Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Szkoła wrzesińska/Fedtke/Stawianowski - prośba o wyjaśn.

03 mar 2011, 09:37

Witam!
Jako ciekawostkę, a jednocześnie prośbę o wyjaśnienie, zamieszczam podpisy na świadectwie szkolnym (odpisie) znanych wydarzeń wrzesińskich "sympatycznego" Fedtkego oraz już na serio sympatycznego Stawianowskiego (bardzo dobrze wspominanego przez moją babcię).

Obrazek

I teraz przejdę do prośby - co oznacza skrót "gez." przed nazwiskami?
To znaczy dosłownie (chyba) "podpisany"? Ale jaki był sens umieszczania tego skrótu?
Już się zastanawiałem, czy ktoś się nie podpisał w imieniu, ale te podpisy jednak się raczej różnią.

Pozdrawiam!
Adam K.

Re: Szkoła wrzesińska/Fedtke/Stawianowski - prośba o wyjaśn.

03 mar 2011, 19:20

Witam
Przytoczony tu przykład ,oznacza często stosowany skrót z języka niemieckiego-gez.Czyli od słowa" gezeichnet" = podpisano.
Twórczość ta przybiera różne ,czasem zaskakujące formy,ale chyba jest podporządkowana racjonalizacji.
Pozdrawiam
Romuald Wiencek

04 mar 2011, 09:11

Witam!
To znaczy, że ktoś podpisując się samodzielnie, pisał np. "podpisano Kowalski", czy też ktoś sporządzając odpis wpisał kogoś innego podpisanego na oryginale, pisząc: "podpisano Kowalski" ?

Bo tutaj te dwa skróty "gez." są napisane jakby tą samą ręką, natomiast nazwisko Stawianowski jakby się jednak różniło charakterem pisma od Fedtke.

Nie wiem więc, czy te podpisy są złożone przez te osoby własnoręcznie, czy też wpisane przez kogoś innego.
Na samym dole podpisany jest Fedtke, więc to on pewnie zatwierdzał ten odpis.

Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam!
Adam K.

19 mar 2011, 21:44

Tak na mój rozum i wieloletnią praktykę z dokumentami to słowa gez. wpisał ten, kto przygotował ten formularz do podpisania przez właściwe osoby no i oczywiście pilnował, aby te osoby złożyły podpisy we właściwym miejscu.Zarówno dawniej jak i obecnie były i są osoby które przygotowywały dokumenty ( zaświadczenia,dyplomy,świadectwa,decyzje itp) oraz te, które po zapoznaniu się z nimi składały podpis, albo odsyłały dokument do poprawki.

Bolesław Lipoński
www.liponscy.pl
Odpowiedz