Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Zabytki_gminna ewidencja

16 maja 2011, 10:52

Ostatnio, przy okazji szukania natrafiłam na:

Gminną Ewidencję Zabytków z terenu Mosiny.
http://www.mosina.pl/asp/pl_start.asp?t ... 9&strona=1

Jeśli ktoś z Was miał tam przodków, to proponuję zajrzeć i zobaczyć na prawie 700 stronach: domy mieszkalne, stodoły, obory, karczmy, szkoły, nieistniejące cmentarze, etc. Do fiszek dołączone są zdjęcia współczesne i te starsze.
Nie spotkałam się z podobnym opracowaniem na stronach innych gmin. Może za wiele po nich nie spaceruję ale na tyle wystarczająco, by zauważyć, iż takie zestawienie nie zdarza się często.
Ktoś się solidnie napracował, bo dla mnie - jako miłośniczki starej architektury (niekoniecznie tylko tej dworkowo-pałacowej) to prawdziwa przyjemność przeglądać takie zestawienie. Marzę aby było ich więcej!

Re: Zabytki_gminna ewidencja

16 maja 2011, 21:20

Gminną Ewidencje Zabytków ma obowiązek prowadzić każdy samorząd, więc takie opracowanie musi być w każdym urzędzie (nie koniecznie elektroniczne). Niestety, ja nie mam miłych wspomnień z zapoznania się z takowym, jest nie rzetelny, nie aktualizowany od kilku lat, jest bo jest - bo być musi...
Faktycznie, można niektóre informacje wykorzystać do "naszych" celów.
pozdrawiam
J
Odpowiedz