Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Bażanty w parafii Koźmin

25 gru 2011, 20:42

Witam

Proszę mi podpowiedzieć, gdzie mam szukać informacji o wsi Bażanty w parafii Koźmin.
Może to nie jest wieś, może folwark? osada? Nigdzie nie mogę znaleźć jakiejkolwiek informacji. W księgach parafialnych parafii Koźmin pojawiają się zapisy o zamieszkałych w Bażantach.
Domniemam, że mieszkańców raczej nie było wielu bo i urodzeń i zgonów była garstka ( z lat które przeglądałam tj 1824-1858)

Pozdrawiam Jola

Re: Bażanty w parafii Koźmin

25 gru 2011, 21:19

Podobna sytuacja przydarzyła mi się z miejscowością Doktorowo - parafia Grodzisk Wlkp. Niedawno dowiedziałam się, że została "wchłonięta" przez rozrastający się Grodzisk pod koniec XIX w. Może i w tym przypadku Koźmin "zagarnął" Bażanty :D

25 gru 2011, 21:47

Z "Księgi adresowej wszystkich miejscowości w Wielkim Księstwie Poznańskiem" z 1902 r. wynika, że BAŻANT w pow. koźmińskim to osada w okolicy Wyganowa.

25 gru 2011, 22:24

Na mapie Reymanna widnieje Bazant (niewyraźna nazwa) dokładnie na środku odcinka pomiędzy Wrotkowem a folwarkiem Psie Pole (Hundsfeld), nad rzeką od strony Psiego Pola.
Pozdrawiam
Marian

25 gru 2011, 23:40

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
Z tego wniosek, że prawdopodobnie Bażanty stały się częścią Koźmina lub innej pobliskiej miejscowości.

Jola

25 gru 2011, 23:56

Witam,
może chodzi o zabudowania zwane Bażanty na terenie Staniewa? Źródło:
www.scribd.com/doc/61014704/Untitled (str. 46)
Pozdrawiam, Regina.

26 gru 2011, 15:39

Regino :D link jest super!
Dziękuję i pozdrawiam

26 gru 2011, 21:21

reynavis napisał(a):Witam,
może chodzi o zabudowania zwane Bażanty na terenie Staniewa? Źródło:
http://www.scribd.com/doc/61014704/Untitled (str. 46)
Pozdrawiam, Regina.

Link jest rewelacyjny. Dziękuję.

27 gru 2011, 17:02

Bażanty umiejscowione są przy Staniewie. Jadąc z Koźmina na Mokronos przy dawnej szkole, zaraz za domem wiejskim skręcamy w lewo na wieś, za mostem skręcamy w prawo, jedziemy przez wieś. Kończą się zabudowania i już prawie wyjeżdżamy pod górkę z wioski, jeszcze widzimy jeden dom, tam kończy się asfalt. Dalej tą drogą w pola i tereny po lewej to tzw. Bażanty. Były tam kiedyś zabudowania, ale obecnie nie ma śladów. Podobno osada wymarła podczas jakiejś zarazy. Tam mój ojciec chodził do kukurydzy, a pan - właściciel Staniewa na polowanie.

27 gru 2011, 21:03

W Bażantach mieszkali moi 3xpradziadkowie. Prawdopodobnie moja prababka urodziła się w Bażantach ale te przypuszczenia muszę dokładnie sprawdzić.
Dziękuję Krzysztofie :D Twój post będzie mi pomocny do mojej kroniki rodzinnej.

Jola
Odpowiedz