Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Podole

11 lut 2012, 17:22

Znalazlem w internecie ksiazke "Podole wiek XVI "/wydanie z roku 1920 Warszawa . Zawiera b. wiele nazwisk polskich i ruskich ,opisow zycia i obrzedow. Jest zeskanowana ( ponad 200 stron ) i mozna czytac za darmo w internecie.
Kogos to interesuje ? - pozdr. Greg

Re: Podole

11 lut 2012, 19:13

Grzegorzu, książka zainteresuje głównie osoby, które mają przodków na terenach wschodniej Polski, są i tacy wśród naszych forumowiczów.
Najczęściej jednak na forum WTG ludzie zaglądają po informacje genealogicznie i historycznie związane z Wielkopolską.
Większe zainteresowanie pozycja o Podolu (piękna, choć odległa kraina) może wzbudzić na forum ogólnopolskim
np. forgen.pl lub genealodzy.pl.
Zerknij tam, ale nie zapomnij podać też tu adresu do pozycji, skoro narobiłeś już niektórym apetytu na lekturę.

11 lut 2012, 20:08

Oczywiscie ze podam ''namiary" . Moze jutro podesle jak wroce do domu lub po weekendzie. Jestem ''nowym'' w Gniezdzie i nie wiedzialem ze przewaznie tematy dotycza tylko Wielkopolski. Polecam jednak te ksiazke . Moze nawet jest dostepna w polskich ksiegarniach ? Jesli pamietam pisal ja Dr. L Bialkowski. W jednym z rodzialow podaja mnostwo nazwisk i ich rodzin mieszkajacych w tych czasach na Podolu. Moze ktos znajdzie ''swoich'' ktorzy pozniej przybyli do Wielkopolski. Polacy sa ''wszedzie'' czym i ja jestem dowodem. Zyje/mieszkam w stanie Texas. Z tego co wiem pierwsza zorganizowana grupa Polakow ,przewaznie Slazakow, przybyla do TX ponad 150 lat temu. Przewodzil im Ksiadz Moczygemba . Zalozyli miesteczka takie jak Panna Maria, Czestochowa, Pawelek, Helena . Bylem kilka lat temu odwiedzic te miasteczka. W Panna Maria jest Polski Kosciol i maly sklepik upominkowy dla turystow. Kilku ludzi jeszcze potrafi po Polsku mowic ale przewaznie b. starzy i powoli Polskosc wymiera tam razem z nimi. Mozna sprawdzic na google. Ale to juz znowu inny temat i rzeczywiscie oddalony od Wielkopolski : ) pozdr - G.

11 lut 2012, 21:35

Texan napisał(a):Jesli pamietam pisal ja Dr. L Bialkowski. ... mnostwo nazwisk.. na Podolu.....
Kilku ludzi jeszcze potrafi po Polsku mowic ale przewaznie b. starzy i powoli Polskosc wymiera tam razem z nimi.
Dr Leon Białkowski z urodzenia Podolanin, ale napisał też Szkice z życia Wielkopolski w siedemnastym wieku, a to już jak najbardziej u nas :-).

Re: Podole/link

12 lut 2012, 18:05

http://scans.library.utoronto.ca/pdf/4/ ... akuoft.pdf
To jest link gdzie mozna zobaczyc ksiazke "Podole w XVI wieku " pisana przez Dr. Leon Bialkowski. Pierwsze kilka stron jest''pustych'' wiec przewroc kartki az zobaczysz tekst. Mam nadzieje ze bedziecie mogli ten link otworzyc. Pozdr.
Odpowiedz