Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
14 lut 2012, 12:05
Witam!Moje pytanie brzmi: czy w USC można skorzystać z XX wiecznych ksiąg, jak to ma miejsce w większości parafii, czy też trzeba zamawiać odpisy?
14 lut 2012, 13:25
Witam!
W USC księgi są do 100 lat.Aktualnie można prosić o odpis czy kserokopię z roku 1912 i póżniejszych lat, wcześniejsze lata są już w archiwach.Może jeszcze być w niektórych USC rok 1911,ale nie jest to pewne.
Pozdrawiam - kwiat
14 lut 2012, 13:35
Może sprostuję- otóż czy istnieje darmowe korzystanie z ksiąg w USC czy należy złożyć wniosek o płatny odpis?
14 lut 2012, 14:00
Witam!
Nie wiem,czy urzędnik USC pokaże księgę,aby zrobić sobie notatkę.Trzeba złożyć pisemny wniosek i wnieść opłatę na wskazane konto. Kserokopia dokumentu kosztuje tylko 5, zł, a odpis 22,- zł.Tyle wiem z własnego doświadczenia.
Każda gmina (USC) ma swoją stronę internetową i od tego trzeba zacząć. Pozdrawiam -kwiat
14 lut 2012, 15:33
Wniosek musisz napisać bo on zawiera informacje kogo ma znaleźć urzędnik, lata w jakich ma szukać i Twój stopień pokrewieństwa do osoby którą szukasz. Pieniądze dopiero płacisz kiedy urzędnik znajdzie dokument poszukiwany przez Ciebie (wpłacasz je w urzędzie) we wniosku zaznacz czy chcesz odpis czy skrócony odpis lub ksero (nie każdy urząd chce robić ksera dokumentów ze względu na ich stan no i widzimisie urzędników). Czy urzędnik pokaże Ci dokument to już zależy od niego (raczej nie powinien) i od dobrej Twojej że tak powiem bajerki. Ja jak na razie bez żadnych kłopotów otrzymywałem skany lub ksera dokumentów od miłych urzędniczek
17 lut 2012, 23:02
proponuję dołożyć 11 zeta (razem 33zł) i z USC wyjść z odpisem zupełnym (o ile nie dostaniesz ksera za 5zł/str.). W akcie zupełnym muszą być uwidocznione wszystkie przypiski do aktu (i np imię i nazwisko - podpis urzędnika USC który sporządził dany akt w danym roku) - w ten sposób możemy się duuużo więcej dowiedzieć...
pozdrawiam JacoL