Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Nekrologi w gazetach

15 lip 2011, 11:45

Mam parę pytań dot nekrologów może będziecie w stanie pomóc ( z góry dziękuję):
1. W Poznaniu najwięcej nekrologów odkąd pamiętam ukazywało się zawsze w Głosie Wielkopolskim czy w okresie powojennym było tak zawsze, czy może wcześniej (po wojnie) była inna gazeta która dominowała w tym temacie?
2. Kiedyś można było na ul. Skrytej zajrzeć do archiwalnych wydań Głosu, Expressu i Gazety czy tak jest nadal czy może istnieje jakieś archiwum publiczne ? A może wydania elektroniczne ? (ale tak np lata 50-60 XXw) :)
3. W jakiej gazecie w Poznaniu w okresie międzywojennym było najwięcej nekrologów, klepsydr? bo już różne nazwy słyszałem
4. I ostatnie pytanie - w moim okręgu poszukiwań jest Ostrów Wlkp i okolice, może ktoś przeglądał gazety z tego regionu i wie w jakiej ukazywało się najwięcej nekrologów. Przeglądałem Orędownika Ostrowskiego i Kurier ale tam raczej pojawiają się symbolicznie.

miłego słonecznego weekendu

Re: Nekrologi w gazetach

15 lip 2011, 12:41

Witam!
Przed trzema laty korzystałam z prasy poznańskiej z lat powojennych w Bibliotece Kórnickiej w Pałacu Działyńskich na Starym Rynku. Trzeba było zamawiać na miejscu, a roczniki przywożone były z Kórnika.
Obsługa bardzo miła - polecam!
W latach bezpośrednio po wojnie nekrologi były rzadkością.
Pozdrawiam. Jolanta Fontowicz

15 lip 2011, 16:25

Witam, kiedyś - w czasach studenckich gazety można było przeglądać w czytelni Biblioteki Uniwersyteckiej i w czytelni PTPN'u

Kasia

16 lip 2011, 14:24

Dziękuję za informacje
A czy spotkaliście się z elektronicznymi wydaniami gazet poznańskich np. na DVD?
Wiem że Głos można obejrzeć ale pojedynczy numer zamawia się SMS-em na stronie i wydania są dostępne chyba tylko od 2009 roku
Odpowiedz