Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Różnica nazwiska panieńskiego

27 gru 2011, 12:36

Zgłaszam problem do wyjaśnienia.
Podczas poszukiwań natknąłem się na różnicę w nazwisu panieńskim.
W aktcie urodzenia jest podane:
Maria Henicz ur. 03.10.1899 córka: Anton i Agnieszka zd. Krupecka
w aktcie chrztu:
Maria Henicz ur. 30.09.1899 , chrzest 01.10.1899 córka: Anton i Agnieszka zd. Krupecka
Różnica pomiędzy datą urodzenia w USC i w parafii jest zrozumiała.

Problem zaczyna się przy aktach zgonu tej samej Marii
Akt zgonu:
Maria Henicz zm. 06.01.1988 córka: Anton i Agnieszka zd. Wieczorek,
te same dane są wpisane w księdze cmentarnej i ewidencji ludności.

Na jakiej podstawie mogło dojść do tego , że na dokumentach urodzenia istnieje nazwisko panieńskie matki: Krupecka, a na dokumentach zgonu: Wieczorek?

Za pomoc i wkazówki z góry dziękuję.

Re: Różnica nazwiska panieńskiego

27 gru 2011, 13:52

...
Ostatnio edytowano 10 sty 2012, 22:40 przez Chrystian Orpel, łącznie edytowano 1 raz

27 gru 2011, 14:19

Dziękuje Christianie za sugestię!
Muszę szczerze przyznać, że takiego obrotu sprawy nie wziąłem wogóle pod uwagę.

27 gru 2011, 14:29

...
Ostatnio edytowano 10 sty 2012, 22:41 przez Chrystian Orpel, łącznie edytowano 2 razy

27 gru 2011, 14:35

W BASI znajduję takie wpisy:
Kuślin (USC) - akt urodzenia, rok 1885

Szczepan, rodzice: Stefan Wieczorek, Francisca Krupecka

Kuślin (USC) - akt urodzenia, rok 1888

Josefa, rodzice: Stefan Wieczorek, Francisca Krupecka

Całkiem możliwe więc, że teoria Christiana potwierdzi się w dokumentach.

Pozdrawiam
Piotr

27 gru 2011, 15:14

...
Ostatnio edytowano 10 sty 2012, 22:41 przez Chrystian Orpel, łącznie edytowano 1 raz

27 gru 2011, 15:26

Chrystian Orpel napisał(a):Jednak takiego ślubu nie widać na stronie Poznań Projektu ; mogą więc być inne powody; ale należy najpierw znaleźć więcej informacji o tej Franciczce...

Ponieważ na ZOSI są dla USC Kuślin tylko lata 1885 w górę, więc nie ma w PP. Pewnie ślub był w latach 1879-1884, trzeba poszukać w AP Poznań albo na mikrofilmie.

Takie sytuacje były w ogóle dość częste. Za mąż wychodziła panna z dzieckiem, a nawet młoda wdowa z maleńkim dzieckiem - i nierzadko używało ono w dorosłym życiu nazwiska ojczyma. Może nie było tam formalnej adopcji, ale na pewno upraszczało to wszystkim życie.

27 gru 2011, 18:17

Miałam sytuację,kiedy w akcie chrztu mojego 2xpradziadka zapisano nazwisko matki Melżąka(1832),przy poprzednich aktach dzieci tej pary Wujec,Wujczak,Wujce.Rodzice matki zaczęli używać nazwiska Melzon około 1830,przedtem byli Wujczak.Matka dziecka przy ślubie Wujcząka,pierwsze dzieci Wujec,potem ta Melżąka,znowu Wujec w kolejnych latach;w akcie zgonu de Wujce.Rodzice(moi 4xpradziadkowie)poumierali jak Melzonowie-ich pierwsze dzieci urodzone jako Wujec przy zgonach mają Melzon.Może tutaj też tak?

27 gru 2011, 21:56

Przeczytałam uważnie cały temat, i wyciągnęłam swoje osobiste wnioski, które przedstawiam poniżej.

1)W roku 1876 rodzi się Agnieszka Krupecka, córka niezamężnej Franciszki Krupeckiej.

2) Franciszka Krupecka prawdopodobnie wychodzi za mąż za Stefana Wieczorka przed 1885 rokiem, i mają dzieci Szczepana (1885) i Józefę (1888) wg BASI. ( Agnieszka ma wówczas około 10 lat).

3. W akcie urodzenia (USC), w akcie chrztu i w akcie ślubu Agnieszki, podano poprawne jej nazwisko rodowe czyli Krupecka.

4. Osoba zgłaszająca zgon Marii Henicz wiedziała, że jej matka Agnieszka ma rodziców Stefana i Franciszkę Wieczorków.
Maria Henicz – dziecko,
Agnieszka Krupecka – matka
Franciszka Wieczorek z d. Krupecka - babcia

5. W USC przy zgłaszaniu zgonu urzędnik zawsze pyta o nazwisko rodowe osoby zmarłej. Kiedy zgłaszałam zgon matki, urzędnik spytał mnie także o imię i nazwisko dziadka, oraz o imię i nazwisko rodowe babci. Nie wiem jak dziś, ale w przeszłości pierwsze pytanie o nazwisko rodowe matki osoby zmarłej padało także np. w szpitalu, przy wystawianiu karty zgonu.

6. W Waszej rodzinie zapewne było wiadome, że rodzice Agnieszki nazywali się Wieczorek, więc być może osoba zgłaszająca zgon Marii Henicz nie wiedziała o tym, że jej matka Agnieszka nie jest córką Stefana Wieczorka, i podała przy jej zgonie jako nazwisko rodowe Wieczorek, a nie jak powinno być Krupecka.
Niestety tych informacji urzędnik przyjmujący zgłoszenie zgonu nie sprawdza, po prostu pada pytanie, na które trzeba odpowiedzieć.
Dowód osobisty zawiera tylko imiona rodziców , a co za tym idzie, nie ma tam nazwiska rodowego matki. Natomiast do sporządzenia aktu zgonu niezbędne są informacje o rodzicach osoby zmarłej tj. imiona rodziców, nazwiska rodziców i nazwisko rodowe matki osoby zmarłej.

Jeśli potwierdzi się powyższe, to odpis zupełny aktu zgonu zawiera informację, kto zgłaszał zgon. Wówczas możesz porozmawiać z tą osobą, skąd miała informację, że Agnieszka nazywała się z domu Wieczorek, i wyjaśnić całą sprawę. Rok 1988 - nie jest to aż tak odległy czas.
Wówczas można też wystąpić do USC o sprostowanie zapisów w akcie zgonu.

Musisz sprawdzić wszystkie akty.
Powodzenia. :)

27 gru 2011, 22:20

Wielce dziękuję wszystkim za zangażowanie i poświęcenie swojego czasu.
Tak jak opisujecie , tak zapewne było.
Dla 100%-ej pewności muszę dojść do aktu ślubu Franciszki Krupeckiej i Stefana Wieczorka.

27 gru 2011, 22:53

admin: wycięto część wątku nie związaną z tematem

05 lut 2012, 08:47

Witajcie,
tak jak w powyższych postach zostało zasugerowane (część została zlikwidowana) doszło do ślubu Franciszki Krupeckiej ze Stefanem Wieczorkiem. Wsystko zostało wyjaśnione.
Jej wnuczka Marianna Henicz ur. 1899 miała na dokumentach urodzenia podane nazwisko panieńskie matki Agnieszka Krupecka, a na dokumentach zgonu nazwisko panieńskie matki brzmiało Agnieszka Wieczorek.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc i cenne wskazówki.

07 lut 2012, 11:52

AGA KOZA napisał(a):Miałam sytuację,kiedy w akcie chrztu mojego 2xpradziadka zapisano nazwisko matki Melżąka(1832),przy poprzednich aktach dzieci tej pary Wujec,Wujczak,Wujce.Rodzice matki zaczęli używać nazwiska Melzon około 1830,przedtem byli Wujczak.Matka dziecka przy ślubie Wujcząka,pierwsze dzieci Wujec,potem ta Melżąka,znowu Wujec w kolejnych latach;w akcie zgonu de Wujce.Rodzice(moi 4xpradziadkowie)poumierali jak Melzonowie-ich pierwsze dzieci urodzone jako Wujec przy zgonach mają Melzon.Może tutaj też tak?

Witam.Skad pochodzila rodzina Wujczak jezeli moge wiedziec?Ja poszukuje przodkow o nazwiku Wójciak ale nazwisko tez moglo byc zmienione ?

07 lut 2012, 12:11

ewa7624 napisał(a):Witam.Skad pochodzila rodzina Wujczak jezeli moge wiedziec?Ja poszukuje przodkow o nazwiku Wójciak ale nazwisko tez moglo byc zmienione ?

Moi byli z Woźnik(parafia Ptaszkowo) od 1780,niewykluczone,że wcześniej.
Odpowiedz