Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Dąbie w okolicach Broniszewa, Wilczyna, Budzisławia Kośc.

18 lis 2011, 14:44

W akcie zaślubin jednego z moich przodków z parafii Broniszewo stoi, iż urodził się w Dąbiu. Wg mojej wiedzy na 99,9% urodził się w parafii Broniszewo.
Czy może znacie jakąś miejscowość o nazwie Dąbie w okolicy Broniszewa?
Ja kojarzę sobie tylko Dąbie nad Nerem, ale to ponad 50km dalej.

Re: Dąbie w okolicach Broniszewa, Wilczyna, Budzisławia Kośc.

19 lis 2011, 11:35

Witaj
Może to
http://pl.wikipedia.org/wiki/D%C4%85bie_Kujawskie
Pozdrawiam Urszula

Re: Dąbie w okolicach Broniszewa, Wilczyna, Budzisławia Kośc.

19 lis 2011, 18:52

Na współczesnych mapach Dąbia się nie doszukałam, ale mój pradziad ślubował w 1914 w parafii Broniszewo, wg aktu panna była z miejscowości Wywoźna należącej do tej parafii, też tej miejscowości na obecnych mapach nie ma, ale jest na bardziej szczegółowych np. topograficznej i wojskowej (choć Dąbia w tych też nie widzę). Spróbuj zadzwonić do UG lub USC w Wierzbinku, spytaj czy są w stanie potwierdzić istnienie tej miejscowości i określenie lokalizacji (zapewne nie zrobią tego od razu, zwłaszcza jeśli trafisz na młodego urzędnika, ale mogą się przecież dowiedzieć). Podejrzewam, że najlepiej będzie zorientowany urzędnik "od dróg" albo od podatku rolnego

Re: Dąbie w okolicach Broniszewa, Wilczyna, Budzisławia Kośc

25 sty 2012, 20:46

Folwark Dąb był w parafii Skulsk (przynajmniej tak się nazywał w 1830 roku), Skulsk to parafia pomiędzy Broniszewem a Wilczynem

Re: Dąbie w okolicach Broniszewa, Wilczyna, Budzisławia Kośc

25 sty 2012, 21:17

Może chodzi o Dąbie Kujawskie k. Lubrańca
Odpowiedz