Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
26 gru 2011, 18:16
Coraz więcej rzeczy możemy załatwić drogą elektroniczną za pośrednictwem sieci, chociażby wizytę w archiwum. Niestety urzędy administracji pulicznej są daleko w powijakach pomimo tego iż wprowadzono ustawę o elektronizacji urzędów.
Sama pracuję w urzędzie gdzie pomimo stosowania komputerów na każdym kroku mam wrażenie, że koleżeństwo najchętniej uciekłoby gdzie pieprz rośnie w sytuacji kiedy dotrze do nas sprawa którą będzie trzeba rozpatrzeć całkowicie bez papierów i stempli. W związku powyższym sama chciałam się przekonać jak działa elektroniczne postępowania administracyjne, skorzystałam z elektronicznej platformy usług administracji publicznej, założyłam profil zaufany, potwierdziłam go nawet osobiście w urzędzie, teraz czekam na pozwolenie dyrekcji na przetestowanie działania tego profilu w pracy w naszym wydziale aby może przy okazji koleżeństwo może trzęsło się na słowo postępowanie elektroniczne.
Czy ktoś z Was korzysta z profilu zaufanego (bez certyfikowanego podpisu elektronicznego) w kontaktach urzędami administracji publicznej w celu uzyskania informacji do Waszych badań genealogicznych. Jakie macie doświadczenia z tym związane?
Pozdrawiam
26 gru 2011, 20:13
Doroto,
Nie jestem na bieżąco z projektami elektronizacji urzędów o których jakiś czas temu było bardzo głośno.
Rok czy dwa temu spróbowałem skorzystać z Elektronicznej Skrzynki Podawczej (ePUAP). W formie w jakiej to działało wtedy, moim zdaniem, raczej nie ma szans aby normalny użytkownik komputera był w stanie przez to przebrnąć
Ostatecznie po rejestracji nie udało mi się wysłać wniosku. O ile pamiętam żaden z teoretycznie dopuszczalnych formatów nie był przyjmowany przez Matrix z jakimiś nic nie mówiącymi komunikatami. Więcej nie próbowałem. Poczta z trąbką w kontaktach z Urzędami rządzi !
Za to całkiem sprawnie działa np. zamawianie odpisów z USC Poznań tędy:
https://www.um.poznan.pl/mim/public/for ... n_pay.html
26 gru 2011, 20:50
Witam.
Do tej pory kontaktowałem się mailowo z urzędami (U.S.C.) w Gnieźnie i Rawiczu. Adres znalazłem na odpowiedniej stronie internetowej i wysłałem maila z prośbą o informację czy posiadają jakiekolwiek dane dotyczące osoby (podaję nazwisko, imiona rodziców, datę zależną od tego jaki dokument mnie interesuje) i wysyłam zaznaczając jednocześnie, że w przypadku znalezienia danych proszę o podanie kosztów i konta urzędu gdyż należność chcę uregulować bezzwłocznie.
Wymienione urzędy zareagowały praktycznie natychmiast. Naprawdę muszę przyznać, że byłem mile zaskoczony. Zero problemów, koszty o ile były to symboliczne. Podobne miłe doświadczenie miałem z archiwum w Gorzowie Wlkp. Nie mieli dokumentów, o które pytałem w swoim mailu ale miła Pani zleciła kwerendę do innego ośrodka i za kwotę ok.30 zł otrzymałem listownie piękną kserokopię.
W U.S.C. w Szamotułach byłem wprawdzie osobiście ale miła Pani kierownik ku memu zaskoczeniu błyskawicznie znalazła dokument załatwiła ksero (ja w tym czasie wypełniłem druczek) zapłaciłem i cieszyłem się nową zdobyczą.
Jeżeli zwracam się drogą maliową to zawsze podaję swoje dane i adres.
28 gru 2011, 21:21
Witam.
Czterokrotnie kontaktowałem się drogą elektroniczną z USC w celu uzyskania informacji znajdujących się w akcie zgonu moich krewnych.
Trzy razy prośbę napisałem w Wordzie , raz wystarczył zwykły mail wraz z moimi danymi personalnymi i stopniem pokrewieństwa. Na odpowiedz czekałem parę godzin , poprzedzona była ona telefonem od pracownika USC. Nie było żadnych problemów.
Pozdrawiam.
Grzegorz