Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
20 maja 2011, 23:06
Witam serdecznie.Chciałbym zapytać czy spotkał się ktoś z listą poborowych/ ochotników/ z września 1939 r. Mój stryjek w pierwszych dniach wojny wyszedł z domu by bronić ojczyzny i od tego czasu ślad po nim zaginął.Pozdrawiam .juras
21 maja 2011, 11:25
Ja też jestem zainteresowany losem mojego pradziadka , który walczył nad Bzurą i prawdopodobnie był w niewoli .Został ranny w nogę, ale na szczęście wrócił do domu. Na stronie Bohaterowie 1939 jest baza osób zaginionych może tam poszukaj.
21 maja 2011, 12:06
Ja też byłbym zainteresowany jakimiś spisami rannych z 1939 roku, bo o spisy poległych trochę łatwiej. Brat mojego ojca Seweryn Lipoński został ciężko ranny we wrześniu 1939 pod Wilnem - jakiś krasnoarmiejec przestrzelił mu szyję, ale jakoś się z tego wyleczył, chociaż do końca życia miał kłopoty ze skręcaniem głowy. Po wojnie takie informacje należały do grupy " wsio wojennoje tajnoje".Może teraz ktoś odtajni ( lub już odtajnił) i upubliczni jakieś materiały na takie tematy.
Bolesław Lipoński
www.liponscy.pl
22 maja 2011, 11:25
Mam pytanie do autora pierwszego postu. Jak się nazywał pański stryj ?. Być może udało by mi się odnaleźć jakąś informacje na temat pana stryja.
22 maja 2011, 22:17
Jurku,
próbowałeś pytać w Centralnym Archiwum Wojskowym w Rembertowie pod Warszawą? Raczej nie mają imiennych list, ale być może, jeśli Twój przodek był odznaczony lub miał wcześniejszą karierę wojskową (np. w czasie I WŚ lub polsko-bolszewickiej), to jakieś jego akta się tam znajdują i być może jest adnotacja, co się stało.
Podaj może też na forum więcej szczegółów dotyczących stryjka. Tak to szukanie po omacku - podaj nazwisko, miasto pochodzenia, jednostkę, gdzie się zgłosił do wojska, gdzie walczył, itd. Cokolwiek - ludzie mają różne doświadczenia i może ktoś będzie w stanie coś podpowiedzieć.
23 maja 2011, 05:42
Z Centralnym Archiwum Wojskowym mam doświadczenie zeszłoroczne - mimo przeczytania poniższej informacji zamieszczonej na stronie internetowej (jest nadal) :
"Z zasobu CAW można korzystać we własnym imieniu lub w charakterze upoważnionych pełnomocników osób lub instytucji wyłącznie w Pracowni Udostępniania Akt."
napisałem do nich pisemko dotyczące mojego stryjka ( Seweryn Lipoński) oraz ojca mojej żony ( Jan Kołodka) no i oczywiście dostałem odpowiedź, że nie udzielają pisemnych informacji, ale chętnie udostępnią odpowiednie materiały w swoich pracowniach.
Bolesław Lipoński
www.liponscy.pl
23 maja 2011, 21:20
Witam serdecznie .Mój stryjek to Tadeusz Chmielewski ur.11-06-1918 w Orenburgu-Rosja/ Sybir/.W chwili wybuchu II-giej Wojny Światowej mieszkał w Poznaniu i stąd wyruszył do wojska.Tyle wiem z przekazów rodzinnych.Szukałem przez Czerwony Krzyż i inne organizacje, ale bez powodzenia.Ojcu mojemu św.pamięci Czesławowi całe życie zależało na odnalezieniu brata i tego nie doczekał.Teraz ja próbuję, może coś znajdę.Wszystkim bardzo dziękuję za życzliwość i pomoc .Pozdrawiam juras