Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
12 sty 2012, 19:48
Witajcie!
Dostałem tak świetną informację zaraz po powrocie z zajęć, że stwierdziłem że muszę się nią od razu z Wami podzielić!
W ostatnim tygodniu 2011 roku zostały ukończone prace związane z utworzeniem pracowni digitalizacji w AP Kalisz.
Poniżej link, gdzie znajdziecie więcej informacji.
http://www.archiwa.gov.pl/pl/component/content/article/63-aktualnosci/2926-otwarcie-pracowni-digitalizacji-w-ap-w-kaliszu.htmlA tu to, co najbardziej nas interesuje:
W 2012 r. planowane jest zdigitalizowanie oraz upublicznienie części kaliskich akt metrykalnych (parafie rzymskokatolickie św. Józefa i św. Mikołaja oraz parafia ewangelicko-augsburska) oraz akt stanu cywilnego z Ostrowa Wielkopolskiego, Ostrzeszowa oraz Pleszewa. W dalszej kolejności będą digitalizowane akta metrykalne z Jarocina, Kępna, Krotoszyna oraz Wieruszowa.
12 sty 2012, 20:22
o super
ale się wzięli do pracy
Leszno też ma już pracownię i działają
13 sty 2012, 11:14
Wow!
Kuba, dzięki Ci za dobre nowiny!
13 sty 2012, 13:43
A co z Piłą?
18 sty 2012, 10:26
"Nadmienić należy, ze kaliskie Archiwum digitalizować będzie akta, które nie są jeszcze zmikrofilmowane. Te natomiast, które są już zmikrofilmowane, zdigitalizowane będą przez Narodowe Archiwum Cyfrowe (skany będą wykonane z mikrofilmów). Dzięki temu na koniec 2012 r. użytkownicy będą mieli do dyspozycji nie 25 tys., a 131 tys. skanów."
20 mar 2012, 17:38
Witam!
Dziś otrzymałem informację z AP w Kaliszu odnośnie digitalizacji:
Uprzejmie informujemy, że w 2012 r. najpierw będą digitalizowane akta stanu cywilnego (Pleszew, Ostrów Wielkopolski i Ostrzeszów) ponieważ są w lepszym stanie fizycznym. Niestety akta metrykalne parafii kaliskich wymagają najpierw zabiegów konserwatorskich, a są to zabiegi żmudne i czasochłonne.
Informacje o zakończeniu kolejnych etapów digitalizacji będą umieszczane na naszej stronie internetowej i zapewne w lokalnych mediach.