Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Szkoły

20 sty 2012, 13:43

Czy szukaliście może dokumentów szkolnych Waszych przodków lub spisów uczniów?
Czy takie dokumenty i spisy są gdzieś archiwizowane czy też są przechowywane w szkołach?
Szukałam na stronach AP i nie znalazłam dokumentów interesujących mnie szkół podstawowych (powszechnych z dwudziestolecia międzywojennego).

Czy ktoś rozgryzał ten temat i ma jakieś doświadczenia?

pozdrawiam,
kasia

Re: Szkoły

21 sty 2012, 15:52

Witaj Kasiu!

Pamiętam, że na wystawę podczas spotkania WTG w Kaliszu szukałem dokumentacji szkolnej. Udało mi się znaleźć księgi odnoszące się do szkół w Archiwum Państwowym w Kaliszu, ale odnosiły się one do końcówki XVIII i całego XIX wieku. Były to zarówno świadectwa uczniów jak i dzienniki.

Jeśli chodzi o szkoły podstawowe to nie wydaje mi się, żeby były przechowywane w Archiwach, a jeśli to właśnie w archiwach szkolnych. W "mojej" podstawówce są przechowywane tzw. kroniki szkolne, ale najwcześniejsze pochodzą z lat 40.

Radziłbym popytać się w tych szkołach. Zorientować się czy posiadają oni takie dokumenty. W tych szkołach ktoś z biblioteki lub nauczyciel historii być może będzie wiedział, gdzie takie dokumenty się znajdują i czy w ogóle przetrwały zawieruchę wojenną.

21 sty 2012, 17:37

Proszę poszperać w AP Poznań Nr skorowidzu 875-Szkoły Powszechne w woj.poznańskim z lat 1830-1956.
Pozdrowienia .
Henryk K.

21 sty 2012, 18:11

Duże spisy uczniów a właściwie podpisy można spotkać w zdigitalizowanej Polskiej Deklaracji o Podziwie i Przyjaźni dla Stanów Zjednoczonych . Są to deklaracje z okazji 150 lecia Stanów jakie podpisywała młodzież ( nasi dziadkowie i pradziadkowie) w roku 1926. Index miejscowości tutaj , szkoda że jest tylko 13 ze 111 tomów.
http://international.loc.gov/intldl/pld ... hics1.html

Na stronie http://www.genealodzy.pl Deklaracja ta jest zindeksowana i jest wyszukiwarka nazwisk.
Podaję dla tych którzy jeszcze z deklaracją się nie spotkali.Przyjemności z odszukania autografów naszych bliskich.

21 sty 2012, 19:13

Dziękuję bardzo za ten link - znalazłem tam podpisy mojego ojca i jego 2 braci.

21 sty 2012, 19:45

Ja znalazłem u pewnej pani nauczycielki takie coś.
viewtopic.php?f=2&t=4706
Gdy likwidowano szkołę posprzątała szafy i znalazła taki rarytas.

23 sty 2012, 10:43

dzięi za pomoc.
chętnie skorzystam z Waszych rad.
napisałam też do szkół, które mnie interesują - zobaczymy co odpowiedzą :)

pozdrawiam,
kasia
Odpowiedz