Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Podatek patentowy

31 lip 2011, 07:03

W wykazie posiadanych przez Archiwum w Poznaniu zasobów trafiłem w Konarzewie na
"Spis płacących podatek patentowy 1813-1814"
Czy może ktoś orientuje się co to za rodzaj podatku ?
pozdrawiam Olek

Re: Podatek patentowy

31 lip 2011, 10:02

Nie wiem jak brzmi oryginalny tytuł tego wykazu ( pewnie jest po niemiecku). Ale opisu tego podatku należy szukać w ustawodawstwie podatkowym z tego okresu. Wszelkie ustawy były ( i są nadal) publikowane w oficjalnych dziennikach, ale w Prusach wydawano je zapewne tylko po niemiecku. Znalazłem w Cyfrowej Bibliotece Śląskiej tytuł takiego wydawnictwa z tego okresu, ale jest to dopiero w przygotowaniu - "Patent wegen Regulirung des Steuer Wesens in Süd- und Neu-Ost-Preussen = Patent względem uregulowania Podatków w Prusiech Południowych i Nowo-Wschodnich" . Ale może gdzieś uda się takie coś odnaleźć - może na stronach niemieckich? ale bez niemieckiego ani rusz.
W polskim prawie podatkowym w międzywojniu istniało coś takiego jak akcyzowe opłaty patentowe. Wyroby akcyzowe to przede wszystkim alkohol,tytoń, sól.

31 lip 2011, 10:11

Jest to podatek z okresu panowania Księstwa Warszawskiego.
1809 rząd wprowadził podatek patentowy od rzemiosła i handlu - teraz każdy po wykupieniu go mógł produkować bez oglądania się na cechy. Wyłączył z niego jednak przemysł włókienniczy, garbarnie, wytwórnie prochu, papieru i cukru.

31 lip 2011, 23:00

Panie elbesko
Przed wojną główny podatek akcyzowy wcale nie był ściągany z alkoholu ale zupełnie z innego wyrobu mianowicie cukru .

proszę zaznajomić się czym parał się Niejaki Melchior Wańkowicz a wiele rzeczy stanie się jaśniejsze .
Obecnie najważniejszym podatkiem akcyzowym jest akcyza od wszelkich paliw i stąd III Najjaśniejsza nie dopuści "po wsze czasy "-aby powstały jakiekolwiek paliwa alternatywne -no bo nie pozbawi się słusznego zysku a w pojęciach podatkowych niepijący alkohol pozbawia Kraj należnego zysku z podatku.
Pozdrawiam

01 sie 2011, 07:17

Do Kubusia - czy podatek akcyzowy od alkoholu był przed wojną głównym czy też nie to nie ma najmniejszego znaczenia dla informacji przeznaczonej dla osoby, która postawiła konkretne pytanie na początku tego wątku. Bardziej precyzyjny post wpisany przez Kolaczek rozwiązał moim zdaniem problem . A tak na marginesie to czytałem sporo dzieł Wańkowicza i one mi się podobały,ale jego życiorysu nie studiowałem i nie zamierzam tego robić - dalsze jednak rozważania na temat akcyzy w III RP wymagałyby jednak założenia odrębnego forum.

01 sie 2011, 07:53

Ten podatek patentowy przywołany w pytaniu jednak funkcją nie tyle odpowiada dzisiejszemu akcyzowemu, co raczej był jeśli dobrze zrozumiałem pewnego rodzaju opłatą za zezwolenie na taką a nie inną działalność rzemieślniczą, czy handel. W obecnym prawie też znalazłoby się pewnie parę odpowiedników, jak choćby opłata za licencję na sprzedaż napojów wysokoprocentowych. Notabene taksa za zezwolenie na wyszynk też jest obecna w polskiej rzeczywistości od wieków - w takiej czy innej formie.

01 sie 2011, 10:00

Żeby stwierdzić dokładnie czy podatek patentowy miał charakter opłaty koncesyjnej czy też jakiś inny, to należało by dotrzeć do jego źródła , czyli do odpowiedniego aktu ustawodawczego (ustawy, rozporządzenie itp.) Księstwa Warszawskiego. Trzeba sobie bowiem uzmysłowić, że ministrowie finansów od dawien dawna starają się nazwać tak podatek, aby on był " łatwostrawny" dla podatników.

01 sie 2011, 13:52

We wstępie do opracowania : „Prace przygotowawcze do ustawodawstwa skarbowego”, seria III Podatki bezpośrednie Zeszyt II ; Warszawa 1926 ; wydane przez Ministerstwo Skarbu RP - na stronie 7 (http://www.wbc.poznan.pl/Content/138170/index.djvu) - znajduje się zapis o podatku patentowym uchwalonym we Francji przez Konstytuantę po Wielkiej Rewolucji. Ponieważ w Księstwie Warszawskim ( podporządkowanemu Francji) wszelkie przepisy wzorowano na ich odpowiednikach francuskich, to wysoce prawdopodobnym jest, że wzmiankowany w pytaniu rozpoczynającym wątek "podatek patentowy" to kalka tego francuskiego podatku, być może z niewielkimi , raczej technicznymi , zmianami, dotyczącymi np. sposobu jego poboru.
Tekst powyższego opracowania brzmi następująco:
„Następnie Konstytuanta ustanowiła podatek patentowy, proporcjonalny do wartości dochodowej (użytkowej) mieszkania i sklepu, względnie warsztatu kupca i przemysłowca. „
Oczywiście zakładam, że chodzi o Konarzewo, leżące w przedmiotowych latach w granicach Księstwa Warszawskiego.
Odpowiedz