Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
06 lut 2012, 17:55
W ramach indeksacji FSI,pojawiła się możliwość dla tych wszystkich których interesuje Babimost i okolice indeksacji projektu niemieckiego pod nazwą " Deutschland, Brandenburg, Posen Kirchenbücher, 1794-1874". O ile projekt do niedawna odbywał się po niemiecku,o tyle od dzisiaj można również indeksować w naszym języku.Jako że Niemcy nie radzą sobie z zapisami w języku Polskim,SLC zdecydowało się powierzyć tę małą część indeksacji nam.Wszystkich którzy zajmują się indeksacją w FSI oraz tych którzy jeszcze nie spróbowali można zacząć od ściągnięcia programu do indeksacji (Polski interface):
https://indexing.familysearch.org/newus ... tarted.jsfNa tym etapie nie mogę jeszcze wiele zaoferować jeżeli chodzi o szczegółowe informacje o projekcie.Mogę jednak pomóc w obsłudze programu i wszelkich innych problemach związanych z indeksacją.Jeżeli jest ktoś kto ma doświadczenie w FSI lub jest arbitrem proszę o kontakt.Każdego chcącego spróbować swoich sił w indeksacji zachęcam do pobrania programu.W żadnej mierze indeksacja nie jest konkurencją dla pilotażowych PP czy też BASI jest raczej uzupełnieniem dla nich.Jest też okazją dla wszystkich którzy odnajdują krewnych na tym terenie do podglądu i wyłapania "swoich" metryk.
Ostatnio edytowano 04 mar 2012, 12:58 przez jado, łącznie edytowano 1 raz
06 lut 2012, 19:48
Witam
Nie widzę projektu: " Deutschland, Brandenburg, Posen Kirchenbücher, 1794-1874".
06 lut 2012, 20:14
Papa napisał(a):Witam
Nie widzę projektu: " Deutschland, Brandenburg, Posen Kirchenbücher, 1794-1874".
Witaj,bo to projekt zamknięty,jedynie członkowie grupy widzą go w FSI ,w sprawie dopisania do grupy proszę o kontakt na PW"
Ostatnio edytowano 04 mar 2012, 13:00 przez jado, łącznie edytowano 1 raz
06 lut 2012, 20:22
Witam!
Mam pytanie. Czy w/w indeksacja, obejmuje również miasto Skwierzyna?
06 lut 2012, 20:39
jacek98764 napisał(a):Witam!
Mam pytanie. Czy w/w indeksacja, obejmuje również miasto Skwierzyna?
Witaj,nie chciałbym wprowadzać zamieszania jak pisałem wyżej na razie nie mam szczegółowych informacji o zawartości,mogę się jedynie domyślać,a na domysłach daleko nie zajedziemy.Aktualnie widzę miasto Babimost,Podmokłe Małe, jak i również widzę indeksy z wsi należących do parafii Babimost.A jako że to nie moje tereny wybacz nie jestem specjalnie rozeznany w układach miejscowości.Podzielę się każdą wiedzą jaką otrzymam, na tym jednak etapie posiadam taką jaką przedstawiłem na początku.
06 lut 2012, 22:45
Czy to te same skany?
Babimost był jakiś czas ogólnie dostępny w sieci na stronie Mormonów. Przypuszczam, że wielu ściągnęło skany..
Powróćcie do tych wątków.Jest lista miejscowości
viewtopic.php?p=4024#p4024viewtopic.php?p=4124#p4124viewtopic.php?p=4128#p4128
07 lut 2012, 19:18
Witam
Nadal nie widzę projektu " Deutschland, Brandenburg, Posen Kirchenbücher, 1794-1874".
07 lut 2012, 19:58
Papa napisał(a):Witam
Nadal nie widzę projektu " Deutschland, Brandenburg, Posen Kirchenbücher, 1794-1874".
Owszem jeszcze nie doczekałem się otwarcia,jeżeli chcesz indeksować poproszę Twój email i username na priv i dopiszę Ciebie do indeksujących.
08 lut 2012, 12:57
Tak, to są chyba te skany. Piszę chyba bo do indeksacji otrzymuje się dwa zdjęcia.
10 lut 2012, 13:16
W związku z pytaniami i błędami jakie pojawiają się na zindeksowanych arkuszach kilka zasad.
- Na zdjęciach pojawiają się numery stron w różnej formie pisane ołówkiem,piórem ,przekreślane etc. Wpisujemy numer strony z lewej strony zdjęcia [b]numer drukowany[/b]
- Imiona polskie wpisujemy w formie współczesnej dla przykładu Maryanna piszemy Marianna nie przez J a przez I, Wawrzyn wpisujemy jako Wawrzyniec,Maci jako Maciej itd.
- Nazwiska o korzeniach Polskich takie jak Woytek wpisujemy stosując zgodnie z zasadą jako Wojtek, Niemieckie zaś stosując oryginalną pisownię.
- Nazwiska kobiet wpisujemy bez końcówek typu -ówna itp. zapisujemy je w formie żeńskiej lecz bez staropolskich końcówek.
- Wszelka pomoc techniczna znajduje się na interfejsie indeksującym są tam również Umlauty do wstawienia.
- Jeżeli zdjęcie jest puste zaznaczamy "Puste"
- Jeżeli zdjęcie zawiera inne dane niż metryki zaznaczamy"brak danych do ekstrakcji"
- Jeżeli trafi nam się druga strona z tym samym zdjęciem zaznaczamy "Duplikat"
- Jeżeli nie możemy odczytać nazwiska klikamy na ikonkę z jednym znakiem zapytania "zaznacz pole jako nieczytelne"
- Jeżeli nie ma danych w rekordach klikamy na ikonkę z jednym krzyżykiem
W trakcie indeksacji pola wątpliwe będą się zaznaczały na czerwono,kiedy zakończymy ekstrakcję zdjęcia klikamy na ikonkę "karteczki z ptaszkiem" i przystępujemy do sprawdzania poprawności wpisów.W drugim oknie pojawią się nam nasze wpisy,jeżeli uważamy że zapisy są słuszne klikamy akceptuj,za każdym sprawdzonym rekordem aż pojawi na się 100% sprawdzone i automatycznie odeśle plik na serwer.Mimo wszystko jeżeli plik sam nie odeśle się na serwer oznacza iż popełniamy niedopełnienie w indeksowaniu,plik na "siłę" można odesłać na pierwszej stronie interfejsu jednak nie naliczy nam punktów za indeksację a tych myślę szkoda.To na tyle w pierwszym rzucie gdyby pojawiały się problemy uaktualnię temat.
23 lut 2012, 17:23
W odpowiedzi na wiadomosc zostawiona na genealodzy.pl, nadal jestem chetna pomoc w indeksacji. Nie robilam tego wczesniej, ale mam nadzieje ze bede mogla pomoc. Prosze dac znac od czego zaczac.
Dziekuje.
Ewa
23 lut 2012, 17:39
ewittka napisał(a):W odpowiedzi na wiadomosc zostawiona na genealodzy.pl, nadal jestem chetna pomoc w indeksacji. Nie robilam tego wczesniej, ale mam nadzieje ze bede mogla pomoc. Prosze dac znac od czego zaczac.
Dziekuje.
Ewa
Witaj Ewo
Zacznij od pobrania programu ja w poście pierwszym,następnie przeczytaj co w poście ostatnim dotyczącym zasad i prosto do przodu
Jak będziesz miała pytania szczegółowe pisz na PW.
Oczywiście koniecznie po pobraniu programu skontaktuj się ze mną na PW i podaj swój email,abym mógł Ciebie dopisać do grupy.
Zapraszam
04 mar 2012, 12:47
Kilka zdań do trwającego projektu.Po pierwsze statystyka,od momentu uruchomienia projektu tj. od 7 lutego do 29 lutego udało nam się zindeksować 3808 metryk z czego sprawdzono na dzień dzisiejszy 1689 metryk.Wszystkim którzy dokładają swoją cegiełkę gratuluję i bardzo dziękuję.Jako że jestem administratorem i arbitrem,przy okazji kilka uwag dotyczących realizowanego projektu.
-Pojawiło się sporo pominięć przy wpisywaniu wieku zgonu dziecka,otóż zgon dziecka do 1 roku wpisujemy wartość zero.
-Proszę zwracać uwagę na metryki bliźniąt,przy szybkim zapisywaniu zdarza się pominąć to iż są tam wpisane bliźnięta,nie zaś jedno dziecko dwojga imion, tworzymy więc z jednej metryki dwa zapisy.
- Kolejna ważna sprawa dotycząca zapisu nazwisk gdzie literę j zapisywano jako y,od roku 1834 w zapisach dotyczących w/w parafii nazwiska z literą y zastępujemy już j pomimo iż poprzednie lata zapisywano je jako y dla przykładu nazwisko Wayman zapisujemy jako Wajman.Bez zmian zapisywane są jedynie nazwiska autochtonicznie niemieckie z tzw umlauami.
- Pojawiają się również od czasu do czasu metryki w języku niemieckim,tych nie indeksujemy odsyłamy je jako nieczytelne.
- Kolejna ważna informacja,wartość numer strony wpisujemy zawsze z prawej strony ekranu numer drukowany to ważne ponieważ czasami jest kilka cyfr,dla nas do zapisu jest numer drukowany czcionką drukarską.
Jeszcze raz pragnę podziękować za indeksację i mam nadzieję że inni przyłączą się do projektu,być może będzie to rodzić na przyszłość owocną współpracę przy innych parafiach WLKP.
05 mar 2012, 16:20
Witam.
Coś wydaje mi się, że w tym miejscu był post którego w tej chwili nie widzę. Mam pytanie do osoby która usuneła wspomniany post, był on niewygodny czy został przemyślany i dopiero wtedy usunięty?