomocne przy poszukiwaniach gospodarstw rolnych, należących do kolejnych właścicieli. Zakładane były na początku XIX wieku. Ostatnie wpisy w starych księgach niemieckich pochodzą z lat dwudziestych XX wieku, a więc z okresu tuż po odzyskaniu niepodległości.
Szczegółowy zbiór dokumentów gromadzonych na potrzeby sporządzania aktów notarialnych został przez ww. sąd przekazany do Archiwum Państwowego w Gnieźnie. Miałem również okazję oglądać te zbiory.
Co zawierają księgi gruntowe zobaczyć można pod adresem:
http://www.oledrzy.nekla.pl/news/arch2.php
Chętnie odpowiem na szczegółowe pytania.
Pozdrawiam.
Jerzy

księgi gruntowe

02 gru 2007, 21:16

Serdecznie dziękuję - o to właśnie mi chodziło. Już wiem wobec tego, że muszę się udac do Sądów Rejonowych w Grodzisku Wlkp. i Gostyniu.

Mariusz

17 lut 2008, 14:51

Przeglądając księgi katastralne w AP Ino dotyczące wsi spisałam dane umieszczone w tabelkach,są to dane o wielkości( i powinnościach ? )wsi. Ponieważ nie znam niemieckiego nie potrafiłam odczytać nagłówków tych tabel .Kopii nie mam. Czy Ktoś ma moze w swych zbiorach przykładową tabelkę księgi katastralnej z lat 1865-1880 i może mi podać tłumaczenie tych nagłówków?
oto kilka słów , które "przerysowałam" z tabeli,mogą zawierać błędy w pisowni:
birthfaftlicher Reinertag
Jahr licher Ruzuns werth
steuerflute
Jahresbetrag der Steuer
Sumne der Spalten 13 udd 14 fu"r jwebe laufende (Rumner)
Może Ktoś ma w tym temacie doświadczenie i będzie mógł mi pomóc?
Z góry bardzo dziękuję.
Grażyna

18 lut 2008, 00:06

Witam Grażyna,

birthfaftlicher Reinertag
Jahr licher Ruzuns werth
steuerflute
Jahresbetrag der Steuer
Sumne der Spalten 13 udd 14 fu"r jwebe laufende (Rumner)

Odszafrowanie
Wirtschaftlicher rein Ertrag
Jährlicher (Auszug, Ertrag, Zusatz) wert
Steuer Fluten
Jahresbetrag der Steuer
Summe der Spalten 13 und 14 für jede laufende (Nummer)

Tłumaczenie
Gospodarczy czysty zysk
Całoroczny (wyciągu z konta, zysk, dodatek) wartość
Wpływ z podatków
Całoroczna kwota podatku
Suma z kolumny 13 i 14 do każdego bieżącego (numeru)

Wyraz „Ruzuns“ nie jestem w stanie odszyfrować. I pomimo, iż nie mam w tym temacie doświadczenia na podstawie tech kilka słów , które "przerysowałaś" z tabeli udało mi się tą resztę, ale nie w 100 %, myślę ku Twemu zadowoleniu odszyfrować.
Pozdrowienia andreas

18 lut 2008, 07:46

Andreas :)
Witam i bardzo serdecznie dziękuję :)
Miałeś podwójną pracę,najpierw trzeba było ustalić co pisarz(czyli ja)miał na myśli rysując te literki aby utworzyć jakieś sensowne słowo po niemiecku, a potem poszło już "z górki" ;) czyli jak to jest po polsku.
Bardzo się cieszę i jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie
Grażyna

18 lut 2008, 10:11

To było Jaehrlicher Nutzungswert czyli roczna wartość użytkowa.
ŁB

18 lut 2008, 10:53

Łukasz,bardzo dziękuję za uzupełnienie:)
Moje notatki leżały pół roku zanim odważyłam się pokazać te moje bazgroły i poprosić o pomoc:)
Podbudowana okazaną pomocą i uzbrojona w nową wiedzę jeszcze raz zajrzę do AP i spróbuję odczytać księgę wsi z innym właścicielem.
Jak coś jeszcze "przerysuję" ,to wiem,że tu mogę liczyć na pomoc.
Bardzo dziękuję
Grażyna

Re:

10 gru 2011, 21:57

juros napisał(a):Witam!
Stare księgi wieczyste /gruntowe/ spoczywają w archiwach sądów rejonowych, prowadzących takie księgi dla danego powiatu.
Miałem okazję korzystać z zasobów znajdujacych się w archiwum Sądu Rejonowego we Wrześni.
Są one bardzo pomocne przy poszukiwaniach gospodarstw rolnych, należących do kolejnych właścicieli. Zakładane były na początku XIX wieku. Ostatnie wpisy w starych księgach niemieckich pochodzą z lat dwudziestych XX wieku, a więc z okresu tuż po odzyskaniu niepodległości.
Szczegółowy zbiór dokumentów gromadzonych na potrzeby sporządzania aktów notarialnych został przez ww. sąd przekazany do Archiwum Państwowego w Gnieźnie. Miałem również okazję oglądać te zbiory.
Co zawierają księgi gruntowe zobaczyć można pod adresem:
Pozdrawiam.

Wobec powyższego wpisu sprzed kilku lat mam pytanie. Jak wygląda sprawa dostępu do ksiąg w archiwum sądowym we Wrześni? Można w miarę łatwo się do nich dostać? Interesuje mnie konkretnie Biechowo.

Re: księgi katastralne

10 gru 2011, 22:48

Dobry wieczór!
Stare księgi gruntowe przechowywane są w archiwum sądowym. Dysponuje nimi Wydział Ksiąg Wieczystych.
Proponuję skontaktować się telefonicznie z tym wydziałem i zamówić na określony dzień księgi gruntowe Biechowa.
Tak jak każdy ma prawo wglądu w księgi wieczyste, nie powinno być też problemów z dostępem go grundbuchów. Trzeba tylko uzasadnić potrzebę wglądu (np. badania historyczne, badania genealogiczne, etc.).
Nie powinno tez być problemów z wykonaniem kopii własnym aparatem fotograficznym.
Życzę powodzenia.
Pozdrawiam.
Jerzy

11 gru 2011, 10:24

Witam.
Poniżej załączam "główkę" tabeli z zespołu 443 Urząd Katastralny w Środzie, znajdującego się w AP Poznań.
http://www.fotosik.pl/u/ina-111/album/1047640
Może ktoś pokusi się o przetłumaczenie?
Pozdrawiam, Ina

Re:

11 gru 2011, 11:32

juros napisał(a):Witam!
Miałem również okazję oglądać te zbiory.
"Co zawierają księgi gruntowe zobaczyć można pod adresem:
Pozdrawiam.
Jerzy
"
Ten link prawdopodobnie ze względu na czas jaki upłynąl już nie działa. W związku z tym mam pytania na ten temat. W swoich poszukiwaniach natknąłem sie na kronikę wsi pisana w latach 1960-1980. Autor tej kroniki powoluje sie na Reces z 1828 w ktory miedzy innymi wymienia 32 nazwiska zaciężnych włościan ktorzy występuja o przydzielenie posiadanych posad. Czy dysponujać tylko tymi nazwiskami znajdę coś w zapisach katastralnych. Jakie dane są tam umieszczone? Czy wiesz co się kryje pod terminem zaciężni włościanie. Mnie to raczej kojarzy się z armią,obowiązkiem wojskowym. Wieś była allodium szlacheckim Sczanieckich. Gdzie można byłoby znależć orginał owego Recesu. Przeglądałem zasoby archiwum Poznańskiego ale muszę przyznać ze nie mam doświadczenia w tej mierze. On (reces)musi istnieć bo autor do jego treści miał dostęp przed wojną. Pozdrawiam serdecznie. Zbyszek

11 gru 2011, 11:56

Ten link jest prawidłowy http://www.oledry.nekla.pl/news/arch2.php

11 gru 2011, 12:21

Oprócz ksiąg istnieją też akta (załączniki). Akta zwierają dokumenty na podstawie których dokonano wpisów w księdze - czyli materiały mogące zawierać znacznie więcej informacji.
Księgi znajdujące się w sądach są jawne, jednak dostęp do akt wymaga wykazania interesu prawnego.
Problemu nie ma w AP gdzie jak się wydaje znajdują się zarówno księgi jak i niekiedy akta.

To co napisałem to czysta teoria nie poparta żadnymi moimi praktycznymi poszukiwaniami.

Chciałem zapytać - czy ktoś z Was uzyskał dostęp do akt i mógłby napisać znalezienia jakich dokumentów można się tam spodziewać ?

11 gru 2011, 13:27

TomekD napisał(a):Chciałem zapytać - czy ktoś z Was uzyskał dostęp do akt i mógłby napisać znalezienia jakich dokumentów można się tam spodziewać ?

Tomku,
bardzo się cieszę, że choć raz mogę odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Dwukrotnie miałam okazję przeglądać akta wytworzone do ksiąg wieczystych.
Jeden raz w AP Kalisz akta wytworzone do księgi wieczystej dot. gospodarstwa w Baranowie pow. Pleszew – szukałam wówczas informacji o właścicielach gospodarstwa niezbędnych do ustalenia fundatorów krzyża w Kowalewie. W tych aktach znajdują się dokumenty od chwili uwłaszczenia do czasów sprzed II wojny światowej.

Drugi raz miałam przyjemność przeglądać takie akta w Sądzie Rejonowym w Środzie Wlkp., jednak tutaj musiałam tak jak piszesz uzasadnić potrzebę wglądu. Poszukiwałam wówczas informacji, na kogo gruncie została w 1910 roku wybudowana szkoła powszechna, dziś Gimnazjum nr 1 w Środzie Wlkp.
W obydwu przypadkach uzyskałam satysfakcjonujące informacje, a zatem jest to istna skarbnica wiedzy dla genealoga.

Cóż w nich się znajduje?. Otóż są w aktach:
- mapy sytuacyjne,
- wypisy z rejestru katastralnego,
- akty notarialne dot. sprzedaży czyli przekazania gospodarstwa, a w nich szczegółowo opisane tzw. wycugi czyli dożywocie,
(przytaczała je pepowianka w osobnym temacie i ja również),
- wszystkie rachunki dot. opłat
- akty zgonów
- zaświadczenia duchownych dot. śmierci przed 1874 rokiem,
- różne oświadczenia dot. transakcji zapisanych w księdze katastralnej
- zeznania świadków
- ustalenia dot. zabezpieczenia spadku nieletnich dzieci po zmarłych rodzicach tzw. fundusz pupilny i zobowiązań z niego wynikających,
- należne z urzędu spłaty,
- korespondencja pomiędzy sądem, petentem i notariuszem dot. różnych wezwań
i wiele innych papierków.
Nie trafiłam nigdzie na testament, który był wymieniany przy transakcjach kupna -sprzedaży.
Myślę że znajduje się on w aktach notariusza, przechowywanych w odpowiednim terytorialnie do jego miejsca zamieszkania lub działania AP.
Dla przykładu akta notariusza Weissa mieszkającego i działającego w Środzie Wlkp. znajdują się w AP Poznań.

11 gru 2011, 16:18

Danko,

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź - właśnie takich informacji szukałem !

Co do testamentów to zgodnie z Kodeksem Napoleona (art.1007) oryginały pozostawały u notariusza po ogłoszeniu ich treści przez sąd. Przypuszczam że pruskie prawo cywilne regulowało to podobnie, więc, tak jak piszesz, testamenty powinny być najprawdopodobniej w aktach notariuszy.

Szkoda że dostęp do tak ciekawych materiałów jak akta ksiąg wieczystych jest aż tak trudny. Teoretycznie księgi wieczyste założone przed 1947 powinny powoli spływać do AP:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 14 lipca 1986 r. w sprawie prowadzenia ksiąg wieczystych założonych przed dniem 1 stycznia 1947 r. oraz utraty mocy prawnej niektórych takich ksiąg
jednak wobec braku obowiązku przekazywania 'księgi dawne' i ich akta nadal znajdują się w sądach.

11 gru 2011, 21:50

Witam!
W zasadzie wszystko zostało już szczegółowo opisane przez Danusię.
Mogę tylko potwierdzić i dodać , że akta szczegółowe dla ksiąg gruntowych z Sądu we Wrześni znajdują się w Oddziale Archiwum Państwowego w Gnieźnie.
Nie było najmniejszego problemu z dostępem do ich zawartości.
To bardzo przyjazne Archiwum dla osób korzystających z zasobów tam zgromadzonych.
Pozdrawiam.
Jerzy

11 gru 2011, 22:05

Witam!

Od kilku lat przeglądam księgi gruntowe i akta notariuszów w APP OG. W tego rodzaju materiałach są zawarte ciekawe informacje. Można dowiedzieć się, gdzie mieszkała wcześniej osoba, która nabyła daną nieruchomość. W przypadku podziału spadku są też wymienione osoby dziedziczące czasem z podaniem dat urodzeń i miejsc zamieszkania. Polecam odwiedzenie Archiwum Państwowego w Poznaniu Oddział w Gnieźnie. To wzorowe i bardzo przyjazne Archiwum dla genealogów.

Pozdrawiam
Jarek
Odpowiedz