Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

ks. Władysław Chotkowski - życiorys i publikacje...

01 sty 2012, 18:59

Witam,

Pod adresem http://www.estreicher.uj.edu.pl/ znalazłem projekt "ELEKTRONICZNA BAZA BIBLIOGRAFII ESTREICHERA (EBBE)"
a w nim drobną wzmiankę nt mojego przodka:

"Fischbach Stanisław August (zm. 1874), ob. Chotkowski Wład. (Mowa 1874)."

'skoczyłem' więc pod nazwisko Władysława Chotkowskiego (wielkopolskiego księdza) i pod jego pozycją znalazłem notkę:

"Mowa żałobna na pogrzebie ś.p. Stanisława Augusta Fischbacha na cmentarzu farnym w Poznaniu 26 sierpnia 1874.
Przez Ks. Lic. ... Poznań, druk. W.Deckera i Sp. (E.Röstel), 1874, w 8ce, str.8. Pozn.Un."

Stąd mam pytanie: czy zapis ten znaczy, że owa mowa pogrzebowa została gdzieś opublikowana, wydrukowana?
A jeżeli tak, to gdzie, w sensie w jakiej publikacji i gdzie ewentualnie jej szukać?

i drugie zagadnienie,
wg Wikipedii ów duchowny był wydalony z Poznania w roku 1873, by następnie związać się z miastem Krakowem
i Uniwersytetem Jagiellońskim, zaś pogrzeb mego przodka miał miejsce w sierpniu 1874r.
Stąd pytanie do osób znających lepiej życiorys duchownego:

Czy na ów pogrzeb ks. Chotkowski przyjechał specjalnie, może nielegalnie do Poznania czy jeszcze wówczas w Poznaniu przebywał?

Dziękuję z góry za podpowiedzi,
pozdrawiam,
Łukasz K.

Re: ks. Władysław Chotkowski - życiorys i publikacje...

01 sty 2012, 20:53

I. W Poczcie członków PTPN ks. Władysław Chotkowski widnieje jako członek zwyczajny w latach 1874-1884
II. Informacje o ks. Chotkowskim można będzie znaleźć:
- Słownik biograficzny członków tajnych tow. gimnazjalnych, Poznań 2000
- Polski słownik biograficzny, Kraków od 1935
- Wielkopolski słownik biograficzny, Warszawa 1981

Wojtek

01 sty 2012, 21:23

LukaszK napisał(a):Witam,

Pod adresem http://www.estreicher.uj.edu.pl/ znalazłem projekt "ELEKTRONICZNA BAZA BIBLIOGRAFII ESTREICHERA (EBBE)"
a w nim drobną wzmiankę nt mojego przodka:

"Fischbach Stanisław August (zm. 1874), ob. Chotkowski Wład. (Mowa 1874)."

'skoczyłem' więc pod nazwisko Władysława Chotkowskiego (wielkopolskiego księdza) i pod jego pozycją znalazłem notkę:

"Mowa żałobna na pogrzebie ś.p. Stanisława Augusta Fischbacha na cmentarzu farnym w Poznaniu 26 sierpnia 1874.
Przez Ks. Lic. ... Poznań, druk. W.Deckera i Sp. (E.Röstel), 1874, w 8ce, str.8. Pozn.Un."

Stąd mam pytanie: czy zapis ten znaczy, że owa mowa pogrzebowa została gdzieś opublikowana, wydrukowana?
A jeżeli tak, to gdzie, w sensie w jakiej publikacji i gdzie ewentualnie jej szukać?

i drugie zagadnienie,
wg Wikipedii ów duchowny był wydalony z Poznania w roku 1873, by następnie związać się z miastem Krakowem
i Uniwersytetem Jagiellońskim, zaś pogrzeb mego przodka miał miejsce w sierpniu 1874r.
Stąd pytanie do osób znających lepiej życiorys duchownego:

Czy na ów pogrzeb ks. Chotkowski przyjechał specjalnie, może nielegalnie do Poznania czy jeszcze wówczas w Poznaniu przebywał?

Dziękuję z góry za podpowiedzi,
pozdrawiam,
Łukasz K.

Witam,
historia ks. prof. Władysława Chotkowskiego również mnie interesuje - był bliskim kuzynem pradziadka mej żony. Na cytowaną przez Ciebie publikację dotąd nie trafiłem. Faktem jest, że w roku 1874 przebywał w Wielkopolsce: wygłosił mowę na pogrzebie hr. Heleny Turno ( Kwileckiej ) [ http://books.google.pl/books/about/Mowa ... edir_esc=y ].
Ks. Chotkowski był znakomitym kaznodzieją. Wiele swych mów pogrzebowych publikował.
Wygłosił także znakomitą mowę na powtórnym pogrzebie Adama Mickiewicza na Wawelu [ http://books.google.pl/books/about/Mowa ... edir_esc=y ].
Ks. Chotkowski został pochowany w Krakowie na Cmentarzu Rakowickim.
Natomiast jego przodkowie ( dziadkowie: Antonina i Piotr Ziętkiewiczowie, oraz ciotka Rozalia Dłużewicz z d. Dłużewicz spoczywają na tym samym Cmentarzu gdzie Twój przodek.
W Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu w teczce osobowej ks. Chotkowskiego dokumentu obejmują jedynie okres do 1871 roku, reszta zapewne jest w Krakowie.
Nie potrafię udzielić precyzyjnej odpowiedzi na Twoje pytania gdyż nie udało mi się jeszcze dotrzeć do wszystkich dokumentów żródłowych. W uzupełnieniu jedynie podam, że ks. Chotkowski pochodził z wielkopolskiej rodziny Ziętkiewiczów, która wydała 6 kapłanów ( 3 jego wujków: ks. Stanisław Ziętkiewicz, ks. Ludwik Ziętkiewicz, ks. Walenty Zientkiewicz, oraz 2 kuzynowie: ks. Zygmunt Sypniewski i ks. Włodzimierz Sypniewski ).
Pozdrawiam : :)

03 sty 2012, 20:24

Witam Łukaszu,

Tak ta mowa została wydana drukiem. Chotkowski był dobrym mówcą i opublikowano bardzo wiele jego mów pogrzebowych.
Prosze o kontakt na pw.

Sława
Odpowiedz