Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Smolnik, Wyszyna

13 lut 2012, 20:20

To moja pierwsza wizyta, więc witam wszystkich. Zwracam się z prośbą o udzielenie jakiejkolwiek informacji o miejscowościach Smolnik lub Wyszyna (obecnie woj. konińskie) lub podpowiedź gdzie tych informacji szukać. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Marcin

Re: Smolnik, Wyszyna

13 lut 2012, 21:06

Witaj Marcinie.
Księgi metrykalne parafii Wyszyna przechowywane i udostępniane są w Archiwum Państwowym w Koninie i Archiwum Diecezjalnym we Włocławku.
Kogo szukasz w Wyszynie i Smolniku? Jakie nazwiska Cię interesują i w jakim przedziale czasowym?

14 lut 2012, 09:54

Jeszcze raz dziękuje za tak szybką odpowiedź. Sczególnie interesuje mnie nazwisko Jacolik ze Smólnika (małżeństwo z Józefa Jacolik zd. Ćwiek ślub ok 1915 w Wyszynie???) oraz ich przodkowie. Dodam, że każda informacja będzie dla mnie bardzo cenna:) Marcin

24 lut 2012, 13:42

Witaj.
Ksiąg metrykalnych z 1915 roku w AP nie znajdziesz. Trafiają tam tylko, które ukończyły już wiek 100 lat.
Akt wspomnianego przez Ciebie ślubu należałoby szukać w USC we Władysławowie lub w kancelarii parafii w Wyszynie.

W swoich materiałach z Wyszyny trafiłem kilka razy na nazwisko Ćwiek:
16.11.1829 r. ślub: Norbert Ćwiek s. Wawrzyńca i Rozalii, 28 lat z Marianną Zając c. Walentego i Konstancji.
1811 r. ślub: Franciszek Ćwiek, 22 lata z Rozalią Kubiak, 19 lat.
Nie wiem czy uda Ci się powiązać ich z Twoimi przodkami, ale może kiedyś informacje te okażą się pożyteczne.

18 mar 2012, 07:58

Dzięki za informację. Pozdrawiam. Marcin
Odpowiedz