Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
26 gru 2011, 22:40
Czy ktoś może wyłożyć od czego pochodzą nazwiska:
1. Bączyk
2. Wojciak
3. Czy nazwisko Wójciak i Wojciak ma inne korzenie, czy to raczej gwarowe zmiany tego samego nazwiska w wyniku gwarowej wymowy naszych niepiśmiennych przodków.
Jakoś nigdzie nic na ten temat sensownego nie znalazłem.
26 gru 2011, 23:28
laik1971 napisał(a):Czy ktoś może wyłożyć od czego pochodzą nazwiska:
1. Bączyk
2. Wojciak
3. Czy nazwisko Wójciak i Wojciak ma inne korzenie, czy to raczej gwarowe zmiany tego samego nazwiska w wyniku gwarowej wymowy naszych niepiśmiennych przodków.
Michale,
Najlepsze miejsce w sieci dla uzyskania odpowiedzi na takie pytanie znajduje się prawdopodobnie tutaj:
http://forgen.pl/forum/viewforum.php?f=12jeżeli do tej pory nazwisko się nie pojawiło (sprawdź!) Ewa z pewnością odpisze.
http://www.stankiewicz.e.pl/index.php?kat=44&sub=531Bączyk - 1724 od podstawy bąk , też od bącz , por. bąk, bąkać ‘wydawać niewyraźny głos’, bączeć, bączek, bęczeć ‘brzęczeć’.
Etymologia niekiedy pomaga, niekiedy jednak prowadzi na ślepe tory co warto mieć na uwadze ...
27 gru 2011, 14:20
Witam,
Być może różnica w obu nazwiskach wynika po prostu z wpisu w księdze parafialnej, przy indeksowaniu spotykam się z różnymi formami nazwisk, nawet jeśli chodzi o te samą osobę lub rodzinę. Ksiądz czasami pisze dane nazwisko przez "ó", czasem przez "o", czasem tworzy wręcz karkołomne wersje...
Pozdrawiam
Katarzyna Duczmal
27 gru 2011, 19:48
Dziękuję za informacje.
O Wojciaka i Wójciaka zapytam na forum jak aktywują konto. W spisie niema.
W mojej rodzinnie miejscowości były dwie rodziny: Wójciak i Wojciak niespokrewnione.
Ksiądz zapisał mojego 3xpradziadka niepiśmiennego w akcie ślubu Wujciak a jest z aktu urodzenia i zejścia jako Wojciak.
27 gru 2011, 21:39
Witam!
Wśród nazwisk interesujących mnie jest także Wojciak, tyle, że z okolic Szamotuł. Nazwisko to ewaluowało w następujący sposób:
Woyt - Wojt - Wojcik - Wojciak
Pozdrawiam
Eugeniusz
28 gru 2011, 20:15
W Catastrach Pruskich znalazłem niedaleko mojej miejscowości takie nazwisko:
Woytzok Kasmirz 61 Szoldrsko/Gassiczky 2407 Kosten Posen Kosten Czempiner Setember 1793
Czy Woytzok to może być późniejszy Wojciak
28 gru 2011, 20:45
laik1971 napisał(a):W Catastrach Pruskich znalazłem niedaleko mojej miejscowości takie nazwisko:
Woytzok Kasmirz 61 Szoldrsko/Gassiczky 2407 Kosten Posen Kosten Czempiner Setember 1793
Czy Woytzok to może być późniejszy Wojciak
Tak, to całkiem prawdopodobne. Choć - jak w przypadku każdej indeksacji - najlepiej dotrzeć do źródła, zamawiając skan Indagandy.
Uściślając: w 1793 roku pisano tak, jak słyszano. Inaczej pisał Niemiec, inaczej polski proboszcz. Skoro jeszcze w końcu XVIII wieku niektórzy starsi księża notowali nazwiska polskie wyłącznie przy użyciu alfabetu łacińskiego (26 znaków, brak "ogonków"), błędem jest mówić, że pomijając kreskę nad "o" w nazwisku Wójciak popełniali błąd!
07 lut 2013, 13:33
Od czasu do czasu zaglądam do działu „Poszukuję…”, przeglądam posty czy amatorzy genealodzy nie poszukują nazwiska osoby czy rodziny, na którą gdzieś trafiłam , zanotowałam itd.
Przekazanie tej informacji zainteresowanemu poszukiwaczowi, wcale nie musi świadczyć o tym, że to już rodzina.
Na Forgenie jest stary, bo z 2008 r. temat o etymologii nazwisk. Jego odświeżenie nasunęło mi myśl, aby zamieścić do niego link na Forum WTG, ponieważ jest tego moim zdaniem wart.
Nie wszyscy noszący równo brzmiące nazwisko mieli jednego protoplastę.
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=688Miłej lektury.
07 lut 2013, 14:42
Jednakowoż trzeba zawsze pamiętać ,że etymologia nie ma wiele wspólnego z genealogią i nie zajmuje się pochodzeniem przodków ale pochodzeniem słów tworzących nazwisko .
Vide Prof Breza pisze o tym na jednej z pierwszych stron " Nazwisk Pomorzan "
Mało tego w przypadku nazwisk osadników etymologia wprowadza bardzo często w błąd i wyjaśnienia są z " sufitu " a już w przypadku niektórych wyjaśnień Pana Rymuta są przekomiczne .
Tak to sobie wyjaśniał jaki miał stan wiedzy w swoim czasie .
Trzeba mieć wielki dystans i wziąść sobie do serca wyjaśnienia Prof Brezy .